Nieuwe video Hans Hannemann – Salinas

Berichtje van outlaw G. Hans Hannemann in de inbox. Hij heeft een nieuwe video uitgebracht de single Salinas. Lekker bezig Hans. Wij smelten zowat in onze stoel en jij beukt er weer een hitje uit. Maar wie of wat de fok is Salinas nu? 

Is het de meervoudsvorm van Salina, een meisje waar de Groningse rebel niet genoeg van krijgen en dus overdenkt om van haar een clone te maken? Of is het een bloemenstruik die hem doet denken aan vervlogen tijden? Ach zoveel vragen en het is al zo warm. Daarom bellen we hem op.

Salinas

“Hey papi chulo!” Ha Hans! Hoe ga je, waar ga je? “Oh man, ik sta op het punt om met mijn bootje ergens naar toe te varen, maar weet nog even niet waar heen.” Zo, moeilijk leven hoor ik al wel weer. Ik zag je nieuwe clip en dacht, ik bel onze outlawboi even.

“Dat dacht ik al! Wat wil je weten?” Wie is Salina en wat moet ze van je? “Heb je het verhaal onder de clip niet gelezen? Daar heb ik echt alles in uitgelegd.” Oh. Nee. Niet gelezen. Maar wie is Salina nou en waarom wil je er meer van? “Salinas is een een plaats in Californië. Daar heb ik een aantal jaar geleden rondgereisd. Dat vond ik echt heel tof. Je krijgt dan echt het outlaw-gevoel.”

Billy the Kid

Wat is het outlaw-gevoel? “Altijd zon, altijd on the road, altijd blijven reizen. Net als de clip een beetje. Het is een soort van roadmovie door het Westen van Amerika, die omschrijft hoe het is om een man te zijn. We willen wel settelen, maar dat kan niet. Wij mannen moeten blijven riden. Voor Billy the Kid.”

Korte stilte en wat windgedruis door de telefoonspeaker. Zei je nou voor Billy the Kid? Hans lacht even. “Ja, dat zei ik inderdaad.” Wat heeft die boy er mee te maken? “Die is in New Mexico doodgeschoten terwijl hij een pardon had moeten krijgen.”

Blijven riden

Oh wacht eens even dat is een stukje in je nummer the pardon that never came. “Ja precies, dat gaat over Billy the Kid die dus in zijn rug is geschoten door de sheriff die hem had moeten laten gaan. Dat vond ik zo’n vet verhaal, dat ik zoiets had van: wij mannen moeten blijven riden om Billy’s naam te cleanen.”

De track is echt super sixties. Was er naast Billy the Kid nog een ander idee achter de single? “Het begon allemaal met een akkoordenschema dat ik al klaar had. Ik wilde zo’n Glen Campbell-achtig nummer maken voor de zomer. Daar paste mijn herinneringen aan Californië en Salinas heel goed bij.”

Het is weer een pareltje geworden Hans. Ik zou zeggen ga jezelf maar even goed verwennen op dat bootje van je. Je weet wat ze zeggen, hè? “Nou?” Work hard, drijf harder. Heb je de BBQ mee? “Hey, daar had ik nog niet eens aan gedacht. Thanks man. Ik haal dat nog even. Check je later.” Later!

Het verhaal onder de clip

Het is natuurlijk zonde dat we Hans zijn verhaal niet goed hebben gelezen voor we hem belden. Daarom is hier het officiële onderschrift bij Salinas. Enjoy!

“Salinas

Vijf jaar geleden ging ik een vriend opzoeken in California. In eerste instantie viel dat wat tegen. Ik was zwaar melancholisch vanwege mijn recente break-up en was vastberaden het oude Amerika te ontdekken. Maar in Silicon Valley was ik de enige die op cowboyboots liep. De moderne frontier heeft namelijk Ecco’s, werkt bij Google en praat een beetje irritant.

Pas na een nacht in een casino in Reno, Nevada (het sukkelbroertje van Las Vegas) begon ik de melancholie eindelijk te vinden ….en het zonnige California te missen. Want we zaten aan aan de bar, dronken Maker’s Mark, luisterden naar een Elvis-imitator met in mijn armen een huilende Vietnam veteraan met een stalen plaat in z’n hoofd…

De volgende dag wisten we niet hoe snel we terug moesten naar The Golden State. We reden door de Sierras en opeens lag het daar voor ons: Het oude Amerika. Uitgestrekte vlaktes, ghost towns, diners, honky tonks en een zilvergrijze Plymouth beladen met meloenen die de afslag Salinas nam. “Somewhere near Salinas, lord, I let her slip away”….ik zag mezelf weer zitten, tien jaar eerder, op m’n kamer wegdromend bij deze zin van Kris Kristofferson.
Eindelijk wist ik waar ik was….en vooral: dat het allemaal goed ging komen.

Afgelopen jaar doken we de studio in en namen we deze song op, samen met acht andere liedjes voor mijn tweede plaat die binnenkort uitkomt.

Ik spreek voor de hele band als ik zeg dat dit de mooiste is tot nu toe. We hebben er dan ook echt naar toegeleefd om ‘m met jullie te kunnen delen.

Merijn Den BoerMarcel WolthofRolf VerbaantRené MonsmaReyer Zwart & Dutch String Collective en Pieter Kloos: You
nailed it!

Met Andres Fouché maakte ik de videoclip. 8mm-beelden van Andres’ familie uit de 70’s die we in een oude doos vonden lieten het op z’n plek vallen.

Ik hoop dat jullie ‘m mooi vinden….en zo ja:

Deel ‘m vooral!

Love,

=HH=

PS:

“Salinas” is te beluisteren op spotify:

https://open.spotify.com/track/3Abi11xRii1ZfzFohlm6oS…

En ITunes:
https://itunes.apple.com/bo/album/salinas-single/1413682101…

Meer Video

Nieuwste