Geert Jan is King of the Sky met zijn nachtclub IIWII

Ken je The Big Building? Het voormalige postkantoor staat naast het station en is foeilelijk. Daarom juist extra tof dat de nachtclub met veruit het mooiste uitzicht van Groningen helemaal bovenin dat oude betonblok zit. Eigenaar Geert Jan Schipper vertelt over zijn IIWII.

“Bij welke ingang sta je?”, klinkt er uit de telefoonspeaker. Tsjah, eh, blauwe brug over het station en dan direct links. “Prima, zie je zo.” Een minuut later verschijnt Geert Jan aan de voet van The Big Building. Druk telefonerend, maar met vriendelijk gezicht opent hij de deur en stapt voor me een lift in. “Hierlangs leiden we de mensen normaal gesproken omhoog”, zegt hij terwijl zijn vinger naar het dak van de lift wijst.

Met ‘de mensen’ bedoelt Geert Jan natuurlijk volk dat speciaal op vrijdag en zaterdag naar de nachtclub komt. Hoe dan ook: de telefoon wordt weggestopt en Mister IIWII himself drukt op nummer acht. De bovenste verdieping.

The Big Building

Het oude postkantoor heeft alweer een tijdje een andere functie dan postzaken. Functies zelfs, meervoud. Het biedt namelijk ruimte aan allerlei start-ups, vrouwen die boxershorts van oude overhemden maken en nog veel meer andere toffe initiatieven, vertelt Geert Jan in de lift. “Samen met mij vrouw Caro heb ik ook nog een cateringbedrijf op de tweede: EetLust.”

En sinds november is daar nachtclub IIWII bij gekomen. Een uit de klauwen gelopen hobby, maar wel eentje waar hij heel erg blij van wordt. En dat merk je direct wanneer de schuifdeuren opengaan en we met een paar stappen in het penthouse staan. Wat de fuck, wat een uitzicht! “Ja, mooi hè.”

IIWII

Als een trotse vader staat Geert Jan met zijn handen in zijn zij. Een glimlach bijna breder dan de skyline waar we op uitkijken. Er gaan wel tien minuten voorbij voordat we rustig gaan zitten, zo imponerend is Groningen van boven. “Wat te drinken?” Lekker.

Pas dan heb ik oog voor het interieur. IIWII heeft duidelijk de rauwheid van een gestript kantoorpand. Bovendien best wel basic, want er staat naast een bar en een dj-booth niet heel veel. Toch voelt het erg huiselijk aan. Dat komt doordat er her en der een vriendelijke kamerplant staat, plus een Perzisch tapijtje dat voor de bar ligt. Eenvoudig, maar het werkt.

“Dat huiselijke is iets wat meer mensen ervaren, vooral qua sfeer.” Dat heeft ook te maken met het feit dat er maar negentig man tegelijk in IIWII mogen vanwege de brandveiligheid. Een geluk bij een ongeluk?

“Ja, op zich wel”, zegt Geert Jan. “Zowel mijn vrouw Caro, mede-eigenaar van Eetlust en IIWII, als ik, hebben een grote liefde voor clubben. Dan zie je veel plekken waarvan je denkt: zó moet het. Robert Johnsen in Frankfurt, bijvoorbeeld. Of Trouw in Amsterdam. Maar er zijn ook veel clubs die groot en onpersoonlijk zijn en dat wilden we hier juist niet.”

En ook al is de vibe van IIWII die van een uit de hand gelopen huiskamerfeestje, toch is een klein beetje anonimiteit wel handig, legt de IIWII-baas uit: “Mensen gingen in het begin toch meer borrelen dan echt dansen. Totdat we een rookmachine neerzetten. Dat is blijkbaar net dat duwtje dat nodig is om helemaal los te gaan.”

Muziek

En dat losgaan gebeurt normaal gesproken op soul, funk, house en af en toe een techno-feestje. “De komende tijd hebben we wat dj’s uit Chicago: Zernell, Mark Grusane, dat soort jongens. Ik heb nou eenmaal een grote liefde voor Amerikaanse dj’s, maar dat wordt mooi afgewisseld met bijvoorbeeld Duitse gasten en local hero’s.”

Overigens zijn Geert Jan en Ruben Planting, samen verantwoordelijk voor de programering, wel gezond kritisch wat boekingen betreft. “Een bak ervaring is wel belangrijk”, zegt Geert Jan. Maar dat is niet het enige. “Een Nathan Homan, bijvoorbeeld, is nog wel jong, maar bij die jongen zie je dat alles moet wijken voor de muziek. Dat is een echte. Het moeten in ieder geval dj’s zijn die weten hoe je een goed feestje neerzet en de mensen af en toe wat nieuws laten horen.”

Eerste avontuur

Door zijn oog voor detail en de manier waarop Geert Jan over zijn onderneming en over muziek praat, zou je denken dat hij al jarenlang ervaring heeft als horeca-ondernemer. Is niet zo. Sterker nog: dit is zijn eerste avontuur. “Na een koksopleiding heb ik het tien jaar in de marketing volgehouden”, lacht hij. “Daar ben ik een beetje ingerold.” Tsjah, dat kan de beste overkomen. ‘Marketing: je rolt er een beetje in.”

Maar net zo makkelijk als Geert Jan erin rolt, laat ‘ie het marketinggebeuren ook achter zich. “Op een gegeven moment dacht ik: waarom doe ik dit eigenlijk. Daarna kreeg ik dus de kans om Eetlust samen met Caro op te zetten. Perfect met mijn achtergrond als kok.”

Een eigen cateringbedrijf was dus best logisch. “Zeker, en normaal gesproken moet je of een dikke portemonnee hebben om een horeca-onderneming te starten, of een hele grote partij achter je hebben. Maar omdat The Big Building dus op termijn gesloopt wordt, hoefde dat hier niet. Een kans die we niet konden laten liggen.”

Restaurant

En sinds Geert Jan en Caro er ook nog een nachtclub bij runnen, is het een druk leventje. Maar het kan natuurlijk altijd nóg drukker, zo blijkt. “Vanaf maart openen we het restaurant hier.” Geert Jan kijkt trots om zich heen. Terecht, want dit is wel mokertje vette plek voor een restaurant, zo hoog in de lucht. “Het had er eigenlijk al moeten zijn, maar vergt toch meer planning dan we hadden gedacht.”

Dat wordt waarschijnlijk een restaurant op reservering en biedt de mogelijkheid om eerst lekker te eten en te borrelen, om vervolgens de club in te duiken. Tof, maar helaas nog maar van korte duur. Tot eind mei en daarna begint de sloop van het pand.

“Het tijdelijke aspect van dit project vind ik toch wel heel tof hoor. Zo leer je in korte tijd heel snel en heel veel. En ook het projectmatige ervan, vind ik wel wat hebben. Dat er echt een einde aan zit.”

Wat er hierna komt, weet Geert Jan nog niet. En of dat hier is, of ergens anders blijft ook in het ongewisse. “We gaan het zien. Maar Groningen blijft toch wel een hele mooie stad, dus het is hopen op nog zo’n buitenkansje als dit.”

Snel dus even kijken in dat luchtpaleisje. Tof uitzicht, lekkere muziek, heerlijk. En wil je op de hoogte blijven –  haha – van alle evenementen in IIWII? Hou dan vooral hun Facebook-pagina in de gaten. Zo kun je vanavond nog naar Jurre (Groningen) & Zernell (Chicago). Is leuk.

Meer In gesprek met

Nieuwste