De Groninger nacht is van underdog Oelinda de Vries

Moord, brand, gejank en gejuich. Wat een nacht. De avond van de 18e mei 2016 gaat de Groninger nachtgeschiedenisboekjes in als de avond van de underdog. De 22-jarige Oelinda de Vries werd nachtburgemeester en hoe?!

Tijdens een waar spektakel in Huize Maas waren we getuige van hoe eerst horecabaas Hubert Nauta de nachtketen om zijn nek kreeg om vervolgens een paar minuten later deze te moeten afstaan aan Oelinda. Zij bleek unaniem door de vakjury te zijn gekozen. Duidelijke teleurstelling bij kandidaten en horecatitanen Nauta en Merlijn Polman. Iedereen had verwacht dat het een van beide zou worden, gezien hun resultaten bij de online voorverkiezingen. Verrassender kon het evenement dat door stadsblog Sikkom werd georganiseerd niet eindigen. Een heerlijke twist.

Naast de nachtburgemeesterverkiezingen was er ook nog een uitreiking van de Orde van de Groninger Nacht door oud-nachtburgemeester Chris Garrit. Hierbij werd onder andere fotograaf Jan Lenting bekroond tot Nachtuil, Kadepop organisator Willem Straat gaat vanaf nu door het leven als Nachtridder net als de mannen en vrouw van Beats ’n Breaks. Joop Schrader werd zelfs Nachtheilige. Mooie dingen. Goed gedaan door Sikkom en Chris Garrit, die met een smile zijn ambt afstond aan de nieuwe generatie.

Een drietal feiten op rij over de nieuwe nachtburgemeester

  1. Oelinda is 22 jaar en daarmee de jongste nachtburgemeester van Nederland. Wat?! De wereld. Wat?! Het universum.
  2. Zij is de enige die een campagnefeest organiseerde en met stemmers in gesprek ging. Betrokken en toegankelijk, dus.
  3. Oelinda is een onbeschreven blad. Ze heeft geen kroeg of club en staat daarmee zonder een dubbele pet in het nachtleven.

Reden genoeg om haar warm te verwelkomen in de Groninger nacht. Want haters blijven haters. Maar winnaars zijn nu eenmaal winnaars.

Reacties

We kunnen het niet laten om toch een aantal pareltjes van facebookposts te delen. Beginnend met: “Pak de popcorn er alvast bij…” Het was inderdaad smullen.

“FUCKING BELACHELIJK!”

“Werkelijk waar kansloze procedure, voor wat stem je??”

“De organisatie is een lachertje en ik neem dit hele gebeuren nooit meer serieus.” 

Maar gelukkig was er ook nog altijd dit:

“Iedereen: Nu ophouden met mekkeren en geef deze stoere nieuwkomer een kans.”

“Een onervaren persoon moet toch ook de mogelijkheid krijgen dit op te bouwen? Oelinda heeft genoeg te bieden aan de stad!”

“Dappere keus van de jury, ik snap de argumentatie wel. Gefeliciteerd Oelinda! ” 

En Oelinda, hoe gaat het nu met haar?

Tussen alle drukte door konden we donderdag snel even met de vrouw van de avond spreken.

Ha Oelinda. Wat een nacht. Beetje bijgekomen al?

“Het was vandaag een hele hectische dag. Ik moet echt even bijkomen van alles. Dat lukt een beetje, want er kwam veel op me af. Veel pers. Veel reacties die leuk en minder leuk waren. Maar het gaat zeker goed. ”

Had je verwacht dat je het ging worden?

“Gisteren had ik al een beetje een vermoeden. Vlak voor de bekendmaking waren alle camera’s op me gericht. Sikkom had de uitslag al aan de media doorgegeven, denk ik. Maar Hubert werd genoemd en niet ik. Daarna bleek ik het toch te zijn geworden. Dat was een beetje raar. Maar ik ben echt super blij.”

Je gaat het echt druk krijgen vanaf nu.

“Ja, inderdaad. Ik ga bij alle stakeholders van het nachtleven langs om kennis te maken. Daar heb ik echt zin in. Een van de eerste praktische dingen die ik ga doen is een raad opzetten en goede mensen om me heen verzamelen die bekend zijn met de Groninger nacht. Ik ben jong en vind het daarom belangrijk om snel veel te leren. En meer openbare toiletten voor vrouwen, dat ga ik regelen, want dat heb ik beloofd in mijn campagne. Wildplassen is ook weer zo oncharmant.”

Je bent wel ondernemend. Dat bleek al uit het verkiezingsfeest dat je had gegeven.

“Ja dat feest was goed bezocht. Ik kreeg ook al hele aanmoedigende reacties van mensen. Toen had ik zoiets van: nu wil ik het worden ook. En uiteindelijk is dat ook gebeurd.”

Ga je de nachtketen nu ook dagelijks dragen?

“Nee, gisteren wel de hele avond om gehad. Maar dat ding is loei zwaar, dat kan ik je wel vertellen. Dus nu ligt ie gewoon op mijn kamer.”

Thanks Oelinda! Heel veel succes. Want je kunt zeggen wat je wilt, maar vanaf vandaag weet iedereen wie je bent.

En DATmag, hoe hadden wij het?

Onze Teo oogstte de allereerste selfie met de nieuwe nachtburgemeester. Zo te zien, heeft ie zich prima vermaakt.

Selfie_Oelinda_Teo

Meer Reportage

Nieuwste