Dick pics checken voor crypto – wat een wereld

We schrijven wel vaker over de wondere wereld van blockchain. Een parallel universum waarin alles kan. Van smartcontracts tot Crypto Kitties, je kunt het zo gek niet bedenken en het is er. Beter nog, je kunt er dikke moneys mee verdienen. De vraag is alleen: hoe inventief ga je er mee om? Nou, Gems stelt je creatieve brein wel erg op de proef.

Jawhoor, zijn ze weer met hun Crypto News. Een magazine voor de culturele ondernemer, dat zich in een of andere obscure wereld waant, mag dat? Jazeker, dat mag. Uiteindelijk is het vrijheid die de motor der verbeeldingskracht aanzwengelt: de drijfveer voor culturele expressie. Aangezien geld gelijk staat aan tijd, kun je er niet genoeg van hebben. Waarvoor? Om vrij te zijn natuurlijk!

Dick pics

Is Gems Protocol een ticket naar vrijheid? Dat hangt helemaal van de gebruiker af. Wat het wel doet, is een bijzonder technisch verhaal. En ja, ik ga dat zo simpel mogelijk uitleggen, want in essentie is het zo abstract dat je het bijna overal voor kunt gebruiken.

Weleens van Amazon’s Mechanical Turk gehoord? Vast niet. Laat ik het anders stellen: hoe vaak zie je een onthoofding of, beter nog, dick pics in je facebookfeed? Nooit. Betekent dit, dat niemand in de hele onlinewereld dit soort shit probeert te uploaden. Trick question, don’t answer up loud if you were thinking yes.

Mechanical Turk

De Mechanical Turk van Amazon is een marktplaats waarop bedrijven als Facebook, eBay, LinkedIn, Google en nog tig andere online ondernemingen mensen aannemen, die hun platform doorspitten op rotzooi. Iedere keer als één van El Chapo’s zoontjes een onthoofding op Instagram wil posten, zit daar aan de andere kant een huismoeder, student, of jonge ondernemer die het bekijkt en weigert. Dat is de Mechanical Turk.

Het weggooien van dick pics is natuurlijk een overdreven voorbeeld van een micro-task: een heel klein opdrachtje dat niet door een computer gedaan kan worden. Net zoals alles in de “oude” wereld (lees pre-blockchain), zit er tussen de Mechanical Turk en de opdrachtgever een middle man: een bedrijf dat een percentage pakt per voltooide taak. Dit kan oplopen tot zo’n 50%.

Gems

Gems pakt het principe van de Mechanical Turk en gooit het op de blockchain. Decentralisatie betekent automatisch cutting out the middle man. Oftewel: geen 50% meer aan domme bedrijven betalen, die niets anders doen dan tussen jou en je zuur verdiende dick-pic-centen zitten. Bovendien heb je geen bankrekening nodig, maar enkel een internetverbinding.

Dat is makkelijk geld verdienen terwijl je op tour bent met je band. Even vanuit de tourbus wat verkeersborden aanstippen, auto’s herkennen en ander soortgelijke captcha shizzle oplossen voor gems tokens die je in Ethereum omzet. Gezien de steady stijging van deze cryptocurrency betaalt het waarschijnlijk beter dan niet op tour zijn en vakken vullen bij de Appie. Goed bedacht door de broertjes O’Reilly.

Gems in de culturele sector

Oké, so far so good. Het is leuk bijverdienen als Mechanical Turk via het Gems Protocol. Maar wij bij DAT zijn ondernemers. Dat betekent dat we kijken naar dit soort technologie als een tweesnijdend zwaard. Stel je vindt een tourlijst uit 2010 van je favoriete band. Je wilt met je eigen act in dezelfde toko’s spelen, maar het is te veel moeite om uit te zoeken of de podia überhaupt nog bestaan.

BAM! Je zet een opdracht uit via Gems. De student die daarvoor net een paar naaktfoto’s van Facebook heeft verwijderd, kan wel even wat rust gebruiken en checkt de opgegeven podia uit. Hetzelfde geldt voor het valideren van klantenbestanden, mailinglists en actieve volgers op social media. Hoe kleiner de opdracht des te beter toepasbaar voor Gems.

Game changer

In my opnion is Gems een game changer op het gebied van outsourcing in het creatieve veld en daarom een dikke vette HODL. Aangezien de eerlijke en transparante opzet van de blockchaintechnologie ingezet wordt voor het uitvoeren van kleine opdrachten, is dit een win-win-win-situatie.

Aan de ene kant kun je als creatieveling geld verdienen wanneer jij dat wilt in een veld waar bergen met werk verzet moeten worden. Aan de andere kant is de culturele ondernemer bevrijd van de kleine bullshit taakjes die iedereen kan uitvoeren. Het resultaat: een eerlijk systeem waarin iedereen betaald krijgt wat ie verdient. Win win win.

Meer crypto news

Nieuwste