Duitse Indie-Rockers in Vera

De Duitse band Razz speelt samen met de Groningers van Orange Fox op zaterdag 10 oktober in rocktempel Vera. Het is de eerste keer dat de Duitse indie-rockers  op Nederlandse bodem optreden. Culturele ondernemers Evert Hoven en Frank Drok organiseren dit evenement. Wij spraken met Evert over popcultuur in het Noorden, The Bake Shop en waarom we 10 oktober absoluut niet mogen missen.

Evert, wat mooi dat je ons attent maakt op het optreden van Razz. Voordat je daar iets meer over vertelt, zou je in het kort kunnen uitleggen wat jij zoal doet als cultureel ondernemer in het Noorden?

“Ja, natuurlijk! Ik ben vooral werkzaam in Zuidoost Drenthe. Daar werk ik met jonge, getalenteerde muzikanten die de stap naar het professionele veld willen zetten. Dit werk doe ik vanuit de stichting The Bake Shop. Van daaruit organiseer ik muziekavonden in club Melody in Emmen en ben ik verantwoordelijk voor twee festivals: The Spy and the Butcher en Groeifestival. Daarnaast ben ik ook organisator van Drents Pijl en coördinator van de Popronde in Emmen.”

Je bent een druk man zo te horen. Het lijkt bijna of je heel Drenthe voorziet van een injectie aan popcultuur.

“Er gebeurt eerlijk gezegd niet zo heel veel in die regio. Voor mij alleen maar gunstig, want er is een wereld te winnen. Mijn doel is vooral om jong talent enthousiast te maken om tot cultureel ondernemerschap over te gaan. Dat kan in de vorm van een band zijn bijvoorbeeld.”

Je hebt in samenwerking met student Frank Drok van de Stenden opleiding Media & Entertainment Management de band Razz naar Groningen gehaald. Hoe is dat gegaan?

“Frank wilde graag een project opzetten voor zijn afstuderen en vroeg of ik hem daarbij wilde helpen. Natuurlijk wilde ik dat. Na met wat verschillende concepten gespeeld te hebben, kwamen we uiteindelijk op het idee van een launch. Dat betekent dat we een band naar Nederland wilden halen die in het buitenland groot is, maar nog niet op Hollandse bodem gespeeld heeft.”

Wat maakt Razz zo bijzonder in dit geval?

“Deze band is op meerdere vlakken heel bijzonder. Ten eerste zijn het allemaal jonge jochies van onder de twintig. Hun muziek klinkt echter heel volwassen en strak. Bovendien is het zeer toegankelijk. Ze worden vaak met The Kings of Leon vergeleken. Ik zie het zelf meer als een kruising tussen Kensington en Two Door Cinema Club.”

Zij ze in Duitsland heel groot?

“Ja, echt heel groot. Ze hebben op festivals als Hurricane en Lollapalooza in Berlijn gestaan. Dat zijn wel echt grote evenementen waar je niet zomaar geboekt wordt.”

Hoe krijg je zo’n band in Groningen voor een afstudeerproject?

“Je kunt zeggen wat je wilt, maar het Noorden heeft Vera. Iedereen kent de verhalen van Pearl Jam, U2 en Nirvana. Of dit optreden in het legendarische rijtje terechtkomt, dat weet ik niet. Maar iedereen wil wel in Vera gespeeld hebben, vooral als je uit het buitenland komt. Komen jullie ook kijken?”

Natuurlijk, Evert! Succes nog met de laatste voorbereidingen.

Meer Niet te missen

Nieuwste