Rockstar van Post Malone bestaat uit vier akkoorden! Is echt zo, vraag maar aan Chordify

Hier op DATkantoor zijn we groot fan van kunstmatige intelligentie. Ons motto is dan ook: enjoy it while it lasts, oftewel totdat Skynet zelfbewust wordt. Zoals bijvoorbeeld Chordify, het algoritme dat automatisch in realtime akkoorden van nummers herkent. Echt? Ja, echt. 

We schrijven graag over de succesverhalen van creatieve bazen. Chordify is zo’n gevalletje. In vijf jaar tijd won de startup prijzen als de Dutch Pitch Session tijdens het Nortside Festival in New York en kwam als winnaar uit de bus tijdens de MusicTech Summit Startup competitie in San Francisco.  Gisteren lanceerden ze eindelijk hun langverwachte Android-app. Maar wat is dat Chordify nu eigenlijk?

Chordify

Tijdens Eurosonic Noorderslag 2013 lanceert de Groningse startup Chordify het gelijknamige platform. Een website via welke je muziek kunt streamen van YouTube, Deezer en je eigen bibliotheek. Het allermooiste is: het algoritme laat je in real time de akkoorden zien horende bij de tracks die je afspeelt.

Zeer handig allemaal, want zo leer je gelijk je favoriete nummers spelen op gitaar, piano en, hou je vast, de ukelele. Whut?! Jawhoor, het mini-gitaartje dat je slechts in cartoons en westerns ziet. Schijnt supervet te zijn. Vraag maar aan Eddie Vedder.

Makkelijk gitaar leren spelen

Een app als Chordify maakt de drempel om een gitaar op te pakken als instrument wel erg laag.  “Een grote meerderheid van mensen die begint met het leren spelen van een instrument stopt in het eerste jaar”, legt Gijs Bekenkamp uit. Gijs is hoofd marketing en medeoprichter van de startup. “Wij willen mensen helpen te blijven oefenen, door het leuk en gemakkelijk te maken om hun favoriete liedjes mee te spelen.”

Chordify trekt maandelijks miljoenen bezoekers en heeft in februari haar 1,2 miljoenste geregistreerde gebruiker mogen verwelkomen. “Dankzij de stijgende populariteit hebben wij, naast onze iOS-app en webapp, ook een Android-app ontwikkeld, samen met appontwikkelaar Hiro”, zegt Bekenkamp.

Jammen via je telefoon

Dat werd ook eens tijd! Nu kunnen arme sloebers zonder iPhone, zoals wij, EIN-DE-LIJK sinds gisteren ook een keertje jammen op hitjes als Post Malone’s Rockstar. En nu we het daar toch over hebben, wist je dat die track uit maar vier akkoorden bestaat?

Nou ja zeg, zo klinkt het anders niet. Waren we zonder Chordify nooit achtergekomen. Want ja, wanneer ga je nou een hiphoptrack op je gitaar spelen? Vanaf nu dus altijd. Viva la revolution!

Meer Nieuws

Nieuwste