Sunday Kids: topsport maar dan anders

Roots als schip en psychedelica als avontuurlijke wind in de zeilen.  De Amsterdamse Sunday Kids staan vrijdag 18 december in Simplon. Het is hun laatste optreden van het jaar en drummer Jan Mars heeft er zin in. Bang dat het optreden van de biervangkoningen John Coffey in Vera hun publiek zal wegkapen is hij allerminst. “Bier vangen? Onze zanger vangt drumstellen!”

Ha Jan, heb je er een beetje zin in komende vrijdag?

“Jazeker! Ik ga een heerlijk potje rocken in Simplon. Het is onze laatste optreden dit jaar, dus we gaan met een knaller 2016 afsluiten.”

Hoe voelt het om als oud-Groninger terug te keren naar het Noorden?

“Dat is echt een rollercoaster aan herinnering. Local Heroes in Simplon, daar heb ik mooie herinneringen aan. Ook aan het Platform Theater. Ooit speelde ik in deze zalen met mijn eerste bandjes tijdens lokale talentenjachten als Groverpop en Rooie Oortjes. Daar begon je dan vol hoop aan om uiteindelijk door een technisch veel betere band van het podium geveegd te worden in de voorrondes. Nu sta ik in Simplon met een volwaardige act. Groningen voelt altijd wel een beetje als thuiskomen.”

De meeste mensen kennen jullie van het nummer Along the Way dat onder de reclame van Kornuit staat. Jullie nieuwe videoclip  Being Free verraad echter een hele andere, psychedelische kant van Sunday Kids. Wat kunnen we verwachten vrijdagavond?

“Onze voorliefde voor rootsmuziek sijpelt nog steeds door onze nummers heen, maar wordt eigenlijk steeds minder ons uitgangspunt. In de oefenruimte nemen we veel meer de ruimte om te freaken en van alles te proberen. De sfeer die de muziek dan oproept is vooral bepalend. Als we er zelf langzaam van gaan trippen, hebben we iets te pakken. We worden zeker meer naar de psychedelica getrokken. Wat vrijdag betreft, het wordt gewoon lekker rauw. Beter kan ik het niet zeggen.”

Hebben jullie de centjes van Grolsch Kornuit allemaal in de videoclip gestopt? Hij ziet er namelijk heel strak uit.

“Nou, nee. De videoclip is vrij low budget gemaakt. Hiervoor zijn we via via uitgekomen bij het Pampusfort. Een heel vet gebouw. Het is een fort uit de 19e eeuw die destijds gebruikt werd om Amsterdam te verdedigen. Het gebouw staat op het Pampus eilandje. Echt een hele mooie plek. We hebben dat hele fort helemaal blauwgezet met rookmachines en er een freakshow van gemaakt. Wat het geld van Grolsch Kornuit betreft, alles is in de nieuwe plaat Sweet One gepompt. Die is eind oktober uitgebracht door Suburban Records. ”

Je laat het overkomen alsof de video in een middagje gefilmd is. Dat lijkt me toch niet?

“We hebben er een dag gefilmd met een regisseur en een actrice erbij. Daarna heeft onze gitarist Sander een rauwe cut gemaakt en naar Susie Oosting gestuurd in Engeland. Die heeft van de vrij saaie beelden echt een meesterwerkje gemaakt.”

 Jij bent in het weekend rockstar, maar door de week kennen mensen je als klinisch psycholoog. Is het niet lastig om zo’n gespleten leven te leiden?

 “Sinds de release van de nieuwe plaat ben ik van vier naar drie dagen per week gaan werken. Donderdag en vrijdag duiken we de repetitieruimte in. Als je echt iets wilt, moet je er tijd in investeren. Mijn werk is leuk, maar mijn innerlijke vuur brandt het beste op Rock ’n Roll.  Gelukkig denken de bandleden er ook zo over. Hoe we het financieel gaan rooien, dat zien we wel. We gaan er in ieder geval vol voor.”

Twee dagen in de week repeteren. Is dat net als voetballen vroeger? Door de week training en in het weekend wedstrijden?

“Zo kun je het zien inderdaad. Alleen dan een stuk minder gezond. Soms treden we twee of drie keer per week op. Het is zwaar, maar heel dankbaar werk. Toch verlang ik weer naar de oefenruimte. Dat is uiteindelijk de plek waar alles gebeurt.”

Zien we jullie terug op Eurosonic Noorderslag?

“Niet bij het officiële programma, maar sowieso doen we nog een guerrilla optreden ergens. Ik verklap nog niets.”

Dank je, Jan. Veel plezier vrijdagavond!

Foto uitgelicht: Job van As
Foto header: Ramona Deckers

Meer Niet te missen

Nieuwste