De gouden tracks die Poet Jones nooit vervelen

Joni ‘Jones’ Siahailatua, ik leerde haar kennen in 2013 toen 22tracks nog gaande was in Amsterdam. Destijds deelde ze een pand met ons, tegenwoordig leeft en werkt ze op Bali. Als dichter en copywriter heeft ze een voorliefde voor het geschreven woord, daarnaast kan je haar zo nu en dan bewonderen als model.

Dit alles brengt ze samen onder haar merk Poet Jones, waarmee ze de belangstelling heeft gewekt van een publisher in New York. Het is de bedoeling dat we over een tijdje van haar werk kunnen genieten, gewoon gebundeld tussen twee kaften.

Tracks die nooit vervelen

Joni vond het best lastig om tot een mooi songlijstje te komen. Ze dacht eerst nog aan een thema en vroeg of er iets van een richtlijn was. Maar die is er niet en dus kwam ze tot een selectie van tracks die als gemene deler hebben dat ze haar nooit gaan vervelen om uiteenlopende redenen.

Een deel ervan deelde ze al eens met mij, nu is het tijd om ze ook met jullie te delen. Ontdek de Goldflakes van Joni ‘Jones’ Siahailatua.

Gangstarr – Above The Clouds (feat. Inspectah Deck)

Deze track brengt me terug naar de dagen waar de muziek in mijn headphones en het dagboek onder mijn armen alles was wat ik had. Ik maakte mijn weg door de gangen van mijn middelbare school terwijl ik mij verloor in muziek en gedachten.

Mijn liefde voor echte hiphop was als het zaadje dat de basis vormde voor mijn eindeloze liefde voor poëzie en het gesproken woord, of wellicht was het juist andersom.

The Roots – You Got Me ft. Erykah Badu

Er is maar weinig wat The Roots verkeerd kunnen doen in mijn oren, daarbij is Erykah Badu sinds het nummer Tyrone mijn grote voorbeeld en was het de ‘Tyrone attitude’ die me door mijn tienerjaren heen hielp te dealen met de sukkels van mijn generatie. Dat terzijde, is de samenwerking van deze twee als goud en is deze track er een die inmiddels vastgeroest zit in mijn playlist.

Benjamin Clementine – I Won’t Complain

Deze track, jeetje. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen om mijn waardering voor dit nummer toe te lichten. Deze man is hands down een van de meest prachtige dichters van zijn generatie. En ik ben behalve geobsedeerd van zijn geschreven woorden ook een grote fan van zijn muziek.

Alle creaties van zijn hand en en hart zijn als poëzie voor mij en ik kan er geen genoeg van krijgen. Dit nummer is tijdloos prachtig en ik raak nog elke diep geraakt wanneer ik dit nummer hoor.

Masego – Navajo

A newbie tussen de vele classics in mijn afspeellijsten. Dit nummer staat sinds het is uitgebracht steevast in mijn playlist. Waarom? Omdat het onmogelijk is in een slecht humeur te blijven als je dit nummer opzet. En iedereen die mij kent, weet ook dat mijn humeur nog wel eens om kan slaan. Dankzij Masego is dit tegenwoordig van korte duur.

Bonobo – Black Sands

Wanneer ik schrijf, wat ongeveer merendeel van mijn tijd is, doe ik dit in stilte of luister ik naar muziek zonder tekst. Muziek met tekst leidt mij enorm af en daardoor daardoor goed kan concentreren op mijn schrijfwerk.

Ik heb ellenlange lijsten met tracks zonder tekst, en de albums van Bonobo staan daar ook tussen. Van alle tracks blijft dit toch wel een van mijn favorieten. Ik vind de muziek van dit nummer zo sterk dat het bijna spreekt zonder woorden en op een of andere manier brengt het me elke keer weer een ander verhaal.

Ólafur Arnalds – Öldurót ft. SinfoniaNord, Atli Örvarsson

De eerste keer dat ik de muziek van Ólafur Arnalds te horen kreeg was toen ik een spoken stuk schreef voor een dansvoorstelling. Aan het geschreven stuk werd muziek van Ólafur gekoppeld en ik sprak het in in de studio.

Mijn woorden en het gevoel wat ik daarin legde voegde zo bizar goed met de flow van zijn muziek dat de opname in een keer erop stond en klaar was voor gebruik. Sinds dat moment ben ik lichtelijk geobsedeerd geraakt van al zijn muziek. Zijn muziek werkt behalve inspirerend ook helend voor mij. Dit nummer is een van mijn favorieten stukken muziek, ooit.

Meer Goldflakes

Nieuwste