Hef: ‘Die jonko rookt mij niet’

Hij wordt gezien als één van de grootste talenten uit de Rotterdamse rap scene en heeft groot succes behaald met nummers als ‘Puur’, ‘Kluis’ en ‘Replay’. We hebben het natuurlijk over Hef Bundy. Voor zijn optreden sprak Aron hem in de backstage van Simplon!

Als wij Groningen zeggen, wat zeg jij dan?

“Simplon, Palace en bevrijdingsfestival! Dat zijn de eerste drie dingen die mij te binnen schieten. Ik denk dat Groningen één van de plekken is, waar ik als artiest het meeste heb gestaan. Zo heb ik hier 4 à 5 keer achter elkaar op een bevrijdingsfestival opgetreden. Dat was echt een gekkenhuis, man. Echt altijd tof. Groningen is gewoon master. Heb er niks over te klagen!”

In je teksten heb je het vaak over wiet. Houdt dat je soms niet tegen als je dingen moet doen?

“Nee, totaal niet! Ik ben niet die guy die jonko’s rookt en neervalt op de bank en zegt: ‘Wah, ik doe niks meer vandaag.’ Ik kan gewoon wakker worden, chillen en dan lijkt het alsof ik niks ga doen, maar uiteindelijk doe ik toch wat. Als ik een dag niks gedaan heb, dan kan ik niet slapen. De motivatie bij mij om dingen te doen, komt ook enorm door wat ik zie. Wanneer ik bijvoorbeeld op Twitter zit en zie wat voor shit allemaal is uitgekomen, dan denk ik van: ‘BOEM, ga shit maken!’. Dus, om even terug te komen op die wiet. Je moet gewoon een man zijn. Ik rook een jonko, maar die jonko rookt mij niet.”

Heeft je eerdere leven op straat je ook dingen geleerd die je nu kan toepassen op je carrière?

“Sowieso het leren zakendoen. Toch is het wel een hele andere wereld. In deze zakenwereld hebben ze gewoon schijt aan je. Op straat zijn er codes, zodat ze je niet nakken. In deze zakenwereld kunnen mensen je drie jaar lang iets beloven en dan gaat het ineens niet meer door. Het was voor mij wel aanpassen, maar ik had wel mijn bagage van straat. Zo kon ik in onderhandelingen wel mijn mannetje staan. Soms praatten mensen best hard tegen je om shit gedaan te krijgen, maar daar kon ik al goed tegen.”

In een interview zei je broer Adje dat de rapcultuur vergelijkbaar is met het leven op straat. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Ik denk dat het leven op straat met alles vergelijkbaar is. Het gaat allemaal om macht en iedereen wil de beste, de grootste en de stoerste zijn. Dat zie je overal terug, ook in de politiek bijvoorbeeld. Het gaat overal hetzelfde maar dan in andere mate. Een clan zit op straat en de politiek bestuurt het hele land. Ik wil niet depressief klinken, want dat ben ik helemaal niet, maar de wereld is best fucked-up. Daar denk ik veel over na, ook al hoor je dat niet terug in mijn muziek. Als ik nieuws kijk, zit dat wel in mijn hoofd.

Ik heb namelijk ook gewoon een kleine!”

Je hebt nu ook een dochter. Heeft dat ook invloed op hoe je rapt? “Nee, het heeft niet echt invloed op de manier waarop ik rap. Wel ga ik er anders door nadenken. Ik sta wel bekend als iemand die rapt over ‘bitches dit’ en ‘bitches dat’. Toch denk ik van: ‘Fack, straks gaat mijn dochter ook gekke dingen doen’. Misschien al alleen om het feit dat ik erover rap, door karma of whatever.”

Heb je nog iemand waar je later mee zou willen samenwerken?

“Kenny B vind ik echt master. Daar zou ik graag nog een kaar mee willen samenwerken. Alain Clark vind ik ook echt dope. Anouk lijkt me ook wel mooi, maar dat zou misschien een beetje gek zijn.”

En met rappers?

“Ik ben deze week met Sticks naar 101Barz geweest! We hebben daar samen een sessie gehad. Crooks, Sevn, Heineken, Sticks en ik waren teruggekomen voor een beurt en dat gaat echt classic shit worden!”

Heb je nog ambities naast het rappen?

“Er zijn nog heel veel andere dingen die ik zou willen doen. Ik heb nu net mijn nieuwe album af, dus ik kan me focussen op andere dingen. Zo ga ik nu heel langzaam bezig met een film die ik wil maken. Met die film wil ik zoveel mogelijk zelf doen: schrijven, regisseren en spelen. Ik hoop dat ik met de filmwereld hetzelfde kan doen als met de Nederlandse rap scene. Het voelt een beetje vreemd om zo over mezelf te praten, maar ik heb ervoor gezorgd dat veel mensen de Nederlandse rap toch wel konden waarderen. Ik hoop dat ik die switch ook voor de Nederlandse filmwereld kan maken. Voor mij zijn de Nederlandse films het namelijk steeds net niet. Ik zie dat echt als een uitdaging en dat wil ik ook vooral hebben.”

Tot slot, wat is het gekste wat op je rider staat?

“Volgens mij het vieze bier van KillahKeezy. Voor de rest twee kratjes bier en een fles black label. Killah heeft ook een keer gevraagd om wc-papier en een schone onderbroek. Voor de rest hebben we niks geks op onze rider staan.”

Meer Backstage

Nieuwste