Tijdens de show van metalcore band Architects dit weekend op Lowlands, sprak de zanger zich uit over iets wat hij had gezien. Een man had een crowdsurfende vrouw bij haar borst gegrepen.
‘Doorgeslagen braafheid en betutteling’
De zanger zei even getwijfeld te hebben of hij er iets over moest zeggen, maar besloot zich toch fel uit te spreken tegen deze actie. Hij wees de man in kwestie niet aan, maar zei luid en duidelijk – en met veel fucks en fuckings – dat dit soort gedrag niet getolereerd wordt bij zijn show. Halle-fucking-lujah.
Het nieuws verspreidde zich snel over nieuwssites als NOS, NU.nl en ook het Britse The Independent schreef erover. De zanger kreeg veel bijval. Maar niet van iedereen.
Op mijn facebooktijdlijn, ook wel de poel des verderf en vermaak genoemd, zag ik een screenshot voorbij komen van een twitterbericht. Een man schaarde het hele incident onder ‘doorgeslagen braafheid en betutteling’.
Koninklijke relaxtheid
Mijn nekharen stonden direct rechtop en mijn baarmoeder gaf een helse protestkramp. Deze man is natuurlijk niet alleen in zijn oordeel en ik ben van het geloof dat niemand moet worden afgemaakt op één ignorant opmerking. Al helemaal niet op social media waar je door de onwetende posts het bos al haast niet meer ziet.
Hij spreekt voor het patriarchaat. De blanke man van middelbare leeftijd die denkt dat ongevraagd bij je borst gegrepen worden iets is waar je niet over moet zeuren. De man die graag het woord betutteling in zijn mond neemt om elk argument af te doen met een soort koninklijke relaxtheid.
Het patriarchaat
De blanke man die nooit een minderheid is geweest. Zich nog nooit druk heeft hoeven maken over wat hij aan heeft, omdat hij gewoon één keer over straat wil kunnen zonder seksuele toespelingen naar zijn hoofd geslingerd te krijgen.
De blanke man die zich nog nooit heeft hoeven verantwoorden voor zijn outfit omdat het misschien te uitdagend zou zijn. Die niet altijd na het uitgaan in flight or fight modus naar huis fietst, omdat de kans meer dan aanwezig is dat hij op de één of andere manier in een bedreigende situatie terecht zal komen.
Die man vindt de ophef over ongewenst naar je tiet gegrepen worden betutteling.
Rape culture
Het is ook niet zo gek. We leven in een wereld waar de president van Amerika iemand is die ‘grab ‘em by the pussy’ zegt over vrouwen en alsnog degene is die de totale macht over het kernwapenarsenaal heeft. Je komt er als man meer dan mee weg om dit soort dingen in het openbaar te zeggen.
En dat, lieve mensen, is wat we rape culture noemen. Nu gaan bij het patriarchaat direct de bretels af als het woord rape genoemd wordt, want in een moshpit bij je tiet gegrepen worden en verkrachting liggen nogal ver uitelkaar.
Dat klopt. Maar het feit dat mensen ophef over zo een incident afdoen als ‘betutteling’ draagt direct bij aan een cultuur waarin aanranding, seksuele intimidatie en verkrachting plaatsvinden.
Stapje terug
Dus, lief patriarchaat, ik neem jullie niks kwalijk. Zoals James Brown al zei ‘This is a man’s world’. Maar het wordt tijd dat jullie je eigen onwetendheid onder ogen durven te zien. Jullie zijn de meest priveleged groep allertijden. Letterlijk.
Neem even een stapje terug en laat mensen die er verstand van hebben, die mét tieten waarnaar gegrepen kan worden, het woord doen. We hebben genoeg gehoord. Mic drop.