Stefan Marcel Gerard

Hij schoot Giovanca voor de reclamecampagne van Uggs en speelde een hoofdrol in een van de eerste boekentrailers op de Zuid-Afrikaanse televisie. Tevens regisseerde hij de commercial voor het zonnebrilmerk Woodify en maakte een portret van RTL Boulevard visagist en icoon Leco van Zadelhoff. Stefan Marcel Gerard (25) valt het beste te omschrijven als een ondernemer en avonturier in hart en ziel. De ideale primeur voor In gesprek met.

Borst vooruit, grote lach, directe blik met een vleugje speelsheid. Stefan Marcel Gerard geeft me een ferme handdruk, een die sommigen als intimiderend zouden beschrijven. Ik niet, ik ken Stef wel langer dan vandaag. Zijn grote hart en zijn passie voor het uitdagende maken hem een fijne en interessante sparringpartner. We bespreken graag onderwerpen als: Wat werkt als ondernemer in de creatieve sector? Wat zijn valkuilen waarin je móet vallen om succesvol te worden? Hoe bouw je momentum op? En meest belangrijk: hoe blijf je trouw aan jezelf?

“Ik had werkelijk geen idee waar ik aan begon.”

Zuid-Afrika

“Wat wil je van me weten,” lacht Stefan breed. Een fles witte wijn wordt tevoorschijn getoverd. Iets speciaals? De vraag had niet gesteld hoeven worden. “Deze fles komt uit een van de beste wijngaarden van Zuid-Afrika.” Dramatische pauze. “Waar ik trouwens ook mijn verjaardag gevierd heb.” Harde kenmerkende lach. Opschepperij? Nee, de ogen van Stefan verraden altijd zijn ware bedoelingen. Hij is oprecht trots op en verbaasd over de successen die hij in de afgelopen twee jaar geboekt heeft. Zijn verhaal is er een van avonturen waar de fantasie van een alledaags persoon te kort komt.

Eind 2012 vertrok Stefan naar Zuid-Afrika met een tas vol kleren, zijn laptop en zijn camera. “Ik had werkelijk geen idee waar ik aan begon. Een ding had ik al wel bedacht. Dit was de weg die ik wilde bewandelen en ik zou niet met hangende pootjes huiswaarts keren.” Fotograferen voor grote fashion namen was zijn oorspronkelijke idee. Een droom die snel de grond in werd geboord door de realiteit.

Reality check

“Ik dacht dat ik, Stefan Marcel from Amsterdam, wel even een naam voor mezelf zou maken in Kaapstad. Alle mode-bureaus waar ik aanklopte wuifden me lachend weg.” Hij kijkt naar zijn glas wijn en neemt een slok. “Ten eerste, ik had de markt onderschat. Zuid-Afrika is een populaire plek om shoots te doen, vooral in de winter. Ten tweede, ik had mezelf overschat. Mij portfolio was wel goed, maar verre van indrukwekkend.”

MG_9805

Stefan lacht en kijkt uit het raam. “Dat was echt even een moment waarop ik dacht dat het me nooit zou lukken. Alleen in Kaapstad met een veel te groot ego die een paar goede tikken kreeg. Opgeven was geen optie. Je kijkt jezelf in de ogen en zegt: Stef, jij gaat dit doen. Het kan me niet schelen hoe, maar jij gaat dit doen.” Stefan kijkt me aan. Een duidelijke herbeleving van het moment is zichtbaar in zijn gefronste gezicht. “Dit moment was wel echt nodig voor me. Je handelt dan op instinct en achteraf leer je jezelf pas echt kennen. ”

“Het was me nooit gelukt zonder dat moment van totale hopeloosheid.”

 No pain, no gain

Vallen en falen is een essentieel onderdeel van groei binnen je vakgebied, vertelt hij mij. Daarnaast moet een creatieveling zich afvragen: wat is de blueprint voor het te bereiken doel? Wat weten anderen wat ik niet weet?

Stefan had ontdekt dat veel fotografen klein beginnen en besloot een strategie uit te werken. “De dag na mijn ‘mental breakdown’ heb ik een Excel-lijst gemaakt van alle productie-bureaus in Kaapstad en heb ze een voor een gemaild, gebeld en persoonlijk bezocht. Ik heb me gewoon aangeboden als assistent. Zo leer je mensen kennen en je raakt bekend met de manier van werken op de set.”

Het werk varieerde van modellen insmeren tot reflectieschermen vasthouden, zodat de belichting van de foto’s verbeterd wordt. Een leerzame periode. “Dit was echt wat ik nodig had.  Ik leerde veel over hoe je dingen aanpakt op een set, hoe je met modellen omgaat en van alles regelt. Soms klikte het goed met mijn collega’s en kon ik de modellen gebruiken voor een eigen shoot. ”

In de maanden die volgden werkte hij op deze manier hard aan de uitbreiding van zijn portfolio, welke het fundament legde voor zijn verdere carrière. “Een ding is zeker. Het was me nooit gelukt zonder dat moment van totale hopeloosheid. Het hoort erbij. No pain, no gain.”

Momentum

History will be kind to us, because we intend to write some.  Zo luidde de ondertekst van de poster die hij voor onze afstudeerborrel had gemaakt.  Ik herinner hem er aan. Weer de kenmerkende schaterlach. “Ja, ik moet die uitspraak natuurlijk wel eer aandoen!” We kennen elkaar al ruim zes jaar. We verschillen enorm in voorkeur en smaak. De wederzijdse passie voor succes, ondernemerschap en roekeloos, kinderlijk enthousiasme heeft onze vriendschap echter altijd versterkt en in leven gehouden. Dat onderschrift op die poster vat in mijn ogen samen waar deze man voor staat.

1028

Zijn werkwijze fascineert me. Het is een combinatie van dromen, keihard werken, feesten en nog harder werken. “Ik begin mijn dag vaak met inspiratie opdoen. Foto- en fashionblogs doorspitten, foto’s analyseren, zoeken naar potentiële opdrachtgevers. Momentum creëer je door goed voorbereid te zijn en door te weten wat je wilt. Daarnaast heb je goede vrienden nodig die je steunen en het beste met je voor hebben.”

“Momentum creëer je door goed voorbereid te zijn en door te weten wat je wilt.”

Ken uzelve  

Stefan vertelt dat hij ontzettend geluk heeft met zijn netwerk in Amsterdam. Zijn goede vriend Jeroen neemt hem overal mee naar toe en komt voor hem op ongeacht zijn gedrag. Stef kennende kan dit vrij excentriek zijn met een goede dosis potentiële zelfdestructie. Zo is hij de eerste die op een feestje zijn shirt uittrekt, de gastheer een indecent proposal  doet om vervolgens wakker te worden in je moeders bed. True story.  Hij geeft me een ernstige blik als ik hem hiermee confronteer. “ Ik word me er steeds beter van bewust. Het heeft me veel potentiële vriendschappen gekost. Iedere keer na een feestje wordt je wakker en denk je: oh oh, toch niet weer hè. Daar ben ik nu wel een beetje klaar mee.”

Hij geeft toe dat ook dit een groeiproces is. Hard werken is een skill die je leert, net zoals trouw aan jezelf blijven ongeacht de situatie. Het kan soms moeilijk zijn wanneer je binnen korte tijd een droom begint te leven. Het ene moment zit je op de rug van een kameel in Gordons achtertuin, het andere moment eet je sushi met Leco van Zadelhoff. “Dat zijn soms dingen waarbij je jezelf even wakker moet knijpen. Het is makkelijk om vervolgens naast je schoenen te gaan lopen. Gelukkig is er altijd de goede ouwe realiteit die af en toe een corrigerende tik uitdeelt.”

Stefan strekt zich uit. Hij heeft een drukke dag in het vooruitzicht. Nog een laatste klus voordat hij weer richting Zuid-Afrika vertrekt. We geven elkaar de hand en hij verdwijnt fluitend, borst vooruit, een ongeslepen diamant vol potentie.

Drie gouden tips

  1. Presentatie is alles. “Je moet er professioneel uitzien, mensen moeten zich veilig bij je voelen, maar ook weten dat ze iets aan je hebben.”
  2. Hard werken van begin tot eind loont. “Alles wat ik heb gedaan tot nu toe is voortgekomen uit hard werken en niet bang zijn om fouten te maken.
  3. Vrienden zijn goud waard. “Zonder mijn vrienden ben ik nergens.”

Meer weten over Stefan Marcel Gerard? Zie: stefanmarcelgerard.com 

 

Meer In gesprek met

Nieuwste