Marlene Bakker heeft het zo druk met RAIF, dat ze opstaat met een to-do-lijstje

In een soort van totale paniek stuurt Thom, Mustafa een berichtje: “Hey man! Dit is Marlene Bakker. Ze brengt binnenkort een heel tof album uit. We moeten haar interviewen. Beter doe je dat nu. Moiiiii!” Duidelijke opdracht.

Ze is zangeres en Groninger in hart en nieren. Dat laat ze horen op haar Groningstalige debuutalbum ‘RAIF’ (Grunnegs voor ‘gereedschap’). Meer weet ik niet. Dus wie is Marlene Bakker nou eigenlijk? Waar komen die mooie liedjes vandaan? En vooral natuurlijk: hoe begint ze haar ochtend? Tijd om die dame eens even wakker te bellen voor een nieuwe Start Up!

Goedemorgen Marlene! Ben je wakker?

Ja hoor, een beetje. Ik had mijn wekker al gezet, maar op deze manier heb ik ook meteen een mooie stok achter de deur.

Altijd leuk om voor wekker te mogen spelen. Ben je er klaar voor?

Ja!

Wat gaat er door je hoofd nu je net wakker bent?

Wat voor dag is het en wat moet ik vandaag doen? Momenteel ben ik behoorlijk druk met de release van mijn album RAIF, dat 9 februari uitkomt op mijn eigen label Raif Records. Ik doe bijna alles zelf. Daarom heb ik nu een behoorlijke to-do-lijst. Als ik het zo vertel klinkt het niet heel relaxt allemaal, maar het is ontzettend tof hoor!

Ach, je weet waar je het voor doet, toch?

Jazekers!

Ik ben opgegroeid in Heerenveen, mijn mama is diep-Fries. Toch heb ik geen sterke hang naar de Friese taal of identiteit. Jij zingt op je album in het Gronings. Hoe zit dat bij jou?

Nou, mijn hele familie is Gronings. Thuis spraken onze ouders Grunnegs met elkaar. Tegen ons in het Nederlands. Dus ik heb het wel meegekregen, maar niet echt gesproken.Op m’n 17e ben ik naar Tilburg verhuisd om aan de Rockacademie te studeren. Daar kreeg ik ineens heimwee naar Groningen.

Ik vroeg aan medestudenten wat is er voor de tv was, of vertelde hoe slof oude koekjes smaken. Meestal werd ik een beetje schaapachtig aangekeken en vroeg ik mij af waarom mensen mij niet begrepen. Toen werd ik er steeds bewuster van dat ik toch best Gronings ben. Ik begon naar Ede Staal te luisteren en startte zo pas echt mijn ontdekkingsreis in een bijzonder dialect.

Had je zodanig opgelet op de gesprekken tussen je ouders, of had je stiekem meer opgepikt van het dialect dan dat je dacht?

Bewust en onbewust heb ik veel meegekregen natuurlijk, maar toen ik terugkwam ben ik wel cursussen gaan volgen bij het Huis van de Groninger cultuur. Ik wilde heel graag een Groningstalig album opnemen, maar vond dat wel spannend.

Groningers zijn lekker eerlijk. Als de teksten niet kloppen, vertellen ze je dat meteen. Ik stel me dus kwetsbaar voor ze op. Dat zorgt bij mij voor spanning, maar ik vind het ook een hele mooie uitdaging.

Cool! Met al die drukte momenteel: wat moet er absoluut niet gebeuren in de ochtend?

Ik moet niet met net aangetrokken schone sokken in douchewater gaan staan ofzo. Of dat ik thee ga zetten en ik met mijn mouw door het water ga. Dat vind ik echt niet tof. Daar heb ik echt geen geduld voor ‘s ochtends.

Kan ik mij voorstellen. Heb je muziek die je ‘s ochtends luistert om je dag dan weer goed te maken? Of überhaupt om je dag te starten?

Totaal niet. Ik zet ‘s ochtends geen muziek op. In de ochtend werk ik een routine af. Douchen make-uppen, ontbijtje klaarmaken en dan ben ik zo door mijn tijd heen. Als ik thuiskom zet ik wel altijd meteen muziek op en in het weekend ook. Ik heb geen vast liedje of een artiest, die ik altijd luister.

Het gaat meer in fases. Nu luister ik veel naar het nieuwe album van Nils Frahm, echt te gek! Daarnaast maak ik allerlei lijstjes op Spotify. Een daarvan heet I like like like it. Die zet ik vaak op. Die lijst is altijd goed.

Wat heb je daar zoal in staan dan?

Oef! Allerlei genres door elkaar van metal tot electro, Rammstein, Sufjan Stevens, Beck, Gillian Welch. In ieder geval muziek met goeie energie. Radiohead, Tame Impala, Phoenix.
Ouwe jaren tachtig shit. Laatst hoorde ik een plaat en dacht:’Ja! Die moet er bij’ en zo vul ik mijn lijstje aan.

Mochten wij je uitdagen om een week lang hetzelfde te ontbijten, wat ga jij die week dan eten in de ochtend?

Yoghurt met muesli en een banaan ofzo. Beetje zelfgemaakte jam van mijn ouders erbij. Yum! Makkelijk, is altijd goed. Geen brood in ieder geval. Dat krijg ik ‘s ochtends vroeg nog niet weg.

Bij DATmag zijn we best inventief. Wij kijken er dan ook niet raar van op, dat je binnenkort gebruik mag maken van onze tijdmachine. En stel nou dat jij de jonge Marlene Bakker tegenkomt. Wat zou je dan jezelf willen meegeven?

Dat ik het mezelf niet zo moeilijk moet maken. Ik was heel onzeker en zat mezelf gigantisch in de weg. Ik ben zo lang onzeker geweest. Dus ik zou zeggen: ‘Doe nou even relaxt, je kunt het wel! Doe vooral wat je wilt doen in de muziek!

Wijze lessen! En helemaal waar. Nu gaat het stukken beter, neem ik aan?

Jazeker! Er komen hele toffe dingen aan!

Vertel! Wat mogen wij echt niet missen?

Nou, een aantal dingen. Op 9 februari komt mijn album RAIF uit. Het album is geproduceerd door Bernard Gepken. Hij is gitarist en samen met hem hebben we onwijs veel tijd en energie in dit album gestoken. Ik omschrijf het als Groningse indie-pop. Ik zou zeggen: stel jezelf open en ga het vooral luisteren! En..

Oh er is nog meer?

Ja, ja! Op 9 februari begint ook mijn tour door Nederland. We gaan onder andere langs een aantal platenzaken om instores te doen. EN KOM NAAR HET GRAND THEATER OP 8 MAART WANT DAN IS DE ALBUM RELEASE SHOW! VIND IK HEEL LEUK!

WOW JA WIJ OOK HOOR! Tot slot: heb je nog een held van wie je wil weten hoe hij/zij de ochtend door brengt?

Thomas Grootoonk. Hij heeft de videoclip voor mijn eerste single Waarkhanden gemaakt. Hij was onder andere genomineerd voor de beste videoclip van het Noorden tijdens de Beste Groninger Film prijsuitreiking. Ik wil wel weten hoe hij dat in de ochtend allemaal aanpakt!

Helemaal top! Bedankt voor je tijd en ontzettend veel succes toegewenst de komende tijd. Lekker wakker worden!

Check vooral nog eem marlene’s website voor tickets en tourdata. 16 februari speelt ze bij de Rebel Sessions!

Meer Start Up

Nieuwste