#WttV16: een rollercoaster aan festival ups en DATmag downs

Drie dagen vol kunst, muziek en bovenal veel creatief ondernemerschap. Welcome to the Village 2016 kenmerkte zich ook dit jaar door een strakke organisatie, die alles op alles zette om ons te doordrenken met The Village Feel. Het is gelukt, want met een lach en een beetje heimwee verlaten we op maandagochtend het terrein.

Tijd voor een lijstje met de hoogtepunten van Welcome to the Village 2016 en de dieptepunten van de redactie tijdens het festival.

 

#WttV16 hoogtepunten top-5

VIJF: De Glamping

Na 25 minuten lopen door een schilderachtige omgeving zijn we eigenlijk vergeten wat het doel van onze hike is. Wanneer we op de zoveelste brug afstormen in de verwachting weer op beboste paadjes uit te komen, doemt de eindbestemming uit het niets op: de camping, eindelijk! Een gevoel van verlichting overspoelt ons, terwijl de themesong van Jurassic Parc langzaam maar zeker in ons hoofd aanzwelt. De lange tocht van het festivalterrein naar ons glamorous onderkomen (een echte tipi) eindigde zo keer op keer in een hoogtepunt.

VIER: Stasis

Mannen in pak die een tafel tussen hun tanden vastklemmen, waarop een andere groep kerels staat, die hetzelfde doet. Denk dit tafereel keer vier en je ziet de piramidevormige performance Stasis van de Belgische kunstenaar Ruben Bellinkx. Om zijn uitvoering te realiseren deed Bellinkx een beroep op de festivalbezoekers. Zijn assistente Lieselot struinde de eerste avond het terrein af, op zoek naar sterke kerels van rond de 1.80 meter. De kunstenaar zelf schroomde het feestgedruis ook niet en wandelde rustig observerend door de nachtdrukte.

Zie hier hoe Stasis er uiteindelijk uit kwam te zien


Ruben BallinkxRuben Bellinkx

DRIE: Waterpunten

Met een waterflesje het festivalterrein betreden, klinkt al een tikkeltje ongeloofwaardig. Maar dan ook nog eens de mogelijkheid hebben om dit flesje bij speciaal aangelegde waterpunten gratis bij te vullen, lijkt op een regelrechte droom in festivalland. Een absoluut hoogtepunt bij Welcome to the Village is dat deze droom de standaard is geworden.

TWEE: De therapeutische sessies van Fresku

De één na beste climax van dit festival was Fresku. Zijn liveband was zo ontzettend strak, dat alle grooves en beats spontaan naar een hoger niveau werden getild. Gecombineerd met de vertrouwde Fresku-flow en teksten die de ziel tarten, gaf de rapper uit Eindhoven ons de power up die we op zaterdagavond nodig hadden.

WINNING

Stel je houdt van Funkadelic, Mötorhead en Pixies. Iedere ochtend word je hyperventilerend wakker met de vraag: met welke band start ik vandaag mijn dag? Voor iedereen die zichzelf hierin herkent brengen Belgische wetenschappers een remedie. Na jarenlang klonen, aanpassen en genetisch modificeren is uiteindelijk de perfecte sound-performance-rauwheid-factor samengesteld. Vanaf nu is het nooit meer piekeren en altijd winnen met Hypochristmutreefuzz.

 

 

DATmag dieptepunten top-5

#wttv16 x DAT02

VIJF

Ken je dat gevoel van onmacht? Die momenten waarop je vol zekerheid een statement maakt, all-in gaat en faalt. Je kop koffie op dat ene boek neerleggen dat steunt op een stapel bureauzooi: FAIL! Te veel drank bestellen om te dragen, weigeren twee keer te lopen naar de bar en vervolgens alles laten vallen: FAIL! Je perspas verliezen binnen een uur na aankomst: EPIC FAIL!

Thank God for backstagebandjes!

VIER

Worstelen met Village-luipaarden, daar houd je scheuren aan over. Van die klauwjapen op je rug. Productieleider Thom kan je er alles over vertellen. Toen die wilde beesten op vrijdag onderweg naar de camping achter hem aanzaten, dook de beste man onder een hek door. Een van de roofdieren haalde uit en vernielde zijn jas. Kon minder.

#wttv16 x DAT05

DRIE

Hij noemt zichzelf een literaire ninja, maar bij Teo in real life vallen die ninja-skills nogal tegen. Dat bleek wederom zaterdagavond toen hij onderweg van het festivalterrein richting de perstent een shortcut probeerde te nemen, misstapte en zijn bovenbeen verminkte.

13699585_10208514416876992_1291060180_o

TWEE

Redactrice Froukje houdt van dansen, verslaggeefster Leonie houdt van beuken. Ergens een moshpit in de buurt? Geen probleem. Blijf kalm en volg de drie gouden pogo regels:

  1. Jump head first, ask questions later.  
  2. Never retreat, never surrender.
  3. Ga nu maar alles wat je kwijt bent geraakt, zoals je schoenen, zoeken in de modder.

OM TE JANKEN AWARD

Dieper dan het dieptepunt op zondagochtend van stagiair Mark kwamen we niet. Zijn jointrolvaardigheid bleek bijzonder geraffineerd, net als de nonchalance waarmee hij de vloer van onze tipi wist te verrijken met een mozaïek aan hotdogs, bier en andere ondefinieerbare ingrediënten. En dat allemaal slapend in één subtiele draai vanaf zijn veldbed, om zich vervolgens met dezelfde souplesse om te draaien en verder te slapen. Mark won hiermee de Om te Janken Award #WttV16.

#wttv16 x DAT03

Hij heeft wel alles zelf opgeruimd en dat maakt hem een held.

Meer Reportage

Nieuwste