HUL is het licht aan het einde van het zwarte gat

HUL_Groningen

In de Groningse kunstscene broeit iets nieuws. Want wat doe je als creatieve geest als je de veilige muren van de kunstacademie verlaat? Hoe ga je om met het zwarte gat dat het “echte” leven blijkt te zijn? Dianne Sarah mede-oprichter van Stichting HUL weet hier alles van. 

Hey Dianne! Alles goed?

Jazeker. Met jullie ook?

Het gaat altijd goed op DATkantoor, dat weet je toch!

Gelukkig.

Maar Dianne, kun je ons vertellen wat HUL is?

HUL is ooit ontstaan op Academie Minerva tijdens het afstudeerjaar van 2019. Afstuderen is de ultieme deadline van je schoolcarrière en net zoals met andere deadlines lijkt alles ineens veel sneller te gaan zodra het einde in zicht is. We werden ons allemaal steeds bewuster van het feit dat de veilige omgeving van de kunstacademie binnenkort geen vanzelfsprekendheid meer zou zijn. 

Wat bedoel je met veilig?

Op de academie is er structuur en er zijn genoeg docenten en medestudenten tot wie je je kan richten als je het even niet meer weet. Als je afgestudeerd bent valt dit allemaal weg. Halverwege het afstudeerjaar nam Leanne Gijsberste -bestuurslid van Stichting HUL-  het op zich om een aantal studenten bij elkaar te verzamelen die in Groningen wilden blijven om zo samen een oplossing te gaan zoeken voor dit probleem. 

Ah ja, het welbekende zwarte gat!

Ja, inderdaad! We zijn een aantal keer bij elkaar gekomen om te bespreken wat iedereen dacht nodig te hebben na het afstuderen om niet in het welbekende zwarte gat te vallen. Deze besprekingen hebben geleid tot wat uiteindelijk Stichting HUL is geworden. 

De samenstelling van de groep is inmiddels wel veranderd. Naast oud Minerva studenten hebben ook mensen die nog aan het studeren zijn en mensen van buiten Minerva zich bij ons gevoegd.

Waar kunnen we HUL vinden?

Het atelier is de plek waar vanuit HUL opereert. Het sociale aspect van deze plek is voor ons belangrijk. Het is een ‘home away from home’ waar we ook kunnen werken. Het is fijn om af en toe tussen het werken door te kunnen reflecteren op je werk of stoom af te blazen. 

Daarnaast is het belangrijk om te blijven leren en in contact te komen met anderen. Dit faciliteren we door middel van het organiseren van o.a. lezingen, etentjes, workshops, excursies en evenementen.

HUL_kunst_cultuur

Interessant, wat staat er allemaal op het programma in 2020?

HUL is op het moment nog geen jaar oud en de organisatie staat dus nog in de kinderschoenen. In die korte tijd zijn we alweer naar onze tweede anti-kraak locatie verhuisd, waar we naar verwachting langer kunnen blijven. 

Nu we een beetje gesetteld zijn wordt het tijd onze blik weer meer naar buiten te richten. Verwacht van ons in de toekomst meer openbare evenementen zoals bijvoorbeeld lezingen,workshops, performances en exposities die door iedereen bijgewoond kunnen worden. Wat de leden van HUL individueel uitspoken is lastig samen te vatten maar als je op de hoogte wil blijven raad ik je aan onze social media in de gaten te houden.

Maar 5 maart staat er iets op het programma toch?

Jazeker! We zijn hartstikke trots op ons nieuwe stulpje en willen die graag aan de buitenwereld laten zien. Dit is een mooie kans om even een kijkje achter de schermen te komen nemen. 

Wat kunnen we verwachten van zo’n avond?

Je kunt werken bewonderen in verscheidene staten van voltooiing en de meeste HUL-leden zullen persoonlijk aanwezig zijn om te kletsen over hun werk. DJ’s Sekaiology en DJ Spotify Premium zullen de avond voorzien van muziek.

Kom op tijd want om 20:30 zal er een performance te zien zijn van Radina Kordova. Dit kan allemaal onder genot van een drankje dat je kunt kopen op basis van donatie. Neem cash mee want we hebben geen pinautomaat.

Nice, we zullen er zijn!

Volg HUL op Instagram @hul_groningen en stay in touch

Meer Niet te missen

Nieuwste