Jack & The Weatherman

De nieuwe EP van Jack (Berry Krikken) and The Weatherman (Sebastiaan Weerman) heet “Homewards”. Na hun show in Simplon spraken spraken we backstage met het Haarlemse duo over hun surftour, het ondernemerschap en sokken op het podium.

Jullie zijn opgegroeid in Emmen, kennen jullie Groningen dan ook een beetje?
“Ja, hier kan je de ultimate partyavond hebben! Berry heeft hier zelf vier jaar gestudeerd en zo ontdekt dat dit een goeie stad is om uit te gaan. Waar we dan meestal heen gaan? De Vera, of de Warhol, zolang het maar een beetje een donker hol is.”

Op het podium hadden jullie net geen schoenen, maar sokken aan. Hoe dat zo?
“Haha, dat komt door de stompbox en de voettamboerijn die we gebruiken. Het geluid is mooier en voller zonder schoenen aan. Op festivals spelen we soms wel op blote voeten, maar vanavond pasten sokken beter in dit donkere zaaltje van Simplon.”

In interviews zeggen jullie elkaar goed aan te vullen en over veel dingen hetzelfde te denken, maar op welk punt botsen jullie?
“Qua management en creativiteit hebben we soms wel verschillende meningen. Sebas is meer de manager, die wat langer over de dingen nadenkt en Berry is juist de doener. Het is echt 99% van de tijd chill, maar af en toe botst het wel. Bijvoorbeeld toen we bekendmaakten dat we een single gingen releasen. Berry wilde meteen de single naar buiten brengen toen we met 3FM contact hadden. Sebas wil dan liever de spanning opbouwen. Sebas had wel gelijk hoor.”

Wat is het tofste wat het artiestenbestaan jullie heeft gebracht?
“In april hadden we onze Free Tour, die was heel vet. We zijn naar Londen, Berlijn en Parijs geweest en hebben daar op straat, in cafés en bij mensen thuis gespeeld. Maar nóg ietsje vetter was de Surf Tour. We reden langs de Franse kust naar Spanje en gingen daar langs surfkampen om gigs te spelen. Drie weken lang touren in een oude Mercedes bus op blote voeten, optreden, een beetje chillen, surfen en zuipen.”

Merchandise, het artwork, het crowdfunden en de releaseparty van de EP: jullie doen alles zelf. Hoe bevalt dit ondernemerschap?
“Super! Het is chill om alles zelf in de hand te hebben. Bovendien is het goedkoper met z’n tweeën dan wanneer je mensen moet inhuren. Er zijn genoeg muzikanten die dat wel doen en die hebben vaak ook geen idee van wat er precies gebeurt in de muziekwereld. Wij hebben dat wel, en die controle is fijn.”

Tot slot, wat is het gekste wat op jullie rider staat?
“We hebben geen hospitality rider want we vinden dat stom! Ja ach, we willen gewoon water en een biertje. Als we echt iets nodig hebben, geven we dat wel aan, maar verder, nee hoor… Oja sinds we een eigen geluidsman hebben moeten we wel doorgeven dat hij geen vis eet, dus dat staat op de rider. En hij wil ook een printer. De geluidsman bepaalt dus eigenlijk onze rider!”

Tekst door: Floor Meijs
Foto’s door: Jan Lenting

Tags:

Meer Backstage

Nieuwste