Burgerman: smaakdilemma’s in de kringloopwinkel

Onze eigen universeeldeskundige Kasper van Hoek kruipt in de huid van Burgerman. De superheld die de consumptiemaatschappij met argusogen aanschouwt.

“Als niets je lukt, kun je altijd nog zoiets als dit beginnen”, zegt mevrouw Sjiek.

“Volgens mij moeten we zo gaan”, antwoord haar man.

Pauperparadijs

Er zijn altijd wel mensen die om wat voor reden dan ook per ongeluk in een kringloopwinkel terechtkomen. Je kunt over het algemeen redelijk makkelijk vaststellen of ze een beetje positief zijn over dit soort winkels. Kijk alleen maar naar hoe lang ze blijven plakken. Deze mensen blijven lang, maar of ze het echt leuk vinden, nou…

De man geeft vanaf het eerste moment aan er wel klaar mee te zijn, terwijl de vrouw zich nog het meest lijkt op te winden over dit pauperparadijs. Meneer en mevrouw Sjiek zijn voor elkaar gemaakt. Veel aandacht schenk ik verder niet aan hun aanwezigheid, er komen hier wel vreemdere kostgangers over de vloer.

Even later kom ik ze opnieuw tegen op de afdeling amateurkunst. De man zegt dat ze zo maar weer moeten gaan. Ze antwoordt dat als je heel arm bent, zo’n winkel misschien wel handig is.

Burgerman grijpt in

Onze laatste ontmoeting is op de boekenafdeling. Terwijl ze de video’s en dvd’s bekijkt oppert hij dat ze wel weg kunnen gaan. Kijkend naar alle films verzucht de vrouw dat hier geen spoor van goede smaak te vinden is.

Op dit moment denk ik toch even in te moeten grijpen. Alle begrip voor mensen die voor het eerst in een kringloopwinkel zijn – even kijken waar de onderkant van de samenleving zijn bestek koopt, prima – maar je moet de feiten niet verdraaien.

Ik richt mij tot haar en zeg dat het juist van goede smaak getuigt wanneer iemand slechte films naar de kringloop brengt. Het zou pas erg zijn wanneer de hele kast vol meesterwerken staat.

Ze kijkt zonder focus in mijn richting en lijkt na te denken. Dan stelt ze weer scherp om mij van boven tot beneden en weer tot boven op te nemen, alsof ze in slow-motion knikt. Ze zegt tegen haar man dat ze wel klaar is en loopt naar de uitgang.

De man, die blijkbaar al die tijd zijn autosleutels in zijn hand had, draait ze een keer om de ringvinger, vangt ze weer op in de handpalm en loopt zichtbaar opgelucht achter haar aan.

Uiteindelijk vind ik drie goede boeken en moet ik aan mevrouw Sjiek denken. Ik mis haar nu al en had haar graag laten zien dat ook mensen met een slechte smaak spullen naar de kringloopwinkel brengen.

Meer Column

Nieuwste