Olaf Koopman maakt overal een canvas van

Olaf Koopman (27) maakt gedetailleerd, kleurrijk en een tikje psychedelisch werk. Draken en robots met een vleugje mysterie. “Beeld is voor mij het belangrijkste, als het klopt spreekt de fantasie voor zichzelf.”

Hé Olaf, omschrijf je werk eens?

“Psychedelisch, futuristisch en aardig druk? Ik vind het lastig om uit te leggen. Het is in ieder geval een bepaald soort sfeer waar ik naar op zoek ben. Vliegende vrouwen, insecten, ruimteschepen, dat soort dingen. Ik hou me niet echt vast aan één bepaald onderwerp.”

Wat wil je dat mensen ervaren als ze je kunst zien?

“Het moet er gewoon vet uitzien, met lekker veel details enzo. Ik wil dat mensen wegdromen als ze naar mijn werk kijken en zelf een verhaal verzinnen. ”

Het doet mij wel heel erg aan stripverhalen denken.

“Ja klopt. Ik heb vroeger veel strips gelezen. Films zoals Akira vind ik ook heel tof. Ik word er wel door geïnspireerd, maar het zijn zeker geen striptekeningen die ik maak.”

“Ik zou er niet aan moeten denken om strips te tekenen. Het is een priegelwerkje om met fineliners aan de slag te gaan. Ik werk het liefst heel groot. Vanaf A3 begint het lekker te werken. Tegenwoordig is A0 mijn formaat. Een muurschildering, wat ik een keer gedaan heb, vind ik daarentegen wel heel groot.”

olafgroot

Welke materialen gebruik je?

Alles wat ik tegenkom en wat me op dat moment geschikt lijkt. Stiften, verf, potlood, pennen, spuitbussen. Ik gebruik soms reclameborden als canvas, maar ook doeken van de action. Voor mij zit kwaliteit in mijn werk, niet in het materiaal.”

Hoe ben je begonnen?

“Creatief bezig zijn, heb ik wel van huis uit mee gekregen.”

“Vroeger tekende ik ook al mijn schoolboeken vol. Op mijn vijftiende is mijn moeder overleden. Tekenen werd een bezigheidstherapie. Ik zat toen een beetje in een andere wereld. Achteraf denk ik dat ik aan het verwerken was, maar dat had ik toen niet zo door.”

“Rond mijn twintigste ben ik naar Groningen verhuisd. Vrienden van mij woonden in een kraakpand en ze vroegen of ik erbij wilde. Daar ben ik me echt gaan ontwikkelen. Ik kreeg daar toen ook echt de ruimte voor.

Hoe was het om te wonen in een kraakpand?

Dat was echt heel tof. Leuke mensen, leuke feestjes. Daarnaast had ik dus enorm veel ruimte om mijn ding te doen.”

“Tegenwoordig woon ik in een huurhuisje, wat ook mijn werkplaats is. Ik hoef met niemand rekening te houden, dat vind ik ook wel fijn. Zo staat er nu ook wat werk in de keuken, dat kan allemaal.”

_mg_3047olaf

Door wie word je geïnspireerd?

Ik heb een zwager die toffe kunst maakt. Ik was echt verbaast toen ik dat voor het eerst zag. Maar er zijn zo veel toffe kunstenaars. Ik vind het flauw om er een paar te noemen. Ik wordt eigenlijk vooral geïnspireerd door games en films. ”

Heb je een kunstopleding gedaan?

“Ik heb Media en Vormgeving aan het Cibap in Zwolle gestudeerd. Daarna heb ik nog twee jaar Minerva gedaan, maar dat heb ik niet afgemaakt.

“Daar schilderde ik op een omgekeerd reclamebord en spande zelf mijn doeken. Docenten wilden weten waarom ik geen duur papier uit de winkel gebruikte. ”

“Als je weinig verkoopt heb je ook weinig budget, ik had daar geen problemen mee. Het is jammer dat ze zulke vragen stellen. Uiteindelijk heb ik besloten er mee te stoppen. Mijn visie op kunst lag niet op één lijn met die van de docenten.”

Hoe ga jij te werk als je in je flow zit?

“Soms begin ik gewoon iets te tekenen, maar meestal heb ik wel een idee van wat ik wil maken. Halverwege verlies ik vaak mijn interesse en verander ik het weer helemaal.”

“Ik wil mezelf verbazen. Als ik te lang doorga met een schilderij of wanneer het een tijdje staat, kan ik er niet meer naar kijken. Dan wil ik het weer veranderen. Ik krijg trouwens wel steeds meer inzicht in wat ik zelf goed en niet goed vind.”

_mg_2998olaf

Wanneer is een schilderij af?

Het is nooit af. Zelfs als ik het gevoel heb dat het nu echt klopt, kan ik een maand later toch in eens weer nieuwe ideën voor het schilderij krijgen. ”

Verkoop je je werk al?

“Ik ben altijd verbaasd als mensen het tof vinden. Er is veel interesse, maar ik moet er wel echt tevreden over zijn voor ik ga verkopen. Ik heb nog niet veel geëxposeerd, maar er zijn best dingen die ik op zou kunnen tonen.”

“Mijn eigen waarde inschatten is lastig om te doen. Soms ben je ergens heel lang mee bezig, soms gaat het heel vlug. Ik ben sowieso niet echt verkoop gericht, ik geef liever iets weg.”

“Maar ik vind het leuk om vormgevingsopdrachtjes te doen, iets te maken voor een doelgroep. Als mensen nog een vormgever zoeken, check m’n website! (lacht) Dat staat verder los van mijn kunst, daar zit toch een stukje vrijheid in.”

_mg_3005olaf

Thanks Olaf!

Joséphine Kurvers

Meer DAT Expo

Nieuwste