Emiel Joormann: oude ziel in een elektronische werkelijkheid

Creatief talent en ondernemerschap in Groningen

 

Vandaag gieten we een Fries sausje over deze serie. Emiel Joormann timmert met zijn band Willie Darktrousers & De Splinters (hommage aan zijn geliefde woonplaats Donkerbroek)  en het collectief Heksenhamer hard aan de weg in Leeuwarden en Groningen. Heksenhamer is onder andere genomineerd voor het stadskunstenaarsschap. On the side is hij illustrator.

Wat wil je met jouw meesterwerken overbrengen?

“Ik ben eigenlijk een heel nuchter persoon, maar ik vind het ook leuk om te fantaseren. Ik kijk graag voorbij het dagelijkse.”

“In mijn werk probeer ik sleutelgaten te maken waarmee je kunt gluren naar een absurde magische wereld. Alledaagse dingen raken betoverd in mijn illustraties. Dat maakt het onnozel of eng, door de donkere humor. Het lijkt op onze wereld, maar toch is het anders.

“In de verhaallijn van mijn comic over levensgrote wortels zitten veel gaten in het verhaal. Zo hoop ik dat mensen ook naar de gaten in hun eigen leven gaan kijken en zo op avontuur gaan met hun eigen fantasie.”

 

Je werkt komt op mij Sprookjesachtig over.

“Ja, het fantasierijke van sprookjes is zo leuk. Over de hele wereld zijn er verhalen verteld. Ik zocht naar universele elementen daarvan.”

“Voor dat popcultuur bestond waren naast de kerk, volksverhalen en sprookjes populair. Ik wil folklore en oude elektronica mengen met dingen van nu. Zo maken we met Heksenhamer een cassettebandje met muziek over Friese folklore. We steken die oude teksten in een nieuw jasje.”

Waar komt die fascinatie met oude apparaten vandaan?

“Oude dingen lijken veel minder op elkaar. Ik kan er meer mee. Nu zijn televisies en telefoons allemaal hetzelfde. Dat oude beeld versterkt het kinderlijke. Het zijn dingen die vroeger blijkbaar indruk op me hebben gemaakt. Ik keek heel veel tv.”

“Vroeger waren er complete rituelen om de oogst te laten lukken. Ik wil deze rituelen toepassen op apparaten van nu. Zo wil ik bijvoorbeeld de geest van de stofzuiger gunstig stemmen, zodat niet de verkeerde dingen erin verdwijnen.”

Is dat ook waarom je liever nummers op cassettebandjes uitbrengt?

“Met Willie & De Darktrousers heb ik een album word gebaseerd op personages uit Nederlandse folklore. Die komen elkaar tegen op duistere plekken in de stad. Die sfeer van nachtelijke ruzies op straat. Het is meer punk en wat stedelijker. Alsof je zelf door een steegje loopt.”

“In mijn werk zitten veel tegenstellingen. Het is rauw en gestileerd, magisch en dagelijks.

Best wel sentimenteel. Ben je afscheid aan het nemen van je jeugd?

“Die dingen verdwijnen en mensen vergeten het, Neem Pierlala, iedereen kent die naam als een vage herinnering. Ik heb ze nog even vastgelegd voor ze helemaal weg zijn.”

Wat zijn jouw kunsthelden?

“Ik raak geïnspireerd door mensen die durven te expirimenteren en zelf een soort vrijheid hebben. Wim T Schippers bijvoorbeeld, of de Russische regisseur Tarkovski waar ik laatst Solaris van zag.”

Kun je je eigen ‘broek’ ophouden?

“Als je iets wilt kopen kun je gewoon een mailtje sturen, ik heb geen geavanceerde webshop. Illustraties zijn op dit moment de belangrijkste manier om geld te verdienen. Ik vind het een uitdaging mijn stijl te verbinden met de ideeën van iemand anders. Mijn eigen stijl wordt er breder van, het voelt als volwaardig deel van mijn oeuvre.”

Het plattelandsleven en Donkerbroek komt wel steeds terug he?

“Ik geloof dat meenemen waar je vandaan komt in wat je maakt originaliteit brengt.”

“Het nummer ‘Goeie raad is duur’ gaat over een dorp in Friesland. Een boer opent een put waardoor het hele dorp wordt vervloekt. Er gebeuren allemaal nare en magische dingen. De geluid en de sfeer van dat nummer klinkt als het landschap wanneer ik in de bus naar huis zit. Het groene gras en de grijze lucht. Het voelt als het rommelige platteland. ”

Thanks Emiel!

 

Nieuwste