Poparchivaris Gert Plas: ‘Wees niet bang om dingen te proberen!’

Aron belt Gert Plas wakker. Gert is coördinator bij Poparchief Groningen en een erkend muziekgoeroe in Groningen. Hoe begint deze eindbaas zijn ochtenden?

Wat is het eerste waar je aan denkt, als ’s ochtends de wekker gaat?

“Snel die wekker uit! Het geluid van mijn wekker is redelijk subtiel, maar ondanks dat moet het afgaan ervan zo kort mogelijk duren. Daarna check ik vaak even het nieuws. Dit doe ik totdat ik realiseer dat ik maar eens richting werk moet gaan. Haasten hoort er dan meestal bij.”

Wat moet ’s morgens absoluut niet gebeuren?

“Dat hangt ervan af of het weekend is, of een doordeweekse ochtend. In het weekend kan namelijk niet zo gek veel fout gaan. Het ergste wat dan gebeurt, is dat de koffie op is. Doordeweeks vind ik het erg vervelend als alles totaal anders loopt dan je hebt gepland. Dit heb ik met name op het werk, waar wanneer we met deadlines werken.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?

“Ondanks dat ik bij het Poparchief werk, luister ik ’s ochtends niet vaak muziek. Erg ironisch. In het weekend is het daarentegen wel één van de eerste dingen die ik doe. Waar ik naar luister hangt vaak af in wat voor stemming ik verkeer. De band Ulver is hiervoor perfect.”

“De groep begon met black metal, maar heeft inmiddels bijna alle genres aangedaan. Als het nu heerlijk weer is en de vogeltjes zingen, kies ik een wat ‘lichtere’ plaat van ze. Regent het en is het grauw, dan pak ik een wat zwaarder album. Kan ook prima andersom trouwens. Ook luister ik de laatste tijd veel naar de Duitse band Ultha.”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?

“Ik ga dan voor een simpele boterham met kaas en een tomaat. Natuurlijk mag de koffie ook niet ontbreken!”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou tegenkomen, wat zou je jezelf dan meegeven?

“Wees niet bang om dingen te proberen! Toen ik bijvoorbeeld net met een bandje begon, was ik schijt zenuwachtig om voor het eerst te spelen met gasten die ik nog niet zo goed kende. Achteraf was het geweldig, maar die spanning sloeg nergens op. Ik denk dat je ook vooral niet moet laten tegenhouden door die spanning. Probeer dingen en ga ervoor.”

“Ook heb ik een iets praktischere tip voor mezelf als platenverzamelaar. Ik ben van de leeftijd dat ik mijn eerste muziek nog wel op vinyl moest kopen. Na een tijdje kwam de CD als medium en toen ben ik daar op overgestapt. Achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen. Destijds waren de platen super goedkoop en nu het weer in is, betaal je je er blauw aan!”

Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers wilt delen?

“Op het bevrijdingsfestival zag ik A Fugitive optreden. Ik vond het heel tof en stoer dat ze in haar eentje zo’n toffe show neerzette! Ik Ik vond het een heel erg tof concert en kan het iedereen aanraden om haar muziek te checken!”

Naar wiens ochtendrituelen ben jijzelf benieuwd?

“Met het Poparchief werken we nu samen met Niels Steenstra. Hij heeft een heel leuk initiatief genaamd ‘De rijdende Popschool’. Met dit project rijdt hij door Groningen en Drenthe en geeft jongeren popmuziekles met allerlei instrumenten. Ik ben wel benieuwd hoe hij zijn morgen begint!”

Meer Start Up

Nieuwste