Deze artiesten hebben Spotify in 2017 gewonnen

Spotify heeft de cijfers van 2017 gepubliceerd. De grote winnaars zijn een rooie die de zoon van een Urkse visboer had kunnen zijn en een hoop Nederlandse hiphop.

Eerst even over Ed – wat zie je er heerlijk normaal en totaal niet als een internationale superster uit – Sheeran. Edje kan wel wat. En dat zie je terug in de cijfers, want wereldwijd is hij de meest gestreamde artiest. Komt bij dat zijn track Shape of You het meest beluisterde nummer op Spotify van 2017 is. Wat, met 1,4 miljard keer zelfs de meest gestreamde track ooit.

Na enig rekenwerk concluderen wij dat Eds nummertje in totaal 10.388 jaar, 1 maand, 13 dagen en 19 uur is gedraaid in 2017. Dat is niet alleen volkomen nutteloze informatie, maar ook belachelijk veel.

Wereldwijd

In de internationale lijst wordt Sheeran gevolgd door Drake, The Weeknd, Kendrick Lamar en The Chainsmokers. En aan de notering van Drake en Kenrdrick hebben wij zeker ons steentje bijgedragen hier op de redactie.

Nederlandse muziek domineert

In Nederland wordt de lijst ook aangevoerd door Mister Sheeran. Maar daarnaast domineert hiphop van eigen bodem: Lil Kleine, Boef, Ronnie Flex, Sevn Alias, SFB en Josylvio staan in de top 10. En dat bevestigt wat iedereen al lang wist: Hiphop is aan, Trap is aan en auto-tune… AAN.

Kleine kanttekening: Spotify is misschien populairder bij jongeren dan bij andere doelgroepen. Plus, de lijsten waarin je komt als artiest, zijn zeer bepalend voor het aantal streams. Maar toch, hiphop is vandaag de dag meer mainstream dan ooit, evolueert nog steeds en mixt prima met andere stromingen. Dus een kleine voorspelling: dat wordt in 2018 niet anders. Wen er maar aan.

Nieuwste