BETER OP PAPIER. met typografisch wonderkind Kevin Rooi: ‘Een van mijn grootste uitdagingen toen ik in Nederland kwam uit Aruba, was leren fietsen’

Kevin Rooi is typograaf. Hij tekent, schildert, krijt en photoshopt zijn werk op alles wat hij in handen kan krijgen. Van een normaal schetsboek tot aan een koffiebekertje van Albert Heijn, niets is veilig voor zijn vette stijl.

Wij noemen hem hier op DATkantoor ons typografisch wonderkind. Hoe hij ooit bij DATmag terecht is gekomen en wat hij hier precies de afgelopen 2.5 jaar heeft gedaan blijft een mysterie. Wat we wel zeker weten is dat deze boy skills heeft waar je stijl van achteroverslaat.

Aruba en Curaçao 

Kevin komt in 2013 uit Aruba naar Nederland om een studie aan Kunstacademie Minerva te volgen. In ons gesprek vertelt hij over zijn jeugd op de Cariben. Hij groeide op in Curaçao samen met zijn zusje. Op latere leeftijd vertrok hij met zijn gezin naar het buureiland Aruba.

“Het was echt een beetje een cultuurshock. Beide eilanden hebben Papiamento als hoofdtaal, maar er is een verschil tussen PapiamentO en PapiamentU met een U”, zegt hij. “Toen we op Aruba aankwamen heb ik echt moeten wennen. Bovendien was al onze familie nog op Curaçao.”

Kunstacademie Minerva

Na een gastles van een Nederlandse docent op Kevins middelbare school wordt de jonge kunstenaar in spe getriggerd om meer te weten over de kunstopleidingen in Nederland. Hij stuurt zijn werk op naar academies in Rotterdam, Breda en Amsterdam, maar loopt al gauw tegen bureaucratische belemmeringen aan.

“Toen stuurde ik als back-up mijn werk ook naar Kunstacademie Minerva in Groningen.” Hij moet lachen. “Daar was het gelijk van: ‘Is goed Kevin, je bent aangenomen.'” Dit tekent het begin van zijn avontuur hier in Nederland.

Fietsen

Dat het hier in de hoge Noorden kouder is dan waar hij vandaan komt moge duidelijk zijn. Maar de verschillen tussen Nederland en zijn thuis rijken verder dan de temperatuur. “Wat dacht je van fietsen? Ik kon dat helemaal niet!”

Hoe heb je dat geleerd? “Gewoon na een avond stappen ben ik ’s ochtends vroeg bij een pand van de gemeente beland waar je fietsen die in beslag genomen zijn voor een prikkie kunt kopen. Daar heb ik een klein fietsje gekocht. Ik had geen idee, maar achteraf bleke de banden lek te zijn. Toch ben ik op een of andere manier thuisgekomen.”

Typografie

Kevins liefde voor typografie ontstaat tegen het einde van zijn studie. Als afsluitend project besluit hij daarom zijn twee werelden te verbinden in taal, tekst en kunst. Het Instagram-account Typomento is het resultaat.

Wil je weten hoe deze baas zich heeft opgewerkt van student-af naar aanstormend talent binnen de wereld van typografie? Waar hij zijn discipline vandaan haalt en wat voor dedication achter zijn karakter schuilgaat? Check dan snel deze aflevering van BETER OP PAPIER. met Kevin Rooi.

S/O naar onze matties van HanzeMag, tech-team Eric Imthorn, Jasper Bosgraaf en Irie Weergang, en host Teo Lazarov. Volg ons op Podbean, Soundcloud, Spotify en iTunes. Wees niet skeer, vijf sterren to the max.

Meer Podcast

Nieuwste