New kid on the block

Muziekjournalist en uitgesproken levensgenieter Peter van der Heide lucht maandelijks zijn hart over cultuur, ondernemerschap en de klappen van de zweep.

Een olifant in de kamer. An elephant in the room. Een overduidelijk probleem waar niemand over wil praten. Met dat idee in gedachten noemde regisseur Gus Van Sant zijn confronterende film Elephant. De schietpartij die in 1999 plaatsvond in een school in Columbine, Colorado, was zijn inspiratiebron. Van Sant legde zijn beelden vast in Portland, Oregon. Nu, twaalf jaar later, heeft een voormalige student een bloedbad aangericht in Umpqua Community College. In de staat Oregon. Opnieuw zijn doden te betreuren. Ex-militair Chris Mintz overleefde de aanslag, maar moest zijn pogingen de schutter tegen te houden bekopen met vijf kogels in zijn lijf. Op internet is een actie gestart om de ziektekosten van de man te kunnen betalen. Binnen twee dagen is al 749.694 dollar gedoneerd door meer dan 22.000 mensen.

Het fenomeen crowdfunding is niet nieuw, maar in mijn beleving werd het vooral voor financiering van kunstuitingen ingezet. Niet dus. Via de website van gofundme.com kan je geld vragen voor wat je maar wilt. Dat doet ook een stel vrienden van Andrew Loomis. Uit Portland, Oregon. Drummer van beroep, genre rock-’n-roll-tot-je-erbij-neervalt. Met cultband Dead Moon vierde hij weliswaar bescheiden successen, maar rijk is hij nooit geworden van zijn carrière als punkrocker. Dit jaar werd bij hem kanker geconstateerd en de vijftiger, net weer herenigd met het echtpaar Fred en Toody Cole, moest optredens schrappen. Dauwpop in Apeldoorn werd in mei nog gehaald, daarna werd het stil. Niet spelen betekent geen inkomsten. Ondanks dat Loomis een ziektekostenverzekering heeft, zijn noodzakelijke dure behandelingen om de strijd met de ziekte te kunnen winnen door hem niet te betalen. Ook dat is Amerika, het land dat zichzelf graag ziet als plek op aarde waar de mogelijkheden onbegrensd zijn. Dat de Amerikaanse gezondheidszorg mensen met weinig geld in de steek laat, zegt veel over het sociale klimaat. Voor Loomis staat de teller na twee maanden op 10.000 dollar. Er is 35.000 dollar nodig.

Andrew Loomis is geen Chris Mintz, geen held die probeerde het leven van anderen te redden. Wel gaf hij een kwart eeuw zijn hart aan een vorm van pure en eerlijke muziek. In 1990 zat hij voor het eerst op zijn drumkruk in Vera, Groningen. De club vierde het 950-jarig bestaan van de stad en besloot de favoriete minst bekende band speciaal over te halen voor een concert. Het was het eerste optreden van Dead Moon in Europa. Het was liefde op eerste gezicht en de liefde was wederzijds. Dead Moon zou nog bijna dertig keer langskomen, in kelderbar of grote zaal. Geen band trad zo vaak op in Vera als Dead Moon. En altijd brandde er een kaars in de lege fles Jack Daniels die Loomis op zijn drumstel had bevestigd. Het was niet alleen de muziek die het hem deed, ook dankzij de innemende persoonlijkheden en karakters maakten Fred, Toody en Andrew vele vrienden. ‘There’s a new kid on the block, and he’s taking my place… Walking on my grave”, zong Fred ooit uit volle borst. Na bijna een halve eeuw op het podium dwingt zijn gezondheid hem het ook rustiger aan te doen. Een jongere generatie, schatplichtig aan oude helden die de weg plaveiden, trappelt van ongeduld.

Wat die olifant in de kamer betreft… De wapenlobby NRA is zo machtig dat wapens voorlopig nog wel gemakkelijk verkrijgbaar zullen blijven in Amerika. Het gemankeerde systeem van de gezondheidszorg zal ook niet een-twee-drie functioneren zoals het zou horen. Dus als crowdfunding de manier is om muzikale helden te helpen als ze ziek zijn, dan moet het maar zo. Hup! Keep going Andrew!

Zondagmiddag 11 oktober vindt For the love of Andrew plaats in Vera, Groningen. Tijdens het benefiet zijn er optredens van Moonlizards, Dead Moon Rising, Das Audio Combo, Kingyun Moon, The X-Ray Men en Whipster. DJ De Rooie Neger draait plaatjes. Het ingezamelde geld wordt besteed aan de behandeling van Andrew Loomis. Doneren kan ook via www.gofundme.com/AndrewLoomis.

FOTO: Willem Kolvoort

Meer Uitgesproken

Nieuwste