WAYA verbindt

Kunst en ondernemen klinkt misschien als water en vuur. Niet voor Inge Weima en haar crew van We Are Young Artists (WAYA). De oprichters van deze stichting zijn studenten van kunstacademie Minerva. De jonge kunstenaars hebben één doel: creatievelingen met elkaar contact brengen. Lisa ging bij Inge verhaal halen.

“Een schilder kan een fotograaf nodig hebben en andersom. “

Zwart gat

“Halverwege mijn tweede jaar begon ik al na te denken over het zwarte gat waar iedereen het altijd over heeft. De periode nadat je bent afgestudeerd. Van alle kanten om me heen hoorde ik dat het heel moeilijk is om dan ineens op eigen benen te staan. In de creatieve sector ervaren mensen dit als een nog veel moeizamer proces. Gelukkig was ik niet de enige die met deze angsten rondliep en omdat er eigenlijk geen instantie bestaat die je hierbij kan helpen, besloten mijn klasgenoten en ik hier zelf iets aan te doen.”

Kunstveiling

“Het belangrijkste wat we nodig hebben is een ruimte voor activiteiten en samenkomsten. Binnen de academie zit je in een bepaalde ‘bubbel’ en dus zoeken we breder om ook andere mensen te ontmoeten. Hierdoor hopen we om ons netwerk uit te breiden en ervaring op te doen met het organiseren van dingen. We zijn een officiële stichting, maar geld is natuurlijk altijd moeilijk. Om een start te maken hebben we eerst zelf heel veel ingelegd. Nu komt het geld binnen door evenementen. Laatst hebben we bijvoorbeeld een kunstveiling gehouden waar veel mensen op af kwamen, ook van buiten Minerva. Studenten hebben hun oude werk gedoneerd en daarmee hebben we meer dan 700 euro verdiend!”

Verbinding

“Het eerste succesverhaal van WAYA vond ongeveer een halfjaar geleden plaats. Er was een pitch georganiseerd op het oude Suikerunieterrein. Daar staat een lege zeecontainer en de vraag was wat daarmee moest gebeuren. Het beste plan kon daadwerkelijk kans maken op dit stukje grond en aanbouw. Helaas zijn wij toen net geëindigd achter Rebel Rebel. Het leverde ons wel veel interessante contacten en naamsbekendheid op. Of ik mezelf als ondernemer zie? Ik geloof dat ondernemen gaat over het bij elkaar brengen van mensen.”

Foto: Jasper Bolderdijk

Nieuwste