Childish Gambino en zijn Amerika

Childish Gambino, beter bekend als acteur Donald Glover, bracht gisteren de videoclip This is America uit. Een ongezouten visie van hoe de Verenigde Staten is voor de zwarte community. Tussen de vrolijke deuntjes en gitaartokkeltjes door is de boodschap duidelijk: it’s a goddamn shit show and we all know it.

Wat een baas die Glover. Met open mond keek ik naar This is America. Childish Gambino verwoordt in zo’n vier minuten genadeloos het gevoel van onmacht en hypocrisie dat om het onderwerp van zwart Amerika hangt als een damp van zwavel.

This is America

Het is wat het is en daarom laat de clip je achter met een nare smaak in het diepste van je gut. Een ding is zeker, de artiest gebruikt zijn talent om op te komen voor zijn broers. Geen OJ-praktijken hier. Check het zelf en trek je conclusies.

Kanye West vs. Childish Gambino

Ergens is de link met Kanye West heel vanzelfsprekend. Vorige week stond Kanye in de TMZ studio om verantwoording af te leggen voor zijn tweet: een foto waarop de rapper een petje draagt dat Make America Great Again leest. Een zwarte man, een legendarische rapper, die openbaar voor zijn support aan Trump uitkomt. Volgens krantenkoppen wil straatgang the crips hem afmaken.

Kanye benadrukt dat hij vrij is om te denken en te vinden wat hij zelf wil. Slavernij is een keuze, volgens de artiest.  “I want to make America great again, is that so wrong“, zegt hij gedurende het interview met TMZ.

Als je het zo bekijkt zijn Childish Gambino en Kanye niet zo heel verschillend: kunstenaars die controversiële methoden toepassen om the elephant in the room te benoemen en het gesprek te openen. Just a thought zo na Bevrijdingsdag.

 

Meer Video

Nieuwste