Zonderling gaat lekker bij de Buma Awards

Het Groningse duo Zonderling verwelkomt de ene Buma Award na de andere met hun liedje Crazy. Lekker bezig gasten! Natuurlijk verdient dit succes een felicitatie van ons, daarom sturen we Floor af op producer Martijn van Sonderen.

Afgelopen maandag was het weer zover. De uitreiking van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse muziekindustrie vond dit jaar plaats in het Hilversumse Studio 21. Zonderling, bestaande uit Martijn van Sonderen en Jaap de Vries, viel dik in de prijzen.

Net als Nightwatch, oftewel de boys van Noisia die de beats voor onder andere Kraantje Pappie schrijven. Onder het mom van twee vliegen in één klap belt Floor met Martijn van Sonderen, die in al deze collectieven zit.

Dit was je eerste Buma Award gala, gefeliciteerd! Hoe zat het met de zenuwen?

Dank je! Met de zenuwen viel het mee. Ik hoefde praktisch niets te doen. Het gala is verdeeld in een aantal categorieën waarvan de nationale en internationale liedjes de meeste aandacht krijgen. Wij stonden op nummer drie van de nationale tracks, maar hoefden daarvoor alleen het podium op voor wat foto’s.

Ik ben benieuwd, hoe gaat het er aan toe op zo’n gala?

De sfeer was gezellig, niet ontzettend BN’er driven. Uiteindelijk is het een gala voor mensen achter de schermen van de muziek. Alles zat goed in elkaar en was prima georganiseerd. De aankomst was precies zoals je zou verwachten: een rode loper met een boel fotografen.

De pers heeft een boekje waarop ze zien wie ze moeten vastleggen. Daar staan wij nog niet tussen. Op de rode loper aangekomen moesten we dus wachten omdat een of ander figuur op de foto moest. Wij mochten niet op het plaatje staan. Gelukkig is het niet mijn ambitie om BN’er te worden.

Wat betekent deze award voor jou?

De winnaars zijn niet door een jury  uitgekozen, waardoor je niet hoeft te twijfelen of je terecht iets gewonnen hebt. Dat vind ik het leuke aan deze award. De winnaars worden bepaald door middel van een optelsom van radio airplay, Spotify streams en YouTube plays. Ons liedje is vorig jaar het meest gedraaid op de Nederlandse radio, maar we staan dus ook in de nationale top-3.

Feitelijk is deze prijs een bevestiging dat onze track het goed heeft gedaan. Verder krijgen we nu natuurlijk meer aandacht. Zo zijn er producers en labels die ons sneller zien. Ik kreeg direct hernieuwde energie om aan de slag te gaan.

Waarom ben je naast Noisia ook bezig gegaan in de popindustrie?

Die interesse heb ik altijd al gehad. Wanneer ik een nummer op de radio hoor denk ik: dat kan ik ook. Om er vervolgens achter te komen dat het helemaal niet zo makkelijk is. Het is een uitdaging voor me.

Bovendien zijn we met Kraantje Pappie ook actief in dit genre bezig. In het verleden hebben we vaker geprobeerd uitstapjes te maken naar popmuziek. Daar waren we op dat moment nog niet aan toe door onze eigen oogkleppen en regeltjes.

Van de hak op een heel andere tak.

Klopt, maar met Noisia bereiken we ook andere dingen. We verwachten geen miljoen streams op een liedje. Noisia bestaat al lang. Daar zit veel liefde en werk van ons in. We zouden er nooit een Buma Award mee winnen, omdat het daarvoor  niet de juiste markt is. Zonderling en Noisia zitten elkaar niet in de weg. Ik kan makkelijk aan beide werken.

Hoe zit het met De Huilende Rappers, zouden die een Buma Award krijgen?

Nee, daar zit ook geen Buma Award in. Van de vele nummers die in een jaar worden gecomponeerd door Nederlandse artiesten presteert maar een klein handje het om een grote hit te maken. Ik denk niet dat dit met De Huilende Rappers gaat gebeuren. Al zou het wel heel leuk zijn.

Noisia, Zonderling, De Huilende Rappers en Nightwatch, je hebt het druk. Hoe combineer je dat?

Alles tegelijk. Dat is altijd al zo geweest. Shows hebben we zowel voor Noisia als voor Zonderling. Daarbij hebben we met Noisia ook een wekelijkse podcast. Verder zijn we ook nog altijd bezig voor Kraantje. Dat kost best een hoop tijd.

Een druk leven, levert dat veel op?

Het is druk, maar ontzettend leuk. Soms gebeurt er niets met de muziek die ik produceer. Toch hoop ik altijd dat mensen een liedje oppikken. Het is leuker als er daadwerkelijk iets met je muziek gedaan wordt. Soms levert het niets op. Je kan niet eindeloos energie in iets blijven stoppen, tenzij je het doet voor de fun. Dan hoeft het geen succes te hebben.

Mooi verwoord. Thanks Martijn!

Foto: Paul Bergen

Meer Backstage

Nieuwste