Cindy legt uit waarom Spoken Word wel tof is

Cindy is tof, maar ze doet aan Spoken Word. Van die lange, monotone monologen met klemtonen op klemtonen. Overdreven poëtisch gedoe, toch? Bullshit!, volgens Cindy. Ze vindt dan ook dat DATmag meer aandacht aan haar geliefde kunstvorm moet geven. Nou, dan doe je dat toch lekker zelf Cindy?

Hoi! Ik ben Cindy. Ik doe aan Spoken Word en ik vind dat supervet! Sinds kort ben ik bevriend met de mannen van DATmag. Leuke gasten, leuke website, alles goed en aardig. Al vind ik het jammer dat er helemaal geen aandacht voor mijn favoriete kunstvorm is.

Vandaar dat ik ze uitnodig om bij een repetitie te komen kijken. Helaas werd het afgelast.

Koud als ijs

Maar omdat het bloedheet is, besluit ik de mannen toch een plezier te doen. Ik breng ze verkoeling in de vorm van Italiaans ijs.

Tijdens het ijseten kunnen de heethoofden het niet langer koel houden. Ze moeten me iets vertellen: ze vinden Spoken Word eigenlijk hartstikke kut. Cold as ice. No Pressure.

Lekker dan. Maar de argumenten die ze noemen lijken te berusten op clichés. Het wordt tijd dat ik ze een lesje ga leren.

Spoken word

Het gesproken woord dus. De voorloper van rapmuziek (check The Last Poets) en de hippere variant van grijze-pakken-poëzie. Zie het als performance-art.

Alles kan. Zo vertel je verhalen met een pakkende boodschap, kwetsbaar en met bijbehorende emoties.

Je speelt met woorden, maatschappelijke of persoonlijke thema’s, dubbelzinnige betekenissen en slimme spreekwoorden.

En toch is het in-your-face. Geen puzzel zoals poëzie dat kan zijn, waarbij je geen reet snapt van de vergelijkingen. Daar is het soms zo vergezocht, dat je echt niet kunt bedenken waar het in godsnaam over gaat.

Hier weet je dat wel. Het is rauw, het is puur, het is prachtig. Waarom denken de jongens dan dat het niet tof is?

Echt niet allemaal monotoon

Als ik doorvraag, blijkt vooral de manier van voordragen hen te irriteren. De intonatie, het ritme. “Alles klinkt zo hetzelfde!” Ik begrijp wat ze bedoelen.

Tijdens repetities word je er voor gewaarschuwd. Daar leren ze je om niet steeds terug te vallen in hetzelfde stemgebruik, volume en intonatie. De kracht van de tekst is vooral afhankelijk van de performance.

Alles moet precies op de juiste manier samenvallen en die kwetsbaarheid maakt het zo gecompliceerd. Maar als dat gebeurt, is het zo mooi!

Voor mij is Spoken Word een manier om gehoord en geïnspireerd te worden. Ik heb iets te zeggen en jij zult het horen. Als je naar het podium komt tenminste.

Maar daar ga ik voor zorgen, met deze waarom-spoken-word-wel-tof-is-stukken. We kunnen van elkaar leren, als we maar luisteren.

DWDD heeft een tijd terug ook aandacht besteed aan Spoken Word. Als je daar nou eens mee begint, kom ik daar binnenkort op terug!

Vanaf nu gaat Cindy ons vaker overtuigen van de tofheid van Spoken Word. We zijn benieuwd. Begint het bij jou nu al te kriebelen? Je kunt je opgeven voor de Spoken Word Workshops van Urban House Groningen.

Meer Friday

Nieuwste