Wijze lessen uit POPgroningens Skills and Knowledge meeting

Je speelt in een band en je droom is world domination. Dat is toch ieders droom? De grote vraag is: hoe pak ik dat aan. POPgroningen organiseert eens in de maand de Skills and Knowledge bijeenkomsten. Wij waren er gisteren bij.

Het is druk bij VRIJDAG aan de Sint Jansstraat. De vierde bijeenkomst georganiseerd door POPgroningen is nog niet begonnen, maar nu al een succes. Artiesten drinken koffie, schudden handjes en bespreken een beetje ongemakkelijk problemen waar ze tegenaan lopen.

Skills and Knowledge

De Skills and Knowledge meetings zijn door POPgroningen in het leven geroepen om de lokale acts te helpen. Zie het als een live FAQ. Alle basics die je moet weten als band om een plaat op te nemen, je muziek te verspreiden en optredens te regelen worden uitgelegd.

Vandaag staat promotie op het programma. Het panel dat door Bastiaan Nijbroek wordt geleid, heeft er zin in. André Eggens hoofdredacteur van de collega’s bij 3Voor12, zit naast Kraantje Pappie manager Nick Steege op de ene bank. De andere bank is gereserveerd door frontman van The Black Cult, Douwe Doorduin en Christiaan Nijburg van V2 Records.

Wie ben je?

Zo’n drie uur lang gaat het viertal in discussie over verschillende zaken. Alles gaat over jezelf als artiest in de kijker spelen. Wat mij opvalt, is het telkens terugkerende thema: je verhaal. “Wat wil je uitstralen?” Nick kijkt ernstig het publiek in. “Vooral in deze tijd wil het publiek weten wat hun held doet.”

‘Het verhaal’ klinkt heel abstract en leeg. Gelukkig krijgen we als toeschouwers mondjesmaat uitleg over. “Het gaat er om dat je dicht bij jezelf blijft”, zegt Christiaan. “Je moet niet te gangster gaan lopen doen en vooral niet in de pers”, vult André hem aan. “Dan val je gelijk door de mand.”

Het verhaal

Wat is dan goed? Vragende ogen zijn gericht op het viertal en Bastiaan probeert zo goed mogelijk een antwoord uit zijn panel te krijgen. Nick legt het misschien nog wel het meest duidelijk uit wanneer hij vertelt dat Kraan meerdere malen zijn Instagram heeft leeggehaald.

“Het klopte gewoon niet meer met de persoon die hij was. Soms heb je dat. Een bepaalde periode houd je vast aan attitude waar je later geen boodschap meer aan hebt.” Chris is het met hem eens. Zijn tip is dat acts het persoonlijk moeten houden. “Dat werkt het beste, mensen willen zich kunnen identificeren met je.”

Spotify

Als het plaatje eenmaal klopt, dan moet je dat op al je kanalen doorzetten. Zowel op Instagram als Facebook en Spotify moeten mensen dezelfde persoon voor ogen krijgen; hetzelfde verhaal. En veel zaken heb je gewoon niet in de hand, dat blijkt al snel.

Spotify is misschien wel het beste voorbeeld. Als een artiest zijn tracks aan de man wil brengen dan is het belangrijk dat je in playlists terechtkomt die vaak worden aangezet. Het blijkt dat slechts één persoon in Nederland beslist wie wel en wie niet in zo’n lijst wordt opgenomen.

Dieuwertje is haar naam. Super aardig naar schijnt. Maar is zij de enige? “Ja”, zegt Nick en laat een stilte vallen. “Zo oneerlijk is het, maar je moet het er mee doen.”

Hard werken

De conclusie na drie uur lang interessante verhalen, tips en tricks is duidelijk: hard, hard werken. Niet lullen maar poetsen. “Zoek je lokale media op. Laat over je schrijven. Benader radiostations en wees niet bang om hard te werken.” Nicks woorden moeten even indalen op het publiek.

Christiaan knikt beamend. “Gebruik je socials slim. Er zijn programma’s als Smart URL die er voor kunnen zorgen dat je muziek, die op verschillende kanalen staat, gebundeld wordt.” Douwe drukt de artiesten op het hart om de persoon waarvan je nooit had gedacht ooit te spreken, op de schouder te tikken. “Dat is goed voor je social skills.”

Borrelen

Nadat Bastiaan de gasten bedankt heeft, loopt iedereen richting de bar. Tijd om mensen op schouders te tikken. Mooi, zo’n bijeenkomst. De volgende is na de zomerstop. Interessant voor iedere creatieve ondernemer. Want laten we eerlijk zijn: al weet je het zo goed, je kunt nooit genoeg leren.

Meer weten? Check dan hier.

Meer Reportage

Nieuwste