Burgerman en de kunst van het omgaan met verandering

Onze eigen universeeldeskundige Kasper van Hoek kruipt in de huid van Burgerman. De superheld die de consumptiemaatschappij met argusogen aanschouwt.

Hoeveel rust, reinheid en regelmaat je ook creëert, je blijft afhankelijk van je omgeving. En van je omgeving kom je niet af.

Contactloos betalen

Neem bijvoorbeeld contactloos betalen. Het begon ermee dat de pas niet meer door de gleuf gejast mocht worden. Mijn hele kassa-routine in de war. Wanneer steek je de pas in het apparaat? Wanneer begin je met inpakken? Waar laat je de portemonnee in de tussentijd? Het heeft me zeker een maand gekost voor ik er weer enigszins bovenop was.

Toen kort daarna het contactloos betalen werd geïntroduceerd was de maat vol. Verander het in een keer of verander het niet, het is al erg genoeg. Je trekt beide kanten van een pleister er toch ook op dezelfde dag af?

Ik logde in bij mijn bank en schakelde de functie contactloos betalen uit – ga maar verder zonder mij.

Verandering

Wie nu beweert dat verandering altijd met horten en stoten gepaard gaat heeft het mis. In mijn buurtsuper houden ze rekening met mij. Sinds twee maanden hebben ze daar een nieuwe franchisehouder. Hierdoor is er veel veranderd, dat kon niet anders. Maar merk ik er wat van? Nauwelijks.

Zo hebben ze twee kassameisjes aangenomen die zoveel lijken op hun voorgangers dat het mij een maand heeft gekost erachter te komen dat ze zijn vervangen. Wat ook helpt is dat ze net als hun voorgangsters geen gebruik maken van de transportfunctie van de lopende band. De band lijkt altijd stil te staan, net als al het andere in mijn buurtsuper.

Burgerman loves geleidelijke transitie

En dan is er de geldautomaat, die was bijna altijd buiten werking. Je wist pas dat ie het deed wanneer je bij de kassa geen extra geld mocht pinnen en ze je vertelden dat het apparaat een opleving had.

Maar hebben ze dat ding zomaar weggehaald? Nee. Twee weken van tevoren hingen ze er een briefje op om het aan te kondigen. Het weghalen van een niet werkende geldautomaat, zelfs daarbij gunnen ze mij een geleidelijke verandering.

Veranderaars in Nederland, alles duidelijk zo?

Kijk hier voor het meest recente boek van Kasper: De Shopper’s High

Meer Column

Nieuwste