Walter Flapper over Noisia, Outer Edges en bijna tien jaar Machtig

Machtig, een feest dat ooit in Simplon begon met drum ’n bass en zich langzaam ontwikkelde tot het evenement voor de zwaardere en alternatievere elektronica. Zaterdag 17 september presenteren de heren van Noisia, de oprichters van Machtig, hun tweede album. Teo sprak met manager Walter Flapper over Outer Edges, zakelijke uitdagingen en bijna een decennium Machtig.

Bijna een decennium bass

“Nee, zaterdag is puur gericht op de albumrelease. In februari vieren we het tienjarige bestaan”, corrigeert Walter me wanneer ik hem feliciteer met uit mijn hoofd gerekend zo’n tien jaar Machtig. Een feest dat door de jaren heen steeds populairder is geworden onder zowel het oudere publiek, als ook de jongere generatie liefhebbers van drum ’n bass en andere alternatieve elektronische muziek.

“Sinds de release van onze eerste album Split the Atom in april 2010 hebben we ieder feest uitverkocht”, zegt Walter. Volgens hem heeft de eerste volwaardige plaat van het Noisia triumviraat de act onder alle leeftijdsgroepen op de kaart gezet.

Outer Edges

De dagen voor de albumpresentatie van Outer Edges heeft de manager het druk. “Maar niet met het evenement zelf, hoor. Daar hebben we onze eigen eventmanager voor, Erik Visser. Hij programmeerde vóór het faillissement bij Simplon en is later bij ons aan de slag gegaan.” Visser onderhoudt het contact met de acts, regelt de line-up en het tijdsschema. “Ik denk zeker nog wel mee en we bespreken veel, maar Erik voert het uit en daar zijn we blij mee.”

Zaterdag is misschien wel de officiële release van Outer Edges, maar de plaat die gepland stond om te verschijnen op 16 september kwam begin augustus onverwacht en ongewild op Russische downloadsites terecht. Een lek dat ervoor zorgde dat Walter en de producers alle zeilen moesten bijzetten.

De uitdaging

“Het was zeker een van de grotere uitdagingen in de aanloop naar het album”, zegt de manager. “Je denkt een hele campagne uit omtrent de release. Daarbij horen teasers, video’s en andere aankondigingen die we rond augustus zouden vrijgeven. Zo konden we het publiek klaarstomen voor het album. Dit was eigenlijk gewoon heel kut qua timing. Iedereen is in de zomermaanden op vakantie.”

Toch bracht het lek ook mooie dingen met zich mee. Een interview met de Britse omroep BBC en het Amerikaanse blad Billboard ziet Walter als extraatjes die er anders niet waren geweest. “Bovendien is het fijn om vanuit de industrie en de fans berichten te zien verschijnen op social media waarin staat dat je het album gewoon moet kopen en niet moet downloaden. Dat vond ik echt tof om te zien. We hebben een hechte en trouwe groep van liefhebbers blijk weer.”

Shit is Custom

Machtig bestaat dan misschien nog niet officieel tien jaar, maar wat zijn nou momenten die jou van al die jaren zijn bijgebleven? “Ja, dat zijn er een hele boel. We hebben veel grote namen naar Groningen gehaald, zoals Pendulum en Chase & Status en recent nog Stakka & Skynet, jeugdhelden van de jongens.”

Walter lacht. “Toen we Chase & Status geboekt hadden in 2008 hebben Nik Roos en ik een collage gemaakt van allemaal dieren – konijnen, eekhoorns, beren en vogels met wapens – in en rondom een tank waarop ze zelf planken hadden getimmerd. Op een van die planken stond met verf Shit is Custom geschreven. Vormgever Martijn van Dam heeft dat toen 100 keer beter over gedaan en er een echte poster van gemaakt voor dat feest. Als we het over de beginjaren hebben, dan denk ik daaraan. En natuurlijk alle mooie gesprekken met leuke mensen. Gewoon heel relaxt allemaal.”

machtig_chasestatus

Kom zaterdag voorbereid en luister hieronder Outer Edges op Spotify. Voor de tekst van de meezinger Tentacles kijk je hier

Meer Backstage

Nieuwste