Hitchhikers Guide to the CLASH XXL galaxy

Vandaag gaat CLASH XXL Festival los… Het programma is zo uitgebreid dat organisator Niels Knelis als bezoeker ook niet helemaal zou weten waar hij naar toe zou moeten. Daarom heeft hij voor ons wat dingen op een rijtje gezet…

Aangezien het inmiddels nog steeds een vrij onhaalbaar lijstje is heb ik er ook wat tips bijgezet op het gebied van stimulerende middelen: Misschien kun je zo makkelijker kiezen. Zelf zal ik nuchter van iedere Clash seconde genieten maar ik heb er ook wat tips bij gezet om je beleving een extra trippy dimensie te geven. Lets go.

14:00 – Noorderlicht, WithTjalling, NP3

Deze galerieen hebben alle drie een expositie samengesteld die raakvlakken heeft met Clash. Heel erg de moeite waard om in de middag wat inspiratie op te doen en daarna je bandje op te halen bij Grand Theatre.

Aanbevolden genotsmiddel: Fritz Kola of koffie (flat white!) in Grand Theatre.

18:00 – Restaurant Achterwerk

Een van de beste vegan hotspots van Groningen. In OOST zijn ook fantastische kunstwerken van Bouke Groen en Anne Sennstad. Wel even reserveren!

Aanbevolden genotsmiddel: Geen! De gerechten van Achterwerk chef Fareeda zijn een belevenis op zichzelf.

20:15 – Grand Theatre – Yu Oda + Kamerorkest van het Noorden + Hannes Andersson

De eerste coproductie van Clash. Dit stuk is voor Clash, Grand Theatre en Soundsofmusic gecomponeerd door Japanse componist Yu Oda. Hij voert het zelf uit samen met het Kamerorkest van het Noorden, verder hebben we videokunstenaar Hannes Andersson aan het project toegevoegd voor een trippy extra dimentie.

Aanbevolden genotsmiddel: Een van onze speciale Clash Cocktails op basis van Fritz. Zelf ben ik fan van de Fritz Kola – Beerenburg.

21:00 – Vera – Forrest Swords – Live Score “The Fall of the House of Usher”

De Britse producer Forest Swords maakt een live soundtrack bij een film uit 1928. De film “The Fall of the House of Usher” is gemaakt op basis van een legendarisch gedicht van Edgar Allen Poe. Voor liefhebbers van literatuur, film en spacende elektronica.

Aanbevolden genotsmiddel: Spacecake

Doorlopend: Grand Theatre – Pelle Schilling / Philip Vermeulen / Yanthe van Hek

Heftige vonkenregen! Een persoon krijgt de mogelijkheid om met een ijzeren paraplu onder deze sicke vuurdouche door te lopen. De installatie van Philip heet Flap Flap, een naam die grappig is maar deze zinsbegochelende ervaring amper recht doet. Voor deze installaties moet je je even aanmelden bij onze Kunstbalie in Grand.

Aanbevolden genotsmiddel: Een ouderwetse kopstoot (bier + jenever).

22:00 – Grand Theatre – WEVAL

Headliner van Clash. Melodische elektronische dance, nieuw album werd door fans, Volkskrant, OOR en 3voor12 erg goed ontvangen. Staat ook op Lowlands dit jaar.

Aanbevolden genotsmiddel: Dit is een goed moment om dat eerste kwartje te nemen.

23:00 – Grand Theatre – Nick Verstand + Boris Acket

Nick is internationaal gerenommeerde kunstenaar die gespecialiseerd is in installaties. Grote zaal van Grand Theatre wordt vol gepompt met rook en dan wordt er een installatie aangezet met lasers. Wordt vandaag bijgestaan door Boris, die de laser installatie van een live soundscape voorziet.

Aanbevolden genotsmiddel: Laat dat kwartje even binnenkomen. Bij twijfel bijpakken.

23:00 – Vera – Surma

De Portugese Bjork in een trippy hedendaags jasje.

Aanbevolden genotsmiddel: Hasjiesj.

23:00 – Vera Kelderbar – DENS: Gijs Deddens & Friends

Gijs lanceert zijn nieuwe label DENS met optredens van artiesten Zachte Man, De Witte Kunst, Red Brut en DRVG CVLTVRE.

Aanbevolden genotsmiddel: Bier.

00:00 – Grand Theatre – Khidja

Khidja upcoming talent op het gebied van elektronica. Neemt voor Clash een VJ mee.

Aanbevolden genotsmiddel: Laat dat kwartje even goed binnenkomen. Bij twijfel bijpakken.

00:30 – Vera – Matteo Myderwyk

Matteo Myderwyk maakt normaal verstilde pianomuziek. Voor Clash neemt hij echter een batterij synthesizers mee om een dikke soundscape te maken.

Aanbevolden genotsmiddel: Likje M.

01:30 – Teddy’s Last Ride + Philou Louzolo + Rahaan

Na Matteo gaat de energie-kraan in Vera weer volop open met een optreden van dansgezelschap Teddy’s Last Ride. Daarna een optreden van Energieke DJ Philou Louzolo, beats met Afrikaanse invloeden. Na Philou komt Rahaan, een eindbaas, disco koning DJ uit Chicago de hoogtijdagen van disco en house van dichtbij heeft meegemaakt.

Aanbevolden genotsmiddel: X

02:30 – Working Titles + Residents

Ook in Grand Theatre bouwen we een feestje. Boven draaien Gronings finest Nathan Homan, DJ Leoni, Fafi Abdel Nour, Tjade, Flo Flux en Christian Thomas. Beneden gaan modular synthesizer bazen Working Titles los met visuals van VJ Wendy Eggen.

Aanbevolden genotsmiddel: Inkakken is…

03:00 – OOST – Gesloten Cirkel

Als de DJ’s in Vera een beetje te soft voor jullie zijn: Techno en elektro op zijn stevigst en obscuurst.

Aanbevolden genotsmiddel: Pakken wat je pakken kan.

Door: Niels Knelis Meijer

Meer Niet te missen

Nieuwste