Podium Asteriks uit Leeuwarden gebruikt een eigen cryptocurrency. Say what?! Yup, de toekomst is hier. De stichting gebruikt blockchaintechnologie om vrijwilligers en vrienden van Asteriks te vergoeden voor hun steun. En het Friese podium is niet de eerste die de nieuwe technologie omarmt in de cultuursector.
Middenin één van de grootste cryptowinters is er altijd een warme zonnestraal die doet hinten naar warmere tijden. Zo ook mijn laatste gesprek met Koen Haringa, een van de advisors van LoyalGarden. Een bedrijf dat de blockchain gebruikt om communities te versterken.
POP
LoyalGarden zit achter POP, een token gebouwd op het ethereumnetwerk. Vrijwilligers van podium Asteriks kunnen binnenkort via een app hun vergoeding uitbetaald krijgen in crypto. In plaats van drie muntjes krijgt een vrijwilliger nu 750 POP. Daarmee kunnen ze aan de bar een biertje kopen. Maar dat is niet het enige.
“Vrienden van Asteriks doneren honderd euro aan het podium en krijgen daarvoor kaartjes voor concerten”, legt Koen uit. Dit gebeurt tegenwoordig via de blockchain. Vrienden van het podium ontvangen vijfduizend POP wat gelijk staat aan €50,-, te besteden aan tickets. “Die kunnen ze ook weggeven aan vrienden. Het enige wat de ander nodig heeft is de app.”
Tot nu toe gebruikt alleen Asteriks de POP, maar er zijn geruchten dat podium Neushoorn hetzelfde systeem gaat toepassen. Dit betekent dat een vrijwilliger van het ene podium bij het andere zijn zuurverdiende crypto kan uitgeven. Het is een daadwerkelijke uitbreiding en praktische toepassing van de POP. Al is het bedoeld om binnen de community gebruikt te worden, het is een van de eerste systemen die crypto gebruikt in de cultuursector.
GUTS
Een ander voorbeeld van een bedrijf met zo’n praktische toepassing in het creatieve veld, is GUTS. Wederom een Nederlands bedrijf dat een probleem in de entertainmentsector tracht op te lossen met behulp van blockchaintechnologie. Stiekem heeft ook GUTS haar roots in Leeuwarden. Het idee ontstaat tijdens Innofest: een broedplaats voor innovatie tijdens het jaarlijkse festival Welcome to the Village.
GUTS heeft voor het gebruik van haar crypto GET, net als POP, een telefoonapp. Elke ticket die wordt uitgegeven heeft een eigen QR-code die enkel gebruikt kan worden binnen het GET-protocol (het ecosysteem van GUTS). Het systeem registreert de waarde van een ticket bij aankoop, wat betekent dat je een kaartje nooit voor meer dan de initiële aankoopwaarde kunt doorverkopen.
Klinkt dit je futuristisch in de oren? Jochem Myjer en Youp van ’t Hek denken daar anders over. Zij hebben beiden dik geïnvesteerd in het project en gebruiken het voor hun eigen shows. Daarnaast is EDM goldenboy Martin Garixxx een groot supporter van de toepassing van GET.
Choon
En dan is er nog zoiets als Choon (uit te spreken als tune). Geen Nederlands bedrijf en ook nog niet online. Wel heeft deze toekomstige streaming service een interessante invalshoek die de muziekindustrie zou kunnen herstructureren aangezien het de grootste problemen van de sector wil tackelen.
Wat Choon poogt te doen is smartcontracts in te zetten ten behoeve van de muzikanten. Gebruikers van de service kopen tokens om muziek te kunnen streamen. Deze tokens heten Notes. Een artiest wordt instant uitbetaald in Notes via het platform wanneer iemand naar zijn track luistert. Super simpel, super smart.
De mogelijkheden van een smartcontract zijn enorm. Zo kunnen bands bijvoorbeeld de smartcontracts zo inrichten dat iedereen die aan een nummer heeft meegewerkt een vooraf bepaald percentage uitbetaald krijgt. Geen BUMA meer nodig om je zuurverdiende centjes te collecteren. Lekker eerlijk en transparant allemaal. Of het in de praktijk gaat werken zoals in theorie moeten we nog gaan zien. Ook hier geldt, bijzijn is meemaken!
Quantstamp
Eén van de belangrijkste factoren om alle bovenstaande projecten te laten slagen zijn veilige en bugvrije smartcontracts. Want ja, je wilt ook niet een contract ondertekenen dat niet door een juridischspecialist is gecheckt. Quantstamp is zo’n specialist in de wereld van smartcontracts.
In minder dan een half jaar is het bedrijf ingezet om veiligheid van meerdere grote projecten te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan een Request Network, een soort van Tikkie voor bedrijven, waar grote spelers als ING in hebben geïnvesteerd. Of Insights Network waarbij mensen daadwerkelijk betaald krijgen om hun persoonlijke data openbaar te maken, in plaats van dat het ‘gejat’ wordt door cookies.
Alle checks die Quantstamp op dit moment uitvoert gebeuren handmatig. Het bedrijf streeft er wel naar om eind dit jaar een volledig geautomatiseerd protocol klaar te hebben zodat het bugvrij maken van contracten nog sneller en efficiënter kan gaan. Maar zover is het nog niet.
Culturele sector omarmt blockchain
Het is mooi om te zien dat een technologie die tot een jaar geleden slechts als science-fiction klonk, nu daadwerkelijk omarmt wordt door de culturele sector of all places. Ik vind ’t knap! Het is de ideale plek om het gebruik van crypto toe te passen zoals deze is bedoeld gezien de transparante aard van de blockchaintechnologie.
Met bedrijven als Quantstamp is veiligheid van de smartcontracts te garanderen voor een ieder die dit wenst. Toepassing van het protocol stopt niet bij de ethereumblockchain, maar is (in de toekomst) ook toepasbaar op andere blockchains als EOS. Hierdoor kunnen startups als GUTS, LoyalGarden en Choon helemaal tot bloei komen omdat zij niet per definitie gebruik hoeven te maken van het ethereum netwerk.
Het valt namelijk niet uit te sluiten dat op termijn een hogere transactiesnelheid per second (tps) dan ethereum kan leveren nodig is bij massaal gebruik van voornoemde toepassingen. Kuch – cryptokitties – kuch. Zo brengt een combinatie van goede ideeën en een systeem dat er voor zorgt dat er geen kink in de kabel komt, ons een stapje dichterbij een geëvolueerde culturele sector in een herboren wereld.