Nychos and the Deepest Depths of the what?

Marije was jarenlang het huisgenootje van street artist Nychos. Ze kijkt terug op het begin van een liefde voor kunst die de straatmuren tot leven brengt. 

Jaren geleden word ik geïntroduceerd in de wereld van de graffiti en street art. Ik ben destijds op zoek naar een nieuwe woning in Wenen. Een vriendin raadt me aan bij een jongen genaamd Nick. Wij zouden perfecte huisgenoten zijn, aangezien hij een enorm appartement heeft en van dezelfde kolere herrie houdt als ik (Iron Maiden).

Bandpatches

Een paar weken later woon ik samen met de street artist Nychos. Het is de start van een mooie vriendschap en veel avonturen. Als broer en zus blazen we s’ochtends Judas Priest door ons appartement. Schaamteloos meezingend en headbangend.

We worden melig van tekenfilms. ’s Avonds drinken we braaf thee op de bank, bandpatches op onze leren jassen naaiend, terwijl we alle films uit de IMDB top 250 bekijken.

Het duurt een paar jaar voordat ik echt door heb dat mijn huisgenoot behoort tot de wereldtop van street art. Het besef komt langzaam op het moment dat ik zijn PR ga doen en hem aan het werk zie, wanneer we samen de wereld afreizen.

Nychos gets the party started

Als hij ergens een mural zet in een stad, is het een kwestie van tijd totdat groepen fans via Instagram op de hoogte zijn van de locatie. Binnen een uur zitten er vijftig mensen op de stoeprand te kijken naar hun idool. Nog een uur later is er een totale block party gaande. Dat is voor mij allemaal nieuw, weet je… als nuchtere Fries.

Steeds vaker zie ik mijn huisgenoot in tijdschriften, boeken, of op tv voorbij komen. Ik vind dat mijn maatje, dat inmiddels 400.000 volgers rijker is op Instagram sinds de dag dat ik bij hem in huis trok, vooral met beide benen op de grond moet blijven. Dat lukt redelijk. Langzaam aan wordt zijn leven steeds bizarder.

Reaching for the stars

In de jaren dat ik nog bij hem in huis woon, brengen we wederom onze avonden door met een kop thee op de bank. Dit keer in piepstemmetjes schreeuwend van verbazing wanneer de eerste celebrities uit Amerika via Instagram PM’s hem naaktfoto’s toesturen met onzedelijke voorstellen.

Pearl Jam vraagt hem ontwerpen voor hen te maken. We sluiten de deal dat ik na zijn zestigste verjaardag alle privéverhalen uit de doeken mag doen. Dus daarover later meer (over 25 jaar).

The Deepest Depths of the Burrow

Ik leer in de jaren dat we samenwonen -en werken veel over de wondere wereld van graffiti. Deze liefde zal voor altijd blijven. Het is niet alleen de aantrekkingskracht van die enorme, soms wel 40 meter hoge kunstwerken, maar vooral ook de passie en de noodzaak die de graffiti kunstenaars voelen.

Die periode geeft me inzicht hoe street art niet alleen een kunstuiting is, maar vooral ook een echte levensstijl. In die jaren maken wij samen met de fantastische filmmaker Christian Fischer een documentaire. Ik herinner me die tijd vooral aan de hand van deze playlist.

Ik zou het leuk vinden als jullie de documentaire bekijken. Het laat zien hoe Nick en ik kijken naar hedendaagse street art.

The Deepest Depths of the Burrow info A Documentary about Lifestyle, Art and Subculture

Foto header borrowed from Nychos Instagram

Meer Column

Nieuwste