Een wereld zonder Buma Stemra, oftwel the middleman. Kan het? Oh ja zeker wel. Het heet blockchain. Je weet wel bitcoin shizzle. Onbekend, eng, maar wel de toekomst. Daar houden we van. What’s in it voor de culturele sector en waarom is Quantstamp een belangrijke schakel in de legitimering van de cryptowereld? Verwarrend, daarom gaan we het nu uitleggen.
De culturele sector kampt al jaren met geldproblemen. Gages komen op vage bankrekeningen. Instanties keren subsidies uit, maar komen deze in de juiste handen terecht? Transparantie en duidelijkheid ontbreken.
Blockchain
Blockchain biedt hiervoor een oplossing. De valuta die men hierop verhandelt, de cryptocurrencies, bevatten een duidelijke, transparante en voor iedereen openbare geschiedenis. Je kunt bij wijze van spreken als overheid programmeren dat een uitgekeerd bedrag alleen kan worden besteed binnen een bepaalde sector, die voldoet aan bepaalde kenmerken.
Subsidies en uitkeringen door instanties op de blockchain, hebben dus de mogelijkheid om fraude tegen te gaan. Let wel, zover is het nog niet, maar het is dichterbij dan menigeen voor mogelijk houdt.
Artiesten die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel krijgen dan hun gage uitgekeerd door een poppodium of galerie via een blockchain die daarop ingesteld is. Deze omschrijving is weliswaar kort door de bocht, maar dekt de basis gedachte.
Minder fraude
Een fraudezaak zoals recent bij Buma Stemra is in deze futuristisch ogende wereld zo goed als ondenkbaar. Je kunt tenslotte alles perfect nagaan, er is volledige transparantie. Sterker nog: de hele Buma kan wel opdoeken. De blockchain-technologie zorgt er immers voor dat het geld dat instanties betalen voor de gedraaide muziek bij de juiste artiest terechtkomen.
Het klinkt utopisch. Je eigen artiestenaccount gelinkt aan de muzieklijst van een kroeg. Het bedrag dat de kroegbaas voor jouw tracks betaalt, krijg jij en jij alleen, zonder dat er een middleman, bank of instantie, tussen zit die een deel van de zuurverdiende centen opstrijkt.
Hetzelfde geldt voor de uitkering van bijstand, huurtoeslag, zorgtoeslag en elke vorm van specifiek uit te geven subsidie. Een eerlijke transparante bedoening dus.
Quantstamp
Banken zoals de ING zijn al bezig met het ontwikkelen van toepassingen op blockchain. Dit betekent dat de financiële sector en de overheid het gehele betaalsysteem opnieuw moeten gaan herzien en opbouwen. De vraag is hoe gaan bedrijven op de blockchain zorgen dat de smart-contract op deze blockchain veilig en ‘bug-free’ zijn?
De ontwikkelaars van Quantstamp bieden als eerste de oplossing hiervoor. De technologie van Quantstamp is daarom een onvermijdelijke schakel in de ontwikkelingen voor elk bedrijf op een blockchain. Zie het als de nieuwe digitale kluis, oftewel één van de voornaamste functies van een bank, of als een gepantserd busje wat de weekopbrengst van een supermarkt ophaalt.
Smart contracts
Je wilt natuurlijk niet dat de blockchain-technologie prooi valt aan hackers of aan fouten in de programerring van de smart-contracts. Bewaking van transacties is duidelijk en belangrijk doel. Het team van Quantstamp is in dezen het middel en heeft de taak op zich genomen om dit probleem op te lossen.
Het is de waakhond, die ervoor zorgt dat je moneys van punt A naar punt B komen zonder dat ze onderschept worden door aasgieren. Compleet gesloten en beveiligd, zorgt Quantstamp er voor dat aan je contract met de opdrachtgever wordt voldaan. Een smart contract heet dat, want ja het is digitaal.
Bug Bounty Hunten
Een groot deel van de technologie hierachter heet bug bounty hunting. De community die mee doet, houdt sociale en fiscale controle over de transacties. Vind je een bug of een fout, dan krijg je betaald door de ontwikkelaar.
Met andere woorden: alle fouten leveren doekoes op en de nerds onder ons worden rijk door ze te vinden. Heerlijk voor de developers, omdat ze de frauduleuze instanties gelijk aan de schandpaal kunnen nagelen. Iedereen is verantwoordelijk, dus niemand durft meer over de schreef te gaan. Slim.
Evolutie culturele sector
De vraag is niet of, maar wanneer deze technologie zijn intrede gaat doen in het dagelijks leven. Om de evolutie te versnellen en de veiligheid van de zuurverdiende artiesten centen te bewaken, biedt Quantstamp een oplossing.
Dat de recente Request, partner van de ons welbekende bank ING, gebruik maakte van Quantstamp zegt eigenlijk al genoeg. Investeren in Quantstamp is dan ook het devies en hodl tot je erbij neervalt! Nee, hodl is geen typo voor de taalpuristen onder ons. Het betekent vasthouden van je aandelen in Quantstamps.
Waarom? Om eerlijke transparate transacties binnen de culturele sector waar te maken natuurlijk De revolutie is nabij en het lijkt in alle opzichten goed uit te pakken voor de creatieve ondernemer. Minder fraude, eerlijke uitkering van gages en subsidies. Een opluchting voor de artiest, die graag met één ding bezig is: creëren. Wie heeft Buma Stemra nog nodig als Quantstamp hebt.
Al met al food for thought.