Echt, Erik Glazenburg is muzikaal gezien nog lang geen 50 plus

Erik Glazenburg (49) presenteert al negen jaar EchtErik. Zijn radioshow wordt steeds populairder en blijkt voor veel bands een eerste stap naar meer bekendheid.

De laatste twee maanden zien we in onze tijdlijn steeds vaker bands als Rum & Skunk, KIN, View For A Day en Loewie stemmen ronselen voor de EchtErik Jaarlijst. Maar wie is Erik? Wat doet hij met een jaarlijst en wat is een radio ook alweer?

We bezochten zijn super prachtige website (Comic Sans, kan gewoon), brachten een stem uit (LOEWIE!), werden nieuwsgierig en besloten Erik te vragen waar hij allemaal mee bezig is.

Hoi Erik. Heet je echt Erik?

“Ja ik heet echt Erik. Maar ik ben gewoon onderdeel van het team hoor. Ik ben het programma negen jaar geleden in mijn eentje begonnen, nu werken we met z’n achten. Ik heb al drie keer gevraagd of ze het erg vinden dat mijn naam eraan verbonden is, maar ze vinden het geen probleem. Nu laten we het zo.”

Wat doen jullie precies?

“Elke week maken we drie radio uitzendingen van één uur lang. Er wordt vooral nieuwe muziek van bands uit het Noord Nederland gedraaid. Daarnaast wordt er wat geluld, nodigen we gasten uit en vinden er ook nog eens live optredens plaats.”

“De meeste regionale zenders zijn meer van de 50+ muziek, weet je wel? Dat bedoel ik niet negatief, maar bij ons staat het jonge publiek centraal. We draaien écht van alles: hiphop, punk, rock, metal, noem maar op.”

“Waar hoor je bijvoorbeeld traumahelikopter op de radio? Dan heb ik het nog niet eens over de nieuwste bandjes. Daar richten we ons voornamelijk op. Die artiesten kunnen nergens anders naar toe. Als je naar Hilversum wilt, moet je een dikke zak geld mee nemen. Of een héél goed verhaal hebben.”

Wie van deze vijf is echt Erik? Laat het ons weten via Facebook en je krijgt een sticker.
Wie van deze vijf is echt Erik? Laat het ons weten via Facebook en je krijgt een sticker.

Luisteren jongeren nog zoveel radio dan?

“Jonge mensen luisteren niet veel naar radio, dat klopt. Wij hebben heel bewust gezegd: radio is leuk, maar je moet je ook bezig houden met social media. Je moet multimediaal zijn. Facebook, Mixcloud, dat soort dingen.”

“Je kunt zelf bepalen wanneer je de uitzending wilt terug luisteren. Er zijn best veel mensen die dat doen. De laatste maanden hebben we bij elkaar 4000 tot 6000 luisteraars.”

Niet slecht! Kunnen bandjes altijd bij jullie terecht?

“Als ze een goede band en opnames hebben wel. Daarnaast moet je met een leuk verhaal komen, weten waar je het over hebt. Dan kom je een heel eind. De meeste hebben dat wel.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik denk dat ik de eerste was die Orange Skyline op de radio heeft gekregen. In 2012 kwamen ze langs als vier jonge broekjes. Ze gingen een paar liedjes spelen. Papa en mama hadden een Land Rover bij zich. Ik vond het toen al goed, maar ze zijn afgelopen jaren nog zo veel meer gegroeid.”

“Ik blijf ze volgen. Bovendien is er nog altijd een goede connectie. Als ik ze nu vraag om langs te komen, doen ze dat nog steeds. Het zijn leuke gasten.”

“Je ziet ook dat de kwaliteit van popmuziek flink omhoog geschoten is. Dat heeft alles te maken met goede muziek opleidingen. De manier van het opnemen is ook nog eens veel goedkoper geworden. Per week krijg ik wel 10 tot 15 nieuwe nummers in mijn mailbox.”

Hoeveel tijd ben je er wekelijks mee bezig?

“Aan redactiewerk ben ik een uurtje per dag bezig. Even de mail doornemen en kijken wat voor muziek er is binnen gekomen. We blijven vrijwillig, het is onze hobby. Daarom wisselen we ook elke uitzending van presentator. ”

Nog even de jaarlijst wat is dat precies?

“De jaarlijst bestaat uit een lijst van dik 200 bands, allemaal uit het Noorden van Nederland. Van A Liquid Landscape tot Ziffels. Mensen kunnen stemmen op zes verschillende bands. De bovenste 33 nummers worden 18 december gedraaid tijdens een drie uur durende ludieke uitzending. We nodigen dan ook allemaal bands uit, wordt hardstikke mooi.”

Hoe vaak is er al gestemd?

“We hebben op dit moment al 5000 stemmen binnen. Dat is ruimschoots het dubbele van wat we verwacht hebben. Daardoor zijn we van 100 naar 1500 bezoekers per week op onze website gegaan.”

Tot wanneer kunnen mensen stemmen?

“17 december sluit de lijst en zondag 18 december zenden we het uit. We kunnen heel snel de lijst uitzenden, dat is allemaal geautomatiseerd. We hoeven niet met een rekenmachine te zitten.”

“Er zit van alles in. Town of Saints, maar ook bandjes waar ik zelf nog nooit van gehoord heb. Zoals bijvoorbeeld Jerkbait of Sea Fire. We Fall Slowly staat nu boven aan. Ze hebben al 1300 stemmen.”

Heb je nog persoonlijke favorieten of durf je dat niet te zeggen?

“Ik heb heel veel favorieten. Mijn smaak gaat van hiphop naar metal. Er zitten zoveel gekke dingen tussen. Nou oke, Mister Magoo. Dat is iets dat eigenlijk niet bij me past. Maar ik vind het fantastisch. Het is een beetje Run-DMC-achtig.”

Tot slot: We willen je niet beledigen, maar wie doet bij jullie de huisstijl? Is Comic Sans een bewuste keuze?

“We zijn niet zo gauw beledigd hoor! Het klopt dat er ruimte is voor verbetering, daar staan we ook open voor. Maar we blijven vrijwilligers met beperkt tijd. Als er iemand is die vrijwillig onze huisstijl wil oppoetsen dan hoor ik het graag!”

“Daarnaast zijn we trouwens ook opzoek naar mensen die de optredens bij ons in beeld willen brengen. Dus als je ons team wil komen versterken kun je een mailtje sturen naar redactie@echterik.nl.”

Die moeten vast wel te vinden zijn! Thanks Erik!

Je kunt EchtErik beluisteren op hun website, maar als je nog een radio hebt kun je die ook afstellen op: Radio Compagnie,  RTV Logo, IndieXL, Havenstad FM, RTV ZOo, RTV EEN, Haren FM en Tynaarlo Lokaal. Moeilijk veel kanalen maakt het makkelijk om naar te luisteren.

Foto’s door: Jan Lenting

Meer Niet te missen

Nieuwste