Sofie Letitre over nieuwe EP Take to Heels: ‘No pain, no gain’

Sofie Letitre bracht afgelopen zaterdag haar nieuwe EP Take To Heels uit in De Helling Utrecht. Na Uncanny Valley, een duister getinte plaat, nu een meer optimistische opvolger.

“Hij is iets lichter dan Uncanny Valley”, zegt Sofie. Het album gaat over het kijken naar de wereld met een open blik. Het niet teveel denken in patronen. De nieuwe nummers zijn een combi van pop en elektronische sounds.

Alles bij elkaar

Vrijdag kwam de EP uit op Spotify, nu spelen Sofie en haar band het materiaal voor het eerst live. “En voor het eerst met de visuals, wat onwijs spannend is. Het is altijd hopen dat het goed bij elkaar komt.”

Sofie lijkt compleet op haar gemak tijdens de presentatie. En over de visuals hoeft ze zich niet druk te maken, want die doen hun werk. Geometrische vormen en dromerige lichten maken de sfeer.

sofie-letritre-release-take-to-heels-tivoli-helling-15102016-kim-balster-04

Techniek is de uitdaging

Mysterieus staat de frontvrouw tussen het licht en de visuals waarmee ze onderdeel van de achtergrond lijkt te worden. Dit wordt versterkt door de interactie van Sofie met haar decor. Neem de projectie van een marmeren vrouwenlichaam waar ze zich toe wendt tegen het eind van een nummer. Het doet af en toe denken aan een videoclip van Björk, maar dan op het podium.

De visuals zijn gemaakt door Sem Schreuder en Tristan Gieler, de lichtshow door Michiel Knoop. “Ik heb boven alles een groep mensen om me heen die heel goed en toegewijd zijn”, glundert ze over haar band en technische staf.

sofie-letritre-release-take-to-heels-tivoli-helling-15102016-kim-balster-0206

“Voor mij is het heel belangrijk dat het live-element van deze plaat goed naar voren komt. Dat vraagt heel veel van mijn band. Ik vind dat elektronische heel tof, en de dynamiek van een live-act heel belangrijk. Het is een uitdaging om dat technisch voor elkaar te krijgen.”

Organisch proces

Het maken van de EP ging heel organisch zegt ze. “Ik maak muziek die ik zelf graag wil horen. Uiteindelijk heb ik dan 30 nummers waar ik er een aantal van uitkies voor de plaat. Ik probeer altijd in lijn te blijven met mijn intuïtie.”

“Een van de grootste complimenten die ik kreeg over Uncanny Valley was dat het totaal anders was dan mijn eerste plaat maar dat je wel kon horen dat ik het was.” Take To Heels is ook weer compleet anders dan Uncanny Valley, met terugkomende elementen. Zoals een gezonde dosis synthesizers.

No pain, no gain

“Het is knetterhard werken, en soms lukken dingen niet. Je hebt een duidelijk beeld voor ogen. Als het dan niet lukt, kan ik daar wel flink van balen. Maar dat is maar een moment. Het grootste deel van de tijd geloof ik in wat we doen.”

“Van tevoren kan ik vol energie te werk gaan. Maar er komt altijd een moment in het proces dat ik overal aan twijfel en alles wat ik heb gemaakt slecht vind. Dat is dan een paar weken uitzitten en dan gewoon maar weer gaan schrijven.”

“En mezelf toestaan om slechte liedjes te schrijven. Dat haalt een bepaalde druk weg. Hoe minder angstig ik ben om slechte muziek te schrijven, hoe beter de liedjes vaak worden. Het is elke keer opnieuw weer een compleet ander proces. Wat het juist interessant maakt. No pain no gain.

sofie-letritre-release-take-to-heels-tivoli-helling-15102016-kim-balster-1381

Vreemde eend in de bijt

Take To Heels is inmiddels haar tweede plaat die ze bij het Groningse Noisia label Division Recordings uitbrengt. Die samenwerking loopt uitstekend. “We zijn een beetje een vreemde eend in de bijt bij Division. We zitten tussen een popband en een electronische act in. Maar tot nu toe is dat nog geen probleem geweest. Het wordt steeds duidelijker welke kant we opgaan.”

Het uitbrengen van Take To Heels ging eigenlijk niet anders dan Uncanny Valley. “Vorige keer was het een immens grote stap naar een elektronische sound. Het was een compleet ander geluid dan onze eerste plaat ‘Back Where We Come From’. Daar zijn we nu meer aan gewend, dus eigenlijk heb ik weinig anders gedaan dan de vorige keer.”

sofie-letritre-release-take-to-heels-tivoli-helling-15102016-kim-balster-01

Warschau

“We gaan verder op de ingeslagen weg. En merken dat we ons ook muzikaal steeds meer ontwikkelen waardoor we binnen dit genre steeds meer vrijheid ervaren bij het schrijven en produceren.”

“We hebben net een aantal support shows voor MØ gedaan, waarvan een in Warschau. Dat vond ik zo’n vette ervaring. Maar nu kijk ik eerst uit naar de komende tour door Nederland. De data zijn te vinden op mijn website.”

Op 9 december treedt Sofie op in Groningen bij poppodium Simplon.

Door: Mirte Maria Schipper

Beeld: Kim Balster

Meer Backstage

Nieuwste