DATmag podcast S01E5 – Outlaw producer, artiest en overall baas Hans Hannemann

Hans Hannemann is eigenaar van Twang Wolf Studio, singer songwriter, artiest en overall outlaw. You name it, Hans is het. Hij heeft net een nieuwe EP uitgebracht en tijdens Eurosonic organiseert hij in Groningen zijn eigen feestje in café Der Witz aan de Grote Markt.

Hans treedt zelf op, maar heeft ook een hele toffe gang aan like minded people uitgenodigd to keep the party going. Vandaag is hij te gast in de laatste aflevering van dit eerste seizoen van de DATmag Podcast. Ik mag alvast iets verklappen: vanaf volgend seizoen heten we Beter op Papier. en werken we in ieder geval acht afleveringen samen met onze vrienden van Hanzemag.

Hans Hannemann

Wanneer je midden in je studentenleven de ene interessante persoonlijkheid na de andere ontmoet sta je er niet bij stil dat je met deze mensen op een gegeven moment de volwassen wereld gaat vormen. En dan is het zover. Dan zit je tegenover je oude mattie Hans Hannemann.

Jonko’s hebben plaats gemaakt voor kaas en worst. Bier is vervangen door Spa Rood en single malt whiskey. De gesprekken zijn gelukkig nog redelijk hetzelfde. Want waar heb je het over als twee ondernemers in de creatieve sector? Money, fame, fails en winnen natuurlijk.

De Boot

Wij bij DATmag zijn fan van de hunkering naar vervlogen tijden in muziek waar Hans zich nog hard voor maakt met zijn stijl. Met voorbeelden als Elvis Presley, Johnny Cash en Frank Sinatra in zijn achterhoofd schrijft hij de ene vintage track na de andere.

Meestal is zijn werk vergezeld door een rauwe videoclip die de sfeer nog beter weet over te brengen. Het lijkt alsof het allemaal vanzelf gaat bij Hans. Schijn bedriegt. Ook deze outlaw is gewoon een mens met zijn twijfels, onzekerheden en angsten. Hij vertelt hier van alles over en het begint allemaal met zijn zelfgemaakte boot.

Douwe Bob

Daarnaast hebben we het in dit gesprek over zijn succesjaar 2016 waarin Hans uit het middensegment van de muziekindustrie ineens even mocht proeven van de waanzin aan de top. Hij en zijn band gingen als support van Douwe Bob mee. Hij stond op de bühne bij elke club van aanzien en maakte de bipolaire rollercoaster van de culturele ondernemer mee.

Daarbij hoort niet alleen het rijzen naar de top, maar ook de trip naar beneden. Het zwarte gat noemt hij het zelf. Ondertussen is Hans weer helemaal uit deze duistere gevangenis van zijn ziel geklommen en gaat weer harder dan ooit. Maar hoe ga je met deze emoties om? Beter nog: wat leer je hiervan over jezelf?

Tape for life

Uiteraard bespreken we ook zijn liefde voor old school sound, oftewel tape. Twang Wolf Studio in Nieuwe Pekela is de thuishaven van Hans. Daar produceert hij zijn platen, de platen van anderen en gaat samenwerkingen aan die pareltjes opleveren.

Bijna alles in Twang Wolf Studio is analoog. Het resultaat van een uit de hand gelopen hobby dat Hans en zijn vader jaren geleden hebben opgepakt. Waarom tape? “Dat is gewoon de mooiste sound die er is, man!”

Hans Hannemann Fanclub

And last but not least gaan we na of de geruchten dat de app-groep van jongerenblog Sikkom daadwerkelijk de Hans Hannemann Fanclub heet. Ach daar kun je geheimzinnig over doen, maar Hans weet wel hoe de vork in de steel zit en hij heeft een duidelijke boodschap aan Willem Groeneveld: “Willem, waar blijft mijn artikel?!”

Special thanks aan onze producent Jasper Bosgraaf for making this sound cool!

 

 

Meer Podcast

Nieuwste