Illustrator Erik Buikema begint zijn dag met een to-do lijst

Onze kersverse aanwinst Andor pakte vanochtend vroeg de telefoon op om Erik Buikema wakker te bellen. Kattencafé eigenares Karin Kwant is namelijk heel benieuwd hoe deze talentvolle illustrator zijn dag begint. 

Wat schiet er ’s ochtends als eerste door je heen als de wekker gaat?

“Dat is voor mij de wekker, aangezien ik geen ochtendmens ben. Dus die ligt niet naast het bed, zodat ik er echt uit moet om de wekker uit te zetten. Het moeilijkste is om de wekker niet naast me neer te leggen en op snooze te drukken.”

“Ik probeer ’s avonds een to-do lijst te maken of schetsen klaar te zetten, zodat ik ’s ochtends alvast duidelijk heb wat ik die dag wil doen.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?

“Afspraken die om negen uur staan, dan moet ik namelijk de avond ervoor op tijd naar bed gaan, zodat ik de volgende dag zeker weten fit ben. Als dat ergens in de middag is, dan ben ik blij.”

“‘S ochtends vind ik het fijn om bezig te gaan met dingen die in mijn hoofd zitten. Als ik een deadline heb, dan kickstart dat mijn dag wel en spring ik uit bed. Dan ga ik meteen lekker bezig en als er dan iets tussendoor fietst, dan vind ik dat wel frustrerend.”

Wat is je favoriete wake-up song?

“Daar heb ik al even over nagedacht, eigenlijk wilde ik een heel leuk nummer doen of een vrolijk nummer. Maar waar we het net ook over hebben gehad toen we nog aan het praten waren, misschien hou ik ook wel van wat duisterdere muziek dan dat ik terug laat komen in mijn tekeningen.”

“Momenteel luister ik veel naar Tr/st. Er is net een nummer uitgekomen dat Bicep heet. Dat is momenteel mijn favoriete wake-up song. Dit nummer geeft mij veel energie en ik kan mijn gedachten lekker laten ronddwalen, wat ook ten goede komt van mijn creativiteit.”

Als je elke dag hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dit dan zijn?

“Sinds kort ben ik aan het diëten met zo’n stomme calorietracker, My Fitness Pal. Toen kwam ik er achter dat ik ’s ochtends wel heel veel ontbijt en dat ik iets moet eten waar veel eiwitten in zitten. Sindsdien eet ik ’s ochtends een broodje met twee eitjes. Dat geeft mij een goede kickstart.”

Stel je hebt een tijdmachine en op één van je reizen kom je de jonge Erik tegen. Wat voor levensadvies geef je hem?

“Oh, dat vind ik wel een moeilijke vraag. Ik zou mezelf wel een aantal dingen willen meegeven.
Wat vooral een belangrijke les zou zijn, is dat ik meer in mezelf zou mogen vertrouwen. Ik heb bijvoorbeeld geen opleiding gedaan tot illustrator, maar ik heb altijd het gevoel dat je iets hoort te doen wat bij je past.”

“Ik heb veel kansen aan me voorbij laten gaan, omdat ik niet zeker wist of ik er wel klaar voor zou zijn. Nu denk ik dat je dingen gewoon moet doen en dan kom je er vanzelf achter of het lukt en of je er goed in bent.”

Wat wil je het publiek meegeven?

“Ik zag dat andere mensen allemaal bedrijven hebben die naar buiten gericht zijn en dat ze daar iets over delen. Ik ben nu heel erg hard bezig met nieuwe bestellingen en over een maand staan er veel nieuwe posters, pins en ook al dingen voor kerst op mijn webshop.”

Spannend! Die gaan we even checken. Tot slot: wie zou je graag terugzien in deze rubriek?

“Daar heb ik ook over nagedacht. Heel lang dacht ik: dat moet iemand zijn die ik ken of iemand die heel hip is. Maar eigenlijk is het iemand geworden die ik helemaal nog niet zo goed ken, iemand waarvan mijn gevoel zegt: oh, die is wel interessant!”

Wie is het geworden?

“De oprichtster van Spaak. Ik ken haar persoonlijk niet zo goed. Haar naam is Hernieke Wijnsma, als ik me niet vergis. Ik heb haar ontmoet toen ik bij Spaak was en ik vind dat zij het heel leuk doet.”

Wat is Spaak eigenlijk? Ik ken het nog niet.

“Spaak is een wielrencafé. Je kan daar aan je fiets gaan sleutelen, terwijl je een kopje koffie drinkt.
Henrieke Wijnsma komt heel warm en spontaan over en ik heb de indruk dat het ook goed gaat met haar zaak. Ik ben wel benieuwd naar hoe zij haar ochtend begint.”

Thanks voor de tip, Erik!

Meer Start Up

Nieuwste