Groningse ondernemers Harjan Deddens en Steven van der Werff werken samen met Amsterdammer Allart Wennen in De Opnamekliniek. Een zelfgebouwde opnamestudio in Amsterdam. Teo spreekt ze over ondernemen in de Randstad, geloven in je visie en Groningse nuchterheid.
“We hebben elkaar ontmoet tijdens een busreis richting een breicursus in Bourtange.”
“Okay, laat mij anders maar even praten. Wordt dit al opgenomen?”
Urban Resort
De Opnamekliniek is een gloednieuwe studio in broedplaats SUP. Een pand van Stichting Urban Resort aan het Surinameplein in Amsterdam. Een oude Jellinek kliniek die omgebouwd is tot een broedplaats voor kunstenaars en culturele -en maatschappelijke initiatieven. De perfecte plek voor startende ondernemers in de creative sector.
Harjan Deddens en Steven van der Werff zitten onderuitgezakt in de control room van hun net afgebouwde opnamepaleis. Een project waar ze een jaar hard aan gewerkt hebben. Na maanden klussen, ontwerpen, inrichten en nog meer klussen, is het af. Maar het avontuur begint nog maar net.
Van zolderkamertjes naar De Opnamekliniek
“We zijn alle drie hele gepassioneerde muzikanten. Allart is er nu niet bij. Hij is meer een sound engineer en punkrocker”, zegt Steven. “Een brute punkrocker”, vult Harjan hem aan. Ze lachen allebei en Steven vervolgt zijn verhaal.
“Het punt is, dat we ons nooit hebben gericht op commercieel succes. Daarom zaten we tot voor kort alle drie op onze zolderkamertjes. Die waren door de jaren heen langzaam uit de kluiten gewassen homestudio’s geworden.”
De Opnamekliniek is het resultaat van deze drie afzonderlijke studio’s. Samen bundelen de boys hun kwaliteiten in één ruimte. Hier werken ze soms als één geheel aan een project. Op andere momenten doet iedereen zijn eigen klussen. Een perfecte combi.
Oude Jellinek kliniek
Hoe zijn jullie bij dit Urban Resortpand gekomen als Groningers? Harjan wijst naar Steven. “Toen ik in Amsterdam kwam, startte ik mijn bedrijf Studio Mono in het voormalige Shell-gebouw bij ’t IJ”, legt hij uit. “Daar was wat muziekmaken betreft weinig mogelijk. De ruimte was voornamelijk als werkplek voor creatieve ondernemers bedoeld. Ik veroorzaakte gauw overlast toen ik met instrumenten aan kwam zetten.”
Steven gaat op zoek naar een plek waar hij ongestoord z’n gang kan gaan. Via via hoort hij van Urban Resort. Een organisatie die starters in de culturele en creatieve sector aan goedkope werkruimte helpt. Panden zoals de oude Jellinek kliniek dus.
DIY
“Ik heb het gebouw bekeken en zag dat alleen de kelder studio material was. Hier heeft ooit de oude cv-ketel gezeten. De ruimte is lekker hoog en compact”, legt Steven uit en wijst naar de ruimte naast de control room waar we zitten. “Je wilt een lekker overhead crash goed kunnen opnemen, maar ook een harde kick. Dat kan daar wel hoor”, lacht Harjan en knikt tevreden.
“Maar goed”, vervolgt Steven. “Ik wilde deze ruimte dus echt hebben, maar die krijg je niet zomaar.” Hij schrijft een uitgebreid plan van aanpak met begroting en toekomstvisie. “De organisatie wil natuurlijk weten wat je precies gaat doen. Logisch, ze moeten zeker weten dat je de huur kunt betalen en daadwerkelijk past in het plaatje van creatieve ondernemer.”
Hij is niet de enige die hetzelfde idee heeft met de op dat moment tot het enge toe verrotte ruimte. “Hier check deze foto’s.” Harjan duwt me zijn telefoon onder de neus. Is dit waar we nu zitten? Ze knikken allebei met een brede grijns. En dat hebben jullie allemaal zelf omgebouwd tot deze brute plek? Hun grijns gaat over in gegiechel. “Vooral Steven en Allart hoor”, benadrukt Harjan.
Berlijn
“Nu komt het mooiste aan het verhaal”, verzekeren ze me. We zijn al een tijdje afgedwaald in verhalen over klussen, apparatuur aanschaffen en kabeltjes solderen. “Ja, inderdaad”, zegt Steven. “Ik had dat plan dus klaar, maar er was wel concurrentie. Gladde jongens uit de Randstad met een mooi verhaal. Ik dacht bij mezelf: dit gaat me nooit in m’n eentje lukken. Zelf ben ik wel goed in het zakelijke, maar echt lullen is niet helemaal mijn ding.”
Het duo komt elkaar onverwacht tegen in een busreis naar Berlijn. Een tripje dat georganiseerd is vanuit het Instituut voor Sound Audio Engineering in Amsterdam. Harjan studeert daar film, Allart en Steven geluid.
“Na een paar uur in die suffe bus stond ik op en keek om me heen en daar zag ik Steven”, zegt Harjan. De Groningse link is gelijk gelegd. “Jij zei iets van: hey jij komt toch ook uit Grunn?” Harjan lacht. “Ja, inderdaad. Groningen, The Kickers alles kwam in een keer naar boven.”
Wanneer ze ook nog eens in de zelfde kamer blijken ingedeeld, kunnen ze hun lol niet op. Ze slapen zelfs in één bed. “Ja er was een tweepersoonsbed en twee stapelbedden. Die andere gasten wilden in een eigen bed. Wij hadden er geen moeite mee bij elkaar te slapen.” Ze lachen. Steven: “Andere details geven we niet weg.”
Rancho de la Luna
Terwijl de rest van hun reisgenoten zichzelf door de mangel haalt in de technobunkers van Berlijn, komt het tweetal via de stijgers van een bouwkeet op het dak van een flatgebouw. “Daar spraken we over Groningen. Onze bands Sir Scotsman of Spain en The Kickers. De wederzijdse vrienden die we hebben en natuurlijk over onze dromen. Een daarvan is een dikke vette studio waar we brute muziek kunnen maken.”
Als voorbeeld haalt Steven studio Rancho de la Luna in Joshua Tree, Californië aan. Een plek midden in de woestijn waar bands als Queens of the Stone Age, Slash en Eagles of Death Metal platen hebben opgenomen.
“Het mooiste vind ik, dat er veel samenwerkingen ontstaan. Zo staan in eens Slash, The Foo Fighters en Slo Burn in één ruimte. Daar komen dikke jams van. Ze heten ook de Desert Sessions. Moet je echt maar eens checken.”
Jongensdromen
Terug naar het verhaal. Harjan verzekert me dat Steven met dezelfde passie hem dit vertelt op het dak in Berlijn. Hij is verkocht en legt uit dat zijn grote droom het schrijven van een Big Rockshow is. Eigen producties samengebracht in één memorabele act.
Steven: “Ik vertelde Harjan over de ruimte die ik bij Urban Resort had gezien. Hij heeft een betrouwbare kop en kan goed praten. Mensen nemen hem wel serieus.” Harjan knikt en trekt een belangrijk gezicht. We barsten in lachen uit. “Ik kan dat”, zegt hij nog steeds serieus kijkend.
Zo voor me lijken ze bijna te veranderen in kinderen die fantaseren over later. Maar niets is minder waar. Stappen zijn gezet en het einddoel komt langzaam in zicht. Bovendien is broedplaats SUP vol van gepassioneerde mensen.
Nieuwe scene
Ik luister vol bewondering naar de verhalen over Kristján Martinsson uit Ijsland. Een geniale jazzpianist. Hiphop prodigy Pete Philly is hun buurman en zo zijn er nog veel meer mensen in de broedplaats. De samenwerkingen en vriendschappen binnen SUP groeien hard.
Harjan houdt zich bezig met sound design en film. Steven en Allart produceren voice overs, bands en artiesten. Samen verhuren ze de studio als oefenruimte om zo de huur te betalen. Zo vormt zich aan het Surinameplein in Amsterdam een scene waar we in de nabije toekomst veel van gaan horen. Met boys uut Grunn in één van de hoofdrollen.
Gouden tips
- Blijf geloven in je droom.
- Laat je niet afleiden.
- Werk jezelf de pleuris.