The Village People: “Het is bizar dat we dit met z’n allen doen”

Het Leeuwarder popfestival Welcome to The Village viert volgende week alweer zijn vierde verjaardag. Dat succes komt niet alleen omdat het zo goed toeven is in de Groene Ster.

Welcome to The Village zegt een organisatie te zijn die steunt op vrienden. Het festival maken ze samen. Maar wie zijn nou eigenlijk die Village People? Froukje ging met vier drijvende krachten van het eerste uur in gesprek, op zoek naar de lol, de passie en de ambitie.

WttV_03

Denise Hendriks – artiestenproductie & hospitality

“Welcome to The Village is voor mij meer dan werk, ik doe het vanuit een bepaalde passie. Het gaat verder dan een werkrelatie. Op het festival is er ruimte voor ieders eigen passie, visie en line-up. Zo maken we een stukje van Leeuwarden mooier. Een paar jaar geleden bestond zoiets als dit hier niet. Het is bizar dat we dit met z’n allen doen. Toen tijdens de eerste editie op vrijdagmiddag de camping open ging voor bezoekers, gaf dat een kick: de mensen kwamen echt!”

“Welcome to The Village is geen dertien in één dozijn festival. Het is niet mega groot en iedereen is heel betrokken. Ik word blij van tevreden tourmanagers, die ik een goede ontvangst kan geven en kan zien dat ze blij zijn dat ze mogen komen. Het voelt als een voorrecht om bij Welcome to The Village te werken. Met z’n allen zorgen we ervoor dat er een evenement staat waar mensen nog maandenlang over praten.”

WttV_01

Aize Kramer – veiligheid

“Festivals zijn voor mij een hobby en ik had nog nooit echt in de organisatie gezeten. Ik werd altijd extern ingehuurd voor de veiligheid. Bij Welcome to The Village houd ik me bezig met de serieuze en lastige kant van het evenement. Het eerste jaar moesten we ontruimen wegens onweer. Daar werd duidelijk hoe belangrijk veiligheid is. Op de achtergrond zorg ik ervoor dat mensen een mooi feest hebben. Als iedereen op zondagavond tevreden is, ben ik ook tevreden. ”

“Welcome to The Village is leuk, omdat het een vriendengroep is. Het festival is van onderop opgezet, met elkaar. Er zijn zoveel vrijwilligers bij betrokken, iedereen doet dat uit liefde voor het evenement. De veiligheid doe ik samen met mij maat Tjam. Hij had er geen ervaring in en je moet elkaar blindelings vertrouwen. Vroeger gingen we altijd samen naar festivals. Als we nu op pad gaan, hebben we altijd discussies over hoe de veiligheid is geregeld.”

WttV_04

Ben Bouma – locatievormgeving

“Afgelopen jaar heb ik mijn vaste baan opgezegd. Ik werkte zestig uur in de week en zat veel in de auto. Ik vroeg me af hoe ik mijn tijd kon benutten met doen wat ik echt leuk vind. Ik werk nu twee dagen in de week bij Welcome to The Village. Met mijn eigen bedrijfje doe ik nog andere vormgevingsklussen. Ik vind het interessant om materialen te hergebruiken. Met afval kun je veel mooie dingen doen. Dat is het hele idee van circulariteit: van niets iets maken.”

“De festivalwereld is een leuke sector, maar er valt meer uit te halen. Er zijn veel creatieve ideeën, maar je moet af en toe ook praktisch denken en structuur in het werk aanbrengen. Het mooiste van Welcome to The Village is voor mij de hechtheid van de bouwploeg. Wanneer we op vrijdagsmiddags de laatste ronde over het terrein lopen voordat de deuren open gaan, stijgt de adrenaline: het is het hoogtepunt van ons harde werken. Het is het mooiste wat er is. Ik had al een zoon, maar nu heb ik ook een kindje.”

WttV_02

Eva van Netten – programma

“Ik ben via poppodium Asteriks bij Welcome to The Village betrokken geraakt. Voor mij was het heel logisch om mee te doen met het festival. Het is een gepassioneerde groep mensen. Bovendien waren het broeierige tijden in Leeuwarden. We wilden eigenlijk een Asteriksavond keer tien doen. Op de eerste editie heb ik zelf ook gespeeld met mijn band. Ons optreden was precies op het moment dat het zwaar begon te onweren. Het hele festival werd platgelegd en we moesten schuilen in de truck. Na dit onheil hebben we de show hervat en de hele set ging super goed. Het was een surrealistisch moment.”

“Sinds de tweede editie houd ik me meer bezig met losse projecten. Ik sta in voor gekke dingen en vind het leuk om een relletje te veroorzaken. Dat doe ik bijvoorbeeld door in projecten onverwachte combinaties te maken. Dat levert nieuw en spannend werk op. Bij Welcome to The Village kan dat ook, want je krijg veel ruimte om te doen wat je graag wilt en er zijn veel mensen om je daarbij te helpen. Dit festival is voor mij één van de vetste dingen van – volgens mij wel –  de afgelopen tien jaar.”

Tekst & Foto’s:  Froukje Stuursma
Meer info over Welcome to The Village vind je hier

Meer Backstage

Nieuwste