Dekmantel Selectors- Zon, zee, strand en dikke beats vormen het perfecte huisfeestje

Tradities zijn er om in ere gehouden te worden. Zo reist onze hoofdredacteur dit jaar wederom naar Tisno, een klein paradijsje aan de Dalmatische kust, voor de jaarlijkse editie van Dekmantel Selectors.

Ah Tisno, een gevoel van thuiskomen bekruipt me wanneer de taxi vanaf de noordkant het dorpje binnenrijdt. De camping van het Dekmantel Selectors festivalterrein doemt op tussen de heuvels, in de verte weerkaatst het zeewater het licht van de zonnestralen. De partyboot dobbert rustig naast de Beach Bar. Vijf dagen ondergedompeld worden in hitte, stof en dikke beats. Zin an!

Dekmantel Selectors

Het is de derde keer dat we hier neerstrijken aan het einde van augustus. Zo aan zee is The Garden Resort de plek waar ieder jaar verschillende festivals als Love International, Defected en dus ook Dekmantel Selectors plaatsvinden. Het verschil tussen wat we hier krijgen en in Amsterdam? Dat is een lastige vraag.

Wanneer je staat te pissen naast Identified Patient, vooraan bij Solar bounced met Job Sifre, met een drankje in de hand langs een bankje loopt waar Rabih Beaini vlak na een megavette set even op adem komt en een blik van verstandhouding uitwisselt met Thomas Martojo wanneer OKO DJ voor de zoveelste keer een gruwelijke overgang mixt, dan weet je het.

De Dekmantel familie geeft een huisfeestje aan zee waar iedereen komt genieten van al het moois dat ze met zich mee naar Kroatië hebben genomen. Zolang je de moeite neemt om naar Tisno te komen en je beste humeur meeneemt is alles mogelijk. Wat ook resoneert in de bezoekers die gedurende de dagen zich helemaal thuis lijken te voelen zo naast het strand tussen de grooves.

Verrassingen

Ook dit jaar weet de line-up onze crew te verrassen. Naast bekende toppers als Solar, Mick Wills, Objekt en Donato Dozzy staat er genoeg op het programma waar ik nog nooit van gehoord heb. Een van die namen is Kasra V. Gelijk op dag één knalt deze boy beats waar je oren van gaan flapperen. Hij neemt ons mee op een reis die begint bij zware techno, om vervolgens door electro en tribal-achtige sounds te eindigen bij disco. Heerlijk!

En als je denkt dat de avond voorbij is klapt Miss Jay in The Nest nog een keer keihard over je heen met grime, jungle en drum ’n bass. Van Chanel Slides tot Drae Da Skimask, niets is te gek. We kunnen ons geluk niet op en ik stel voor eerder richting nachtclub Barbarella’s te gaan.

Daar draaien DJ Zozo gevolgd door veteraan Donato Dozzy. Bad idea blijkt al snel. Beide artiesten hebben toffe sets maar Dozzy dwingt ons meer tot luisteren dan dansen. Iets wat je liever overdag doet dan ’s nachts. Maar ja, FOMO, wat doe je er aan. Eerder naar huis gaan natuurlijk.

Hoogtepunten

Dat we verwend zijn door Dekmantel moge duidelijk zijn, maar toch vallen DATcrewtje een aantal sets op die onze perceptie van electronische muziek naar een nieuw level tillen. Op dag drie weet OKO DJ op de Voodoo Stage iets te doen waar je alleen maar van kunt dromen.

Ze begint langzaam met groovy hiphop en bouwt vervolgens twee uur lang op naar hardcore, jungle en drum ’n bass. Ben UFO volgt haar op met mad de skills die we van hem gewend zijn. De ene breakbeat volgt de andere op en stilstaan is geen optie – net als Objekt’s set overigens, die andere boy van de “Britse school”.

Op dag vijf geven Bufiman en Casper Tielrooij (als vervanger van Tako die ziek is) een performance weg die muzikaal gezien de beste is van wat we gezien hebben tijdens Dekmantel Selectors 2019. De funky vibes en smoothe mix-skills van Tielrooij gecombineerd door de duistere en pompende platenkeuze van Bufiman vormen een synergie die je zelden treft.

Rabih Beaini

De absolute favoriet van deze editie is echter Rabih Beaini. De witch doctor met zijn imposante verschijning opent deuren naar dimensies waar je normaal gesproken nuchter niet kunt komen. Toch lukt het hem ons te hypnotiseren gedurende een magische set van drie uur vol van tribal-beats, Arabische gezangen en harde acid grooves.

Rabih Beaini wich doctor Dekmantel Selectors

Pleasen is er niet bij. Je hebt het maar te doen met wat je krijgt. DJ Marcelle zeg maar, alleen dan heel groot met een baard en iets meer smoothness in de overgangen – wat absoluut niet af doet aan de mixstijl van Marcelle, ‘cause we love her dearly.

Uitgespeeld

Toch zijn tradities er ook om af en toe verbroken te worden. Na de indrukwekkende set van Bufiman en Casper Tielrooij is het duidelijk: beter wordt het niet. Daar waar we voorafgaande jaren tot de laatste beat moesten blijven dansen besluiten we nu eerder huiswaarts te gaan. Het vechten voor de front row seats laten we graag aan anderen over. Wat mij betreft is het uitgespeeld.

En dan word je wakker en je weet het… Ah Tisno, het is weer tijd om afscheid te nemen en het doet een beetje pijn. Gelukkig is daar de troost dat we elkaar volgend jaar weer zien. Tot dan met je mooie stranden, lachende mensen en gefrituurde calamari die Noisia tracks in mijn hoofd op repeat zet.

Check voor onze dagelijkse top drie en meer beeldmateriaal onze Insta-reportage.

Meer Reportage

Nieuwste