Star Wars Episode X – Force For Democracy

Not so long ago in a galaxy pretty close from here…

 

 

Star Wars

Episode X

FORCE FOR DEMOCRACY

Een bombastisch geluid schettert uit de luidsprekers. De Second Room van de Galactische Senaat trilt op zijn grondvesten wanneer Sith Lord Darth Hiddeous het spreekgestoeltel betreedt. Naast hem de jonge, kwieke apprentice Thierrykin Slywaulker.

Thierrykin glundert. Een sluw lachje verschijnt op zijn gezicht. Hier droomde hij al van toen hij jedi-mindtricks gebruikte om het vrouwelijke volk aan zijn wil te onderwerpen. Nu staat hij hier, gehuld in combat gear. Trots naast zijn leermeester als een van de leiders van het illustere gezelschap Force for Democracy.

Niet heel lang geleden was de Galactische Senaat nog stuurloos, maar het machtsvacuüm is inmiddels gevuld door Jabba The Rutte en zijn partijkartel. Een gemiste kans voor Hiddeous en Thierrykin. Maar dat betekent niet dat ze schaapachtig aan de zijlijn blijven afwachten.

De flamboyante Hiddeous schraapt zijn keel en steekt van wal. Plannen over rassenmenging als perfecte manier om eenheid te scheppen binnen het rijk, passeren de revue. De zaal gonst van walging. Nieuwkomer Count Kuzu kijkt wanhopig naar Jabba The Rutte. “Mag hij dat zomaar…” Ja, dat mag hij…

Veel tijd om te protesteren, is er niet. De fitte Thierrykin huppelt van het spreekgestoelte richting een oude vleugel en gaat er uitdagend op liggen. Sexy, bijna. Hij daalt af naar de kruk en betovert het publiek met matig pianospel en sluit af met poëtische retoriek in een antieke, onverstaanbare taal. Wat volgt, is een daverend applaus. Thierrykin laat zijn ogen over de massa glijden. Bezweet en hevig ademend. De Sith in wording siddert van genot.

Cirkelend rond planeet Aarde is Thierrykins home base ondertussen doelwit van een terroristische aanslag. Radicale rebellen sturen fem-droids als wanhoopspoging om zijn imago schade te kunnen toebrengen. Tevergeefs. Wisten ze maar dat hun actie een dag later gebruikt zal worden door de jonge Sith. Deze zal zich van zijn beste kant laten zien wanneer hij met een bos bloemen zijn excuses aanbiedt aan de omwonenden van de Death Star.

Enkele lichtjaren verderop kijkt Queen Amidalia mee via een hologramprojector. Ze huivert. De politieke vleugels van de koninklijke familie zijn al jaren geleden gekortwiekt en ze kan niks anders dan gezapig toekijken. Ze sympathiseert met de rebellen, maar weet dat het illustere duo terreinwinst boekt binnen het partijkartel van de Galactische Senaat.

Amidalia is niet de enige die machteloos staat. Terug in de Second Room kijkt Jabba The Rutte nogmaals radeloos om zich heen. Waar blijven de woorden? Een ijzige wind suist door de hal, maar al snel wordt de stilte doorbroken door galmende voetstappen. Klasi-Wan Dijkhoffi, Ruttes veelbelovende padawan, schrijdt zelfverzekerd naar voren.

Zijn ogen gesloten. Klasi-Wan focust zich op een oerstem diep in zichzelf. Wat volgt, is een rede van totale onverschilligheid en vileine ironie. Netjes, Klasi-Wan, denkt Jabba. Vuur met vuur bestrijden: een schot in de roos. Hiddeous is nergens meer te bekennen en ook de pianokruk is leeg. Het duistere duo heeft zich teruggetrokken in de schaduw. Althans, voor nu…

Meer Column

Nieuwste