BETER OP PAPIER. met Groninger nachtburgemeester Merlijn Poolman

Merlijn Poolman is mede-oprichter van wijlen club Subsonic, oud-programmeur bij poppodium Simplon, eigenaar van Stichting Nederlandse Muziek Export en nachtburgemeester van Groningen. Kort door de bocht: een ondernemer in hart en ziel met liefde voor de creatieve sector en een heel groot hart voor Groningen.

Wat doe je als een van de grootste ondernemers op het gebied van cultuur bij je op bezoek komt? Juist ja, dan neem je een epische podcast met hem op, zorgt vervolgens dat je producer deze niet backupt en laat vervolgens zijn laptop crashen. Waarom? Om het gesprek nog een keertje te kunnen voeren natuurlijk!

Take two

Begin februari komt Merlijn Poolman niets vermoedend DATkantoor binnenlopen. Hij is altijd enthousiast over het delen van kennis, het helpen van nieuw talent en het aanpakken van vette – soms op het eerste gezicht megalomane – projecten. Daarom wil ik hem in onze podcast.

Na een awesome gesprek over Subsonic, feestjes op de Chinese muur en Libido Airbag sluiten we de sessie af met een highfive.Love is in the air, want we hebben een constructief inhoudelijk gesprek gevoerd over zoveel dingen.

Het doet dan ook pijn om hem te moeten mededelen dat de opname is verschwunden. Kunnen we dit nogmaals doen en minstens zo episch? We twijfelen allebei stiekem. Misschien is het bijgeloof, misschien het lot, maar na het doorknippen van een lintje als startsein van de podcast gaan we verder waar we vorige keer gebleven waren.

WOI

De liefde van mijn gast voor geschiedenis is groot. Zijn voorkeur gaat specifiek uit naar de Eerste Wereldoorlog. Tijdens ons gesprek geeft Merlijn me een geschiedenislesje over loopgraven, gevechten waar voor enkele honderden meters land duizenden doden vallen en het ontstaan van de hedendaagse clubcultuur.

Clubcultuur in WOI? Yup, eigenlijk na WOII, maar die periode kan als één geheel gezien worden. En wat het mooiste is? De nachtburgemeester is bezig met een Europees project om deze historische periode te herinneren. Niet in bloed, modder en terror verhalen, maar in muziek.

China

We praten over ondernemerschap, risico’s en dromen. Zo ook over de feestjes die Merlijn organiseert op de Chinese muur met Groningse dj’s. Wat zijn valkuilen en leermomenten wanneer je met een ander continent zaken doet? Kloppen de geruchten dat Chinezen pas met je in zee gaan als je met ze gezopen hebt?

Een ding is zeker, deze man houdt van het land en vertelt in geuren en kleuren over de ontwikkeling van de clubcultuur in China. Hoe kermis house langzaam plaatsmaakt voor wat meer verdieping en hoe trap den dubstep de undergroundscene domineren.

Metal talk

Ons gesprek eindigt in de nodige dosis metal talk. Na het vorige gesprek ben ik woke. Industrial techno porn grind is een ding. En dit ding is awesome. Niet voor alle tere zieltjes, maar als je van metal houdt en daadwerkelijk geeft om de ontwikkeling van het genre, dan moet je Libido Airbag checken. Enjoy!

S/O naar onze matties van HanzeMag en mijn tech-team Jasper Bosgraaf en Irie Weergang. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste