De Afdaling met Ortega, Ggu:ll en LGHTNNG

Wat is nieuw en wat moet je gehoord, gezien en meegemaakt hebben? Zo vlak voor de zomervakantie daalt Teo samen met Richard Postma nog eenmaal af naar de diepste krochten van Tartarus.

“Let’s get this party started!” Richard gooit een zak witte poeder op tafel. Even is het stil. Dan verschijnt de pak amandelmelk en een shaker voorzichtig uit de sporttas. Hij lacht me uit. “Wat dacht je zelf dan.” Ook deze maand heeft Richard een lijstje bij zich. Niet zo uitgebreid als ik dat van hem gewend ben, maar de beste man is ook aan rust toe. Bovendien, wie zegt dat de kwaliteit eronder lijdt?

NASA x Nine Inch Nails

De ruimtevaartmaatschappij NASA heeft vijf jaar geleden een satelliet gestuurd richt een van de oudste planeten in ons sterrenstelstel: Juno. Vorige week kwam het ruimtevaartapparaat aan bij de planeet. “Apple heeft samen met Trent Reznor van Nine inch Nails een video uitgebracht en die moet je eigenlijk echt zien. Reznor gebruikt vibraties en resonanties van de satelliet, die nu om Juno heen draait, voor zijn nieuwe track.” In de originele video hoor je het nummer constant op de achtergrond, terwijl allemaal mensen uitleggen wat de samenhang is tussen muziek en natuur.

LGHTNNG – Keep it together

Vlak na onze laatste afdaling bracht de Groningse synthpop act LGHTNNG hun nieuwe track en videoclip uit Keep it together. “Ik was net te vroeg en nu dus een beetje te laat. Maar het is een toffe clip en LGHTNNG is gewoon een goede act. Ze werken hard en dat zie je terug in hun performance en  dat hoor je in de muziek.” Hij heeft LGHTNNG niet voor niets op de Tartarus Records planning van 2016 staan. Tot die tijd moet deze track maar even grijs gedraaid worden, zijn we het beide met elkaar over eens.

Ggu:ll – Het smerige kleed van de ziel

Tijd voor het stevige werk. Richard zou Richard niet zijn als hij mij niet alle hoeken van de alternatieve undergroundsound ring zou laten zien. Zo doende komen we uit bij een drone/doom formatie uit Tilburg. “Je spreekt het uit als Gül, maar je schrijft het een beetje vaag. Wacht ik stuur je wel via Facebook een linkje, dan heb je gelijk de videoclip. Kijk, zo schrijf je dat dus.” Hij wijst naar het scherm waarop in een reeks van schrijftekens staan: Ggu:ll. De videoclip zelf onthult een duistere wereld, overheerst en ingekleurd door de zware sound van doom metal van eigen bodem: log en hard. Nu verkrijgbaar op LP/CD uit via het Duitse Ván Records .

ORTEGA – Sacred States Album trailer

Soms vergeet ik bijna dat Richard zelf muzikant is. Pas op momenten zoals dit, wanneer de naam Ortega valt, wordt ik eraan herinnerd. Esoteric Doom noemt de band zichzelf op Facebook. Wat hebben jullie ditmaal voor ongein uitgehaald? “Daar ga ik nog niet veel over loslaten. We hebben al wel een trailer van het album laten maken door onze goede vriend Niels Verwijk. Check het maar. De plaat komt in het najaar uit.” Gaat het weer hard tegen hard, of kunnen we nu eindelijk wat popliedjes verwachten? “Kijk de trailer nou maar gewoon.” Ok, dan pluk ik de uitleg wel van je bandcamp.

About the album:

Since 2007, Ortega have been exploring the murky depths of humanity’s longing for the horizon. Perilous courses which drag carcasses ashore, sojourns that tell of the bells that chime on the sands below, collisions of doom, sludge and noise that tell tales of abyssal mankind.
Now, Sacred States is the first glance upwards. But whereas the depths below are finite, the chasms above ridicule every human attempt to realise itself. Whether he looks above or inside, the void remains. The tentative grasps into the great unknown will never hold anything but pain, and Ortega recount every step into the understanding of this fate that we turn away from more often than not. The hollow is here.

Meer De Afdaling

Nieuwste