Backstage met The Guilt, een lazer punkband uit Zweden

Al een paar jaar mailen Emma, de zangeres van The Guilt en Andor elkaar. Tot voor kort wist onze redacteur niet eens hoe zij aan zijn e-mailadres was gekomen, maar ze hadden gelijk een leuke klik. Vanavond speelt The Guilt in het Groningse Lola. Een goede reden voor Andor om zijn mystery penvriendin even te spreken.

Hey Emma, mag ik jou interviewen met betrekking tot The Guilt voor dat je in Groningen komt spelen?

“Ja dat mag”!

Is jullie nummer A Cunty Mess geïnspireerd door ons Nederlandse kutzooi?

“Hahaha NEE! Toen we begonnen met touren speelden wij vaak in Nederland. Tegenwoordig is dat helaas niet meer het geval. Ik heb de betekenis van het woord “kutzooi” van iemand geleerd toen ik zwetend buiten een kroeg stond te praten met een andere vrouw. Ik wist meteen dat ik dit als titel voor een nummer wilde gebruiken.”

Hoe is The Guilt eigenlijk ontstaan?

“Heel veel jaren geleden ergens diep in Zweden was een middelgroot dorp waar het over het algemeen gezien vrij saai was. Daar vroeg Tobias een heftig dansende vrouw of zij net zo goed kon zingen als dat zij kon dansen. Haar antwoord was JA! Ook al wist zij niet zeker of dit wel het geval was.”

“Gedurende de afgelopen jaren hebben wij samen in meerdere bands gezeten. Onze vorige band moest abrupt stoppen door het overlijden van onze drummer. Wij waren hier enorm door geschrokken en wisten niet wat we verder moesten doen. Na een lange periode begon het verlangen om weer iets te gaan doen toch te branden. Wij gingen met z’n tweeën verder onder de naam The Guilt.

Waarom is jullie bandnaam eigenlijk The Guilt?

“De bandnaam is bedoeld om cool te klinken en wij hopen dat dit ook het geval is. Haha! Los daar van is het schuldgevoel een motivator, weliswaar een onaangename motivator, maar wel één die echt werkt!

Vanavond spelen jullie samen met Le Prince Harry uit België in Lola. Ik las ergens dat zij invloed hebben gehad op jullie laatste album. Wat is hun invloed geweest op jullie muziek?

“Tobias van The Guilt en Lio van Le Prince Harry hebben dezelfde haarkleur, wij maken er grapjes over dat zij familie van elkaar zijn. Onze samenwerking voelt aan als een familieaffaire. Emma heeft ook meegewerkt aan twee nummers die op het laatste album staan van Le Prince Harry staan.”

“Alain Steffler van Le Prince Harry heeft voor een groot deel onze laatste album gemixt en gemasterd. Het is moeilijk om iemand te vinden die precies weet hoe jij je muziek wil hebben als je iets anders maakt dan wat gebruikelijk is. En als wij samen op tour zijn maken wij samen ook echt geniale muziek!”

Wat is het gekste wat jullie backstage of op tour hebben meegemaakt?

“Het gekste wat wij ooit hebben meegemaakt is dat wij in een echt mortuarium hebben gespeeld. Er waren maar vijf mensen en het was erg koud. Na het optreden belden wij onze vrienden in Haarlem.”

“Daar konden we uiteindelijk op een verjaardagsfeest in een vol huis optreden. Tijdens de show sprongen wij op de banken. The Guilt was weer bezweet en blij!”

Is er nog iets wat jullie met het publiek willen delen?

“Wij hebben van andere bands gehoord dat het de laatste tijd lastig is om het publiek in Nederland aan het dansen te krijgen. Wij gaan dat natuurlijk ontkrachten. Onze muziek is bedoeld om mensen in de gelegenheid te brengen om alle frustratie er uit te dansen, lachen of in geval van nood mag je ons ook gewoon uitlachen. Wij gaan er een te gek feest van maken!”

Meer Backstage

Nieuwste