Thomas van den Berg en de kunst van alles tegelijk doen

Thomas van den Berg, wat doet hij niet? Gitaar, zang en toetsten bij Kinetophone. Drummen bij Amber Arcades. Zingen én drummer bij Kim Janssen en sinds kort bij Alamo Race Track. Ondertussen heeft hij een boek, flink wat artikelen en een handvol credits als filmmaker op zijn naam staan. Hoe dan?! Hij legt het Teo uit tijdens Best Kept Secret.

“Ik zweef echt drie meter boven de grond nu!” Big smile, peukje in de ene hand, alcoholvrij biertje in de andere. Thomas gloeit van euforie wanneer hij naast me in het gras neerploft. Het is aanstekelijk. Wat wil je ook? De beste man heeft net het publiek bij Stage Two weggeblazen samen met één van zijn beste vrienden: Kim Janssen.

Meant to be

Thomas en ik ontmoeten elkaar in 2016 tijdens Internationaal Filmfestival Assen Vrouw en Film. Ik raak gelijk onder de indruk van deze man. Hij staat daar die dag als rechterhand van Hanna Verboom, oprichter van filmplatform Cinetree. Later speelt Thomas nog een live soundtrack bij een film. Ik vraag door en leer dat hij op miraculeuze wijze honderd dingen tegelijk doet.

Daarom nodig ik hem uit op DATkantoor voor een interview. Het mondt uit in een gesprek van dik drie uur over life, the universe and everything. Door omstandigheden is dit nooit gepubliceerd. Misschien is het wel meant to be.

“Waarschijnlijk wel. Sinds onze laatste ontmoeting is mijn leven behoorlijk veranderd. Ik doe nu eindelijk wat ik echt wil.” Mooi! Het perfecte moment voor een retake.

Thomas van den Berg a.k.a. creatieve duizendpoot

Tijdens ons eerste gesprek vertelt hij over zijn tijd in Amsterdam. Een periode waarin Thomas naar eigen zeggen in zeven sloten tegelijk loopt. Doordeweeks vlamt hij bij Cinetree. Eerst als copywriter en na een paar maanden als programmeur, redacteur, videomaker en manusje van alles.

In de overgebleven dagen, avonden en weekenden schiet hij videoclips voor Wolvon, filmt voor een documentaire over VERA, schrijft een boek gebaseerd op zijn scriptie en treedt op met verschillende muziekprojecten. “Mijn agenda was een Rubiks Kubus. Altijd puzzelen.”

Dream come true

Nu, een jaar later, heeft hij Cinetree en losse eindjes ingeruild voor Noorderslag, Motel Mozaïque, Best Kept Secret, The Great Escape, Into the Great Wide Open, PUUR en als klapper Lowlands. Het is maar een greep uit de shows die Thomas met Kim Janssen dit festivalseizoen van z’n lijstje af kan strepen.

Alsof dat niet druk genoeg is, treedt hij op met Amber Arcades en werkt de komende maanden mee aan een project van Alamo Race Track. Al met al is zijn agenda nu misschien wel voller dan in voorafgaande jaren. Het verschil? Hij is vol in die ene sloot gedoken: muziek.

Ongeloof en twijfel

Je bent nu dus officieel kunstenaar. Zijn lach maakt plaats voor een ongemakkelijke grimas. “Eerlijk? Het dringt nog niet helemaal tot me door. Het is een beetje onwerkelijk. Ken je dat gevoel?” Ik knik en geef hem een klap op z’n schouder.

Je moet die shit gewoon ownen, man! Je bent nu fulltime met muziek bezig. De mondhoekjes gaan langzaam weer omhoog. “Je hebt gelijk. Ik werk eraan. Van een vriend moest ik op een gegeven moment zeggen dat muziek maken nu mijn werk is. Dat was wel even wennen.”

Niets komt uit niets

Het is natuurlijk heel stoer dat Thomas schijnbaar uit het niets in drie nationaal bekende acts is gaan spelen. Maar zoiets gaat natuurlijk niet vanzelf. Hij heeft een verleden als muzikant. Zijn bescheiden houding doet vermoeden dat het om hobbybandjes gaat. Niets is minder waar.

Tijdens zijn studententijd in Groningen speelt hij in verschillende bands zoals June in December (winnaar Drentse Popprijs 2007). Zegt je niets? Niet erg. De naam Tommy Ebben daarentegen waarschijnlijk wel. De gitarist tekende recentelijk een platencontract met Sony.

In de beginjaren van Tommy’s band zat Thomas op de drumkruk. Hij speelde met hem bij De Wereld Draait Door en is in 2011 onder een Vodafone-reclame te horen waarvoor Tommy de track schreef.

Amber Arcades

Zijn reputatie als hardwerkende alleskunner is bij meer mensen bekend. Niet voor niets krijgt hij eind 2016 een telefoontje van Amber Arcades. “Ik werd gevraagd om toetsen te spelen, maar dat kon ik niet goed genoeg.” Hij lacht even. “Toen zou ik op tour mee als gitarist.” Stilte. “En uiteindelijk stapte ik begin dit jaar in de bandbus naar Engeland als drummer!”

Na dat rondje Groot-Britannië met Amber Arcades breekt alles los met de band van Kim Janssen. De uren die Thomas aan zijn nieuwe carrière besteedt, houdt hij niet meer bij. “De afgelopen paar maanden heb ik vijf jaar aan ervaring opgedaan.”

Kim Janssen

Hoe ben je eigenlijk in de band van Kim Janssen terecht gekomen? “Kim is een van mijn beste vrienden. We leerden elkaar in 2008 kennen toen een vriendin hem meenam naar een optreden. Later speelde ik bij zijn afstuderen.”

Check ze hierboven (00:50 min) brohuggen na de show op Best Kept Secret! 

Wanneer Kim op tour gaat met The Black Atlantic verliezen de twee elkaar een paar jaar uit het oog. In 2016 stelt Janssen een nieuwe band samen en vraagt Thomas om mee te denken en mee te drummen.

“Daar heb ik gelijk ja op gezegd.” En dat pakt goed uit. Na hun show op Noorderslag dit jaar stromen de boekingen binnen en staan zij op bijna elk groot festival in Nederland.

Alamo Race Track

Nu wil het toeval dat de gitarist van Alamo Race Track af en toe aanschuift bij de grotere shows van Kim Janssen. Wanneer de drummer van Alamo besluit om een ander pad te bewandelen, begint de zoektocht naar een nieuwe beatmaster. Eén plus één is twee en Thomas wordt uitgenodigd om te repeteren.

“Alamo Race Track is voor mij echt een band waar ik altijd heel veel respect voor heb gehad. Meespelen was ook een onwerkelijk moment.” De band bereidt de soundtrack voor, die ze gaan spelen tijdens een theaterstuk van Jakop Ahlbom. Voor de repetities beginnen de zenuwen op te spelen bij Thomas.

“Zij zijn de echte muzikanten en ik ben die gast die net z’n kantoorbaan heeft opgezegd. Zo zag ik het. Na een paar nummers viel dat allemaal weg. Ik moest wel een tandje bijzetten, maar de klik was er.” Dat vinden de bandleden ook en Thomas is vanaf dat moment de nieuwe drummer. Hij is even stil. “Ja. Ja. Ik ben heel blij.”

Kinetophone

En dan is er naast dit alles nog Kinetophone. Zijn eigen band waar hij stiekem al sinds 2010 mee werkt. Kinetophone componeert stukken voor zowel oude producties, als voor werk van hedendaagse filmmakers. Het is vanuit een klassieke visie tegendraads. De muziekstukken trekken geluid op gelijke hoogte als die van het beeld.

Kun je dit erbij hebben naast alle drukte? Hij haalt zijn schouders op. “Jazeker. We hebben net een paar toffe shows gedaan en we zijn geboekt met een livesoundtrack voor een film uit 1922 bij onder andere Imagine Filmfestival en Noorderzon.”

Hij kijkt me met pretoogjes aan. “Daarnaast hebben we muziek geschreven voor twee documentaires en een animatiefilm. Die laatste spelen we op Noorderzon.” Knikje. “Ook dit gaat gewoon lekker door.”

Gouden tips

De tijd is voorbij gevlogen. Mijn gesprekspartner moet weer terug naar de backstage om de tourbus van Kim Janssen in te laden. Nog één vraag dan. Als je drie tips aan collega’s zou kunnen geven die jouw levensstijl willen evenaren. Welke zouden dat zijn?

Hij schudt zijn hoofd. “Dat worden allemaal clichés vrees ik. In mijn meest drukke periode, toen ik wist wat er allemaal ging komen, heb ik mijn agenda erbij gepakt en alles superstrak gepland.”

Energie

“Daarnaast is het belangrijk om je energielevel op peil te houden. Ik heb die hele periode niet gedronken, niet gerookt, voldoende slaap gepakt en heel gezond gegeten. Dat was echt nodig.”

Dat zijn nog eens strakke tips! Mooi om je weer even te spreken. Laten we anders nog een tosti eten. Je moet goed voor jezelf zorgen, toch! “Laten we dat doen.”

Wil je Thomas een dezer dagen live in action zien? Dat kan en dat mag hier.

Meer In gesprek met

Nieuwste