Jebroer: “Fuck die shit, ik maak mijn eigen hype”

De miljoenen views op Youtube bevestigen zijn rijzende ster. Al is Jebroer allang niet meer de new kid on the block. Het gaat beter dan ooit. Hoe dan? Freek spreekt hem voor zijn show in Simplon over ondernemerschap, hardstyle en Beijum-Noord.

Ik las dat je moeder al jaren een vriendin heeft? De rapper fronst en kaatst met felle blik een “ja klopt” terug in mijn richting. Een korte, ongemakkelijke stilte valt. Ik heb precies hetzelfde, man. “Haha, dat meen je niet? Boks dan!”

-twee vuisten tikken elkaar aan-

“Dan moet je zelf ook wel homo zijn, zei iemand ooit tegen mij. Die leeft nu niet meer.” Tim Kimman a.k.a. Jebroer probeert zijn gezicht in de plooi te houden, maar barst al snel in lachen uit.

‘Fuck die shit, ik maak mijn eigen hype!’

Twee uur eerder: stoere petjes met net, of net niet de baard in de keel staan voor een dichte deur. “Kom je ook voor Jebroer? Is het 16+ vanavond? Is het al uitverkocht?” Het spervuur aan vragen van de jochies maakt duidelijk dat de rapper gaande is.Toeval, of speelt hij slim in op trends?

“Die hele reggaeton en dansbare moombaton shit heb ik geprobeerd. Ik stond een partijtje ongemakkelijk te dansen op urbanfestivals, niet normaal. Fuck die shit, ik maak mijn eigen hype.”

Gouden combo

En die hype is real. Kind Van De Duivel heeft op moment van schrijven meer dan zes miljoen views op Youtube. Christelijke scholen en organisaties zitten met de handen in het degelijk geknipte haar. De track dreunt namelijk door gereformeerde schoolkantines. Hardstyle en rap, gouden combo, blijkt wel.

“Die stijl opent deuren, dat wil je niet weten. Ik sloot samen met Paul Elstak Decibel af. Wat een gekkenhuis! Heel vet. Er zijn weinig live-acts in de hardstylewereld, dus mijn ondernemersmentaliteit speelt op. Er liggen kansen. Mogelijkheden.”

Je hebt verschillende artiesten, ga ik verder. Pure creatieve geesten, ondernemers… “Ik ben meer ondernemer dan artiest”, breekt hij gretig in. “Eigen merch, eigen label, samenwerkingen met bekende en onbekende merken, eigen muziek.”

Zakenmannetje

De aandacht van Jebroer lijkt langzaam weg te sijpelen. Zijn volledige focus ligt bij twee fruitvliegjes die rond zijn hoofd zoemen. Net vliegtuigen rond King Kong bovenin het Empire State Building.

-PATS!-

“Ja man, zakenman toch”, gaat hij verder. De twee insecten zijn zojuist geliquideerd en uitgesmeerd over zijn hand.

“Dat was vroeger wel anders. Ik maakte een nummer en dat was het. In de tijd van Nouveau Riche – het hiphopcollectief waar Jebroer deel van uitmaakte – heb ik veel geleerd. Vooral van Polska. Contracten, promotie, de hele marketingmachine.” Die machine draait overuren op dit moment.

Mijn nieuwsgierigheid naar de plotselinge opleving van het product Jebroer –zoals hij het zelf noemt – is verder aangewakkerd. Misschien ligt de bron van het succes in zijn verleden? Straatschoffie met een matje in z’n nek, zo beschrijft hij zichzelf in één van z’n tracks. Hoeveel is er over van dat menneke dat 24/7 straat was?

Straatschoffie met een matje in z’n nek

“Haha, straatschoffie”, herhaalt hij met een brede lach. “Ik ben heel direct, weet je. Typisch iets wat ik aan mijn jeugd heb overgehouden. Ook in onderhandelingen lul ik er niet omheen en dat werkt wel.”

“Een tweede punt is broederschap. Ik wil voor iedereen het beste.”  Mooi, hebben we direct een verklaring van zijn artiestennaam. Tim is het zorgzame, oprechte type. De grote broer van het stel.

Check de vlog op 2.36 minuut… Freek en Jebroer in DATkantoor, gek!

“We zijn een hecht team en met deze groep gaan we het doen”, gaat hij verder. “In mijn tijd bij Nouveau Riche moest ik altijd vechten voor m’n plek. Geld en succes bij andere leden speelden daarin mee. Ik wil dat niemand dat hoeft mee te maken, zoals ik me toen voelde.”

Hecht team

Het hechte team waar Jebroer het over heeft, is vanuit ons kantoor te horen. De backstage van Simplon is een een gezellige zooi met bier, vrienden en muziek. Voor we het doorhebben, wordt de deur opengeslingerd.

“PIZZZAAAAAAHHH!!!”

Een deel van de entourage komt het kantoor binnengestormd. De pizzadoos wordt voor Jebroer neergezet. “Hey, dit is maar een halve joh, gek!” “Niet zeiken, je krijgt zo de andere helft” Het tafereel wordt gefilmd met een dikke hightech camera. Onderdeel van de vlogs die Jebroer online zet tijdens zijn tour.

Ik ben precies waar ik wil zijn

De rapper heeft het naar zijn zin. Dat zie je gelijk. Geen spoor van zenuwen te bekennen, zo vlak voor een optreden. Zijn knie trilt wel non-stop. Overtollige energie die vanaf seconde één te voelen is sinds Jebroer plaats heeft genomen op de leren bank in ons kantoor.

“Ik ben precies waar ik wil zijn”, is een van zijn teksten. Pizzastuk omhooghoudend in zijn rechterhand antwoordt hij met volle mond: “Ja toch! Pizzaatje, vrienden, beetje touren, interviewtje doen, wat wil je nog meer?” Gelijk heeft ie. Wat misschien ook meehelpt, is deze stad: Groningen.

“Beijum-Noord jonguh!!”, roept hij met lage stem. Verschillende antwoorden op de vraag waar een artiest aan denkt bij Groningen kende ik al, maar Beijum? De voor velen nietszeggende stadswijk in het Noord-Oosten van de stad?

Beijum-Noord!

“Mijn schoonfamilie woont hier en ik ben wekelijks te vinden in Groningen. Iedereen zegt altijd dat Amsterdam de shit is, maar geen stad kan tippen aan de openingstijden en het uitgaansleven hier. Ik ben weleens in mijn eentje de stad ingegaan. Nooit zoveel vrienden gehad als toen.”

Ik stel me voor hoe Jebroer in een random Groningse kroeg staat, omringd door mensen die hopen dat er wat van zijn gedrevenheid en passie op hen overgestraald kan worden. We dwalen af. Terug naar het nu.

Foto Bryan Schuurmans Media

Toekomstvisie

Het moge duidelijk zijn. Tim zit in een flow en alles klopt. De muziek, die door de hardstyle naar een hoger niveau getild wordt. Het team dat hij om zich heen heeft verzameld. Tot aan de marketingmachine rondom zijn persoon. Het plaatje is compleet. En nu?

“Ik kijk niet zoveel naar de toekomst, ik leef in het nu en geniet ervan. Wifey, kids, succes, alles. Nu ga ik naar beneden om de hele teringzooi in Simplon te slopen vanavond. Kom je de show checken?” Zeker!

Foto header door Bryan Schuurmans Media

 

Meer In gesprek met

Nieuwste