Daar is ‘ie dan, de nieuwe nachtburgemeester: Merlijn Poolman.

Hoera, we hebben een nieuwe nachtburgemeester! Merlijn Poolman. Geen onbekend gezicht in het Groningse nachtleven. Eigenlijk was deze oud-Subsonic-eigenaar al een beetje onze nachtburgemeester, alleen de titel ontbrak nog. Nu, drie verkiezingen verder, is het eindelijk zover. 

Driemaal is scheepsrecht zeggen ze altijd. Had je deze overwinning verwacht?

Ik heb wel alles op alles gezet om het deze keer te worden. Dit is inderdaad de derde keer dat ik meedoe, dus het moest van mij.

Wat staat er nu bovenaan je to-do lijstje?

Dance events wil ik beter met elkaar laten communiceren. Bijvoorbeeld dat Kopjek, Paradigm, Simplon of Graanfabriek geen dikke feesten op dezelfde data plannen. Je wilt alles uit je event halen en dan mogen we wel een beetje meer samenwerken. Het gebeurt al wel, maar dat mag van mij nog best wat meer zijn.

Verder wil ik iedereen in Groningen die content maakt samenbrengen op een platform. Ik vind dat we Groningen cultureel gezien nog beter op de kaart moeten zetten. Dit zou een een video kunnen zijn van DATmag, een aftermovie van de Oosterpoort of je moeder die een pottenbakcursus doet. You name it.

Ambitieuze plannen, klinkt goed. Welke skills moet je hebben als nachtburgemeester?

Kansen blijven zien in moeilijke situaties. Diplomatiek zijn. Je praat met zoveel verschillende mensen. Je moet goed kunnen lullen met formele ambtenaren en met rauwe straatlui. Beide werelden moet je snappen en begrijpen. En daarin een eigen plek innemen.

Oelinda, je voorganger heeft het niet altijd heel makkelijk gehad. Hoe ga jij het anders doen?

Je moet goed tegen kritiek kunnen. Mensen hebben altijd wel een mening over je. Of ze je nou leuk of stom vinden. Ik neem dat allemaal niet zo persoonlijk, ik doe lekker mijn ding. Ik denk dat ik daarin wel anders ben. Ik wel redelijk wat ervaring opgedaan afgelopen jaren.

Ondertussen ben je ook vaak in China te vinden. Wat heb je daar te zoeken?

Klopt, Ik ben regelmatig in China, waar ik uitwisselingsprojecten doe met muzikanten. In 2014 zag ik een artikel voorbijkomen op Vice. Een Nederlandse jongen had een vriendin in China. Zij was vijftig of zo en hij eind twintig.

Die vriendin had een kelder in haar huis die ze tot een club had omgetoverd. Ik had toen net Subsonic, maar dacht tof man, ik heb ook een kelder met dikke feesten. Ik heb hem gewoon een berichtje gestuurd om een keer te gaan Skypen. De eerste dj uitwisseling was een feit. Nu komen op het ADE vette Chinese dj’s, en andersom staan Groningse artiesten in China te draaien.

Tof project man! Hou je nog wel een beetje tijd over om nachtburgemeester te zijn?

Tuurlijk gaat het wat drukker worden, maar mijn werk is in principe al het werk van een nachtburgemeester. Het past bij mij en wat ik doe. Voordat ik Subsonic had, werkte ik al mee voor diverse concerten. Deze wereld is niet onbekend voor mij.

Verschillende doelgroepen in de stad dichter bij elkaar brengen, evenementen en clubs beter laten samenwerken en met elkaar laten communiceren. Dit zijn dingen waar ik mij altijd al mee bezig houd. Nu heb ik een titel. En dat geeft deze werkzaamheden wel extra body.

Je was eigenlijk al onze nachtburgemeester, maar nu is het officieel dus. Wat staat er vandaag op de planning?

Straks naar een horecabeurs. Vanmiddag heb ik met een aantal studenten een bespreking over cultuur en hun visie daarover. En daarna nog een meeting van een project wat ik draai in Praag.

Drukke agenda.

Prima eerste werkdag dacht ik.

Zeker, heel veel succes in ieder geval. We gaan je zien.

Dankjewel. Absoluut!

 

 

Meer In gesprek met

Nieuwste