Mystery Tapes, drone sludge en dé zomerhit van 2016

What’s hot, what’s new, what’s upcoming in de onderwereld? Teo bracht zijn maandelijkse bezoek aan Richard Postma van Tartarus Records, voor bier, zon en een nieuwe aflevering van De Afdaling.

De mysterie van de Rode Tape

Vorige maand kreeg ik van Richard de in rode mylar verpakte Mystery Tape. Wat er op staat? Slechts een handje vol mensen wist het tot aan afgelopen maandag. Want toen werd de mysterie opgelost. Richard: “De Belgische noise rockband 3((0)),((0))((0))((0)) M((O))NKIES met hun album WATCH THE DR​(​(​O​)​)​NE. Schrijf je de naam wel goed op?”  En zo klinkt dat dus.

“Deze tape is net iets anders dan wat de band normaal doet. 3((0)),((0))((0))((0)) M((O))NKIES is dan ook een alter ego van 30.000 Monkies en mogen in geen geval met elkaar worden verward. Van alles zit er in: drone, noise en sludge.”  Hij laat hun nieuwste album I Ate Myself To Grow Twice As Big horen dat uitgebracht werd tijdens Record Store Day via Consouling Sounds. “Hier, vergelijk zelf maar met de tape.”

Mixtape

Tartarus Records vierde afgelopen maand een feestje. De vijftigste release van het underground label. Richard besloot uit te pakken met een knaller. Iedereen kan zich vast wel het relletje tijdens Noorderzon herinneren toen de organisatie besloot om een beeld van Harma Heikens uit het zicht te onttrekken naar aanleiding van klachten en bedreigingen van festivalbezoekers. “Ik besloot om mijn vijftigste release te wijden aan censuur. Of beter gezegd, mijn afkeer er voor.” Richard nam contact op met Heikens en gebruikte een foto van het desbetreffende beeld als cover voor zijn mixtape Forever Out of Control: a Tartarus Mixtape een ode aan de vrijheid van meningsuiting. “Ik stelde mijn plan voor aan een aantal bands waarmee ik al eerder had samengewerkt en die heel goed bij dit onderwerp passen.” Wie erop staan? Onder andere Terzij de Horde, Dead Neanderthals en MENHIR.

DeAfdaling_Heikens

MENHIR/RuBber
“En over MENHIR gesproken. Die hebben een nieuwe plaat uit Hiding in the Light.” Heb je weer een tape in een betonblok gegoten? “Nee, dit keer ben ik juist de andere kant op gegaan. Ik heb een onbreekbare cassettehoes gemaakt van rubber (zie hier hoe). Zelf gegoten en veel gewerkt met glitters en kleuren. De “limited edition” zijn 20 one of a kind varianten in de gekste kleuren. MENHIR’s nieuwe videoclip gemaakt door onze goede vriend Niels Verwijk, is ook behoorlijk tof geworden. 10 punten voor diegene die kan raden waar hij is opgenomen. Check die shit.”

The Body

Een van Richards andere favorieten is de nieuwe plaat van The Body. “Erg toffe noise/ sludge/ doom/ whatever. Ze gebruiken elektronica in combinatie met rauwe noiserock/sludge. De zanger schreeuwt echt de longen uit z’n lijf. Ik was ook blij toen ik er achter kwam dat mijn vriendin uiteindelijk ook fan is geworden na hun show in Vera” Hij deelde zijn blijdschap in de vorm van een “relatie mijlpaal” op Facebook en dat leverde hem een plekje op in OOR magazine. “Maar even serieus. Deze band uit Portland heeft een nieuwe plaat uit genaamd No One Deserves Happiness. Daar hoort de clip Twin Snakes bij. Vies hard.”

Death Grips – Bottomless Pit

In de laatste aflevering van De Afdaling liet Richard weten een groot fan te zijn van de band Death Grips. Een duistere en wederom experimentele act waar onder andere rap, metal, grime en trap bij elkaar komen. Alles wat ze doen is in eigen beheer. “Ik zei toen al: je weet het nooit met deze gasten, voor hetzelfde geldt word je op een ochtend wakker en hebben ze een nieuwe plaat uit. Nou, dat was dus laatst het geval.” Hij gooit een arm in de lucht. “Ik vind het gewoon weer fantastisch. Het steekt slim in elkaar en klinkt gewoon super tof. Het nieuwe album is ook nog eens gewoon te streamen via YouTube. Leef je uit.”

Slow Worries

Niet alles is noise, sludge en metal wat de klok slaat in huize Tartarus. Bijvoorbeeld de nieuwe release van Slow Worries. Een band die samengesteld is uit leden van Dusty Blinds, New XY, Blue Crime en Bombay. Het resultaat is een stevig rockend en grungy geheel. “Denk in de richting van Fugazi en Dinosaur Jr. De plaat is uitgebracht via onze goede vriend en mede katten liefhebber Mark Hoogvliet van Graanrepubliek Records (Groningen!!!), Adagio830 en Contraszt Records uit Duitsland. Zeker het luisteren waard.”

Swans – Glowing Man

Het wordt even stil wanneer we bij het volgende punt van zijn lijst zijn aangekomen. “Dit is iets waar ik me heel erg op verheug’, zegt mijn gastheer. “Het nieuwe album van Swans, Glowing Man, komt er aan. Dit is een band die heel erg goed is in wat ze doet. In 2010 zag ik ze in VERA en ik denk dat het misschien wel een van beste concerten is geweest die ik daar ooit gezien heb. Swans heeft alles tot in de puntjes uitgewerkt en als ik me niet vergis een week in het poppodium gerepeteerd om de show zo perfect mogelijk uit te voeren. Het was dan ook hun allereerste Nederlandse show in 10 jaar.” Hij laat een stukje op Youtube horen die de band heeft vrijgegeven van hun nieuwe plaat. “Blind kopen”.

Cult of Luna / Julie Christmas (made of babies / Battle of Mice)

“Ken je de bands Made of Babies en Battle of Mice? Als je goed kijkt zie je dat de innitialen van de beide namen een spiegelbeeld vormen.” Dat is niet geheel toevallig. Beide bands werken nauw samen. In dit geval gaat het om zangeres Julie Christmas die samenwerkt met het Zweedse Cult of Luna. “Ik ben groot fan het stemgebruik van zangeres Julie Christmas. De muziek die eronder zit maakt het geheel onheilspellend en tegelijkertijd mooi en sereen.” Hij laat een stukje horen van het nummer A Greater Call. De track begint vrij kalm om zich vervolgens te ontwikkelen in een stevig potje beukwerk waarvan het dubbele drumwerk je spontaan doet airdrummen. “Ja, vet hoor.”

Rebel Rebel 110%

We zijn langzaamaan bijna aangekomen op het eind van zijn afstreeplijst aan nieuws uit de underground. Maar voordat Richard de zomerhit van 2016 aankondigt, heeft hij nog een bijzondere mededeling. “Ik wil nog even een shout out doen naar mijn twee vriendinnen en oud-collega’s Anna Liefers en Anika Postma van Rebel Rebel Hostel. Die twee hebben met hun crowdfundingscampagne meer dan 100 procent weten binnen te slepen. Nu zijn ze keihard aan het klussen op het Suikerunieterrein waar hun hostel staat. Tartarus Records loves Rebel Rebel en daarom: SUCCES LADIES!”

Zomerhit 2016 – Avocado Girl

In zijn jaren als programmeur bij Simplon boekte Richard ooit eens een ambient band genaamd O, ook bekend als Kreis. De mannen uit Maastricht hebben ondertussen een alter ego act opgericht genaamd Bounty Island. “Ik wil er niet teveel over kwijt. Behalve dat ik het helemaal geweldig vind en sowieso nu al de zomerhit van 2016 acht.” Lachje. “Als ik ooit ga trouwen en deze band is uitgenodigd om te spelen, dan verklap ik hierbij alvast dat de punch volgegoten wordt met LSD.”

Meer De Afdaling

Nieuwste