Lets smoke a marijuana cigarette

Het is het einde van de week. De lucht is grijs. Je hebt Netflix allang uitgespeeld en al je vrienden hebben verkering, dus die doen vanavond ook niks. Zit je dan, alleen thuis met je jonko. Lekker dan.

Om je kutleven nog wat melodramatischer te maken, hooken we je op met de wondere wereld van vaporwave. Thank us later. Voor je verder leest: Steek die splif in de hens en start onderstaand filmpje. Doen wij dat ook.

Vaporwave

Vaporwave dus. Een complete movement met eigen vormgeving, muziek en humor. Als je bovenstaand filmpje hebt bekeken krijg je er wel een goed beeld van.

De naam is afgeleid van het Amerikaanse woord vaporware. Het is een term die gebruikt wordt voor computersoftware die aangekondigd is, maar nooit uitkomt. Beetje een diss zeg maar.

Zo van: ja leuk Bill Gates dat je aankondigt dat Virtual Reality echt een ding wordt, maar dat roep je al jaren. Wij willen godverdomme manhoeren doodrijden in GTA en het gevoel hebben dat het echt is.

Kapitalisme

Vaporwave is sowieso vanaf het begin verbonden met kapitalisme. Zo worden er veel samples van commercials uit de jaren ’80 en ’90 gebruikt. Het is niet dat het perse antikapitalistisch is, maar het neemt het wel op een ironische manier op de hak door commerciële muziek te verknippen en dat gratis op internet te verspreiden.

Denk daar maar eens over na als je thuis komt van je werk, je de tv aanzet en deze shit gaat streamen vanaf je iphone naar je chromecast en die chille beats door je surroundsetje laat pompen.

Ff Turok kijken tussendoor

Maar we wijken alweer af. Komt door die chronic. Enfin, rond 2011 kwam deze stroming opzetten. Aanstichter hiervan is Macintosh Plus, die het album Floral Shoppe het internet opslingerde. Een plaat vol met cheesy R&B samples, maar ook soundtracks van bijvoorbeeld Turok.

Turok? Jahaa, dat spel voor de Nintendo 64, waarin je dino’s moet doodmaken. Met heel veel mist weet je nog? Was vroeger echt wel tof. Maar ik vond het toen ook wel zielig voor die dino’s. Oké even snel een filmpje. Jij hebt toch niks beters te doen.

Zag je dat onderwaterlevel? Dat is die sample die ze gebruiken. Eigenlijk worden op alle tracks samples vet vertraagd en vakkundig door elkaar heen gehusseld, zodat je die dromerigere vibe krijgt. Mensen gingen er zes jaar geleden vrij hard op. Hierdoor is een nieuw genre ontstaan.

Wikipedia weet niks

Wikipedia (ja hoor, daar haal ik al die info vandaan) zegt dat het genre ongeveer dood is, maar dat is gelogen. Er komen nog steeds video’s uit en die pakken miljoenen views. Kijk maar eens op YouTube, Reddit of Tumblr.

Sterker nog: het lijkt nog steeds te evalueren en te groeien. De artiesten gebruiken nu vooral beelden van 90’s cartoons als the SimpsonsHey Arnold, maar ook van hedendaagse helden als Rick and Morty. Ik weet niet wat het is, maar het klopt gewoon.

Maar even serieus nu. Youtube staat vol met video’s met titels als Feelings, NO SLEEP en STAY HIGH.

Aparte lettertjes wel hè? Hoort er ook bij. Noemen ze AESTHETICS.

Time to space

Waarschijnlijk is je marijuana cigarette er nu wel goed ingeklapt en ben je al het bovenstaande weer vergeten. Mooi. Kun je hieronder vast beginnen aan een lonely avondje nostalgie met dikke beats.

Meer Video

Nieuwste