Happy Star 420 Wars Heavy Konings Doom Day!

De Dag van de Logopedie ligt nog maar net achter ons, morgen is het Internationale Vrouwendag en vandaag viert men in Albanië de Dag van de Leerkrachten. Kun je het nog een beetje volgen? Marije niet. En geef haar maar eens ongelijk. 

Het begon allemaal vorig jaar, op 20 april om precies te zijn. Ik stond in een wolk grauwe wietrook op een zogenaamde rave in San Francisco, want het was 420 Day. Onze gastheer stond er op dat we meegingen naar dit evenement in de Regency Ball Room.

420 Day

Naïef als ik ben, wist ik niet wat de betekenis was van “420” . Een  bebaarde Amerikaanse man waarvan ik me nog steeds afvraag of het een hipster of dakloze was, legt me uit dat vroeger de scholen uitkwamen om 4PM en om 4.20PM spraken jongeren af buiten de schoolhekken om samen een jointje te roken.

Ieder jaar op 20 April wordt deze dag gevierd met een enorme hoeveelheid aan pretsigaretten of “stikkies” zoals mijn ouders ze nog noemen. Dat mag in California gewoon. Ik vlieg enkele uren later terug naar Europa in de angst dat een of andere drugshond me aanvliegt door de achtergebleven geur op mijn kleding.

Koningsdag

Terug thuis (in Wenen) kreeg ik allerlei dronken appjes van mijn Nederlandse vrienden die Koningsdag vierden. Ik kan er maar niet aan wennen dat het geen Koninginnedag meer is zoals vroegah.

Koningsdag verloopt in Wenen zoals elke andere dag, ik besluit wijselijk om de lokale Nederlandse bar te vermijden.  Deze week ben ik op een muziekfestival in Kopenhagen. Het festival heeft de naam Heavy Days in Doomtown en het is een stuk gezelliger dan dat die naam doet vermoeden.

Heavy Days in Doomtown

Niet één dag deze keer maar vier zware dagen sta ik te luisteren naar allerlei stoner rock en sludge bands. Moet jij eens raden hoe vaak mij als Nederlander gevraagd wordt of ik ook “iets te roken” bij me heb op een festival waar bands namen hebben zoals: Weedeater, Dopelord, Bongripper, Weedpacker, Stoned Jesus, Acid Kings, Belzebong, Meth Drinker, Uncle Acid& the Deadbeats, Bongzilla, Acid Witch,  Stoner Kebab,  Dope Throne, Cannabis Corpse enzovoort. Ik heb heel wat mensen moeten teleurstellen.

Op de laatste dag van het festival word ik wakker in ons gehuurde appartement in Kopenhagen met het pompeuze geluid van de Imperial March. De jongens van mijn hobby band, die elk jaar met me meegaan naar dit festival staan in een melige bui naast me “Happy Star Wars Day” te roepen, terwijl de iPod bij mijn oor de volledige Star Wars soundtrack afspeelt.

Happy Star 420 Wars Heavy Konings Doom Day!

Kijk, ik wil best toegeven dat ik een beetje een nerd ben, met mijn passie voor stripboeken en metal en mijn voorliefde voor Star Wars. Maar sinds wanneer vieren we Star Wars Day? Op werk kwam er al een Internationale Joggingbroek Dag voorbij en nu dit.

Ik stel hierbij voor dat we het in 2017 bij enkel één dag houden waarop we over de Amsterdamse grachtengordel waggelen in een oranje leeuwen kostuum met een biertje in de hand en of dat dan voor de koning, koningin of yoda is maakt me niks uit.

Om stipt twintig over vier gaan we naar huis en luisteren we gezellig naar een paar zware bands, dan wel met of zonder pretsigaret om vervolgens een Star Wars game te spelen. Dat mag dan ook allemaal in joggingbroek, dan hebben we die dag ook meteen meegepakt. Maak er een mooi feestje van.

Meer Column

Nieuwste